'ata Yolu', 97 Yıl Sonra Ortaya Çıkarılıyor

Yaprak KOÇER/SAMSUN, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşlarıyla birlikte Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru'yla Samsun'a

Yaprak KOÇER/SAMSUN, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşlarıyla birlikte Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru'yla Samsun'a geldikten sonra şu an İlkadım İlçesi'nde bulunan ve Gazi Müzesi olarak hizmet veren Mıntıka Palas Oteli'ne yerleşti. Bir süre kent merkezinde kalan Atatürk daha sonra milli mücadeleyi başlatmak için ilk olarak 25 Mayıs 1919'da Havza İlçesi'ne ardından da 12 Haziran 1919'da Amasya'ya ulaştı. Atatürk'ün kurtuluş ateşini yakmak için Samsun kent merkezinden Amasya'nın Suluova İlçesi'ne kadar gittiği 98 kilometrelik 'Ata Yolu' aradan geçen 97 yılın ardından yeniden gündeme geldi.
ORİJİNAL GÜZERGAH ORTAYA ÇIKARILDI
Samsun Büyükşehir Belediyesi Ata Yolu'nun tarih turizmine kazandırılması için 1.5 yıl önce harekete geçti. Osmanlı arşivlerindeki belgelerden ve 1957 yılına ait karayollarını gösteren haritalardan yararlanarak yapılan çalışmalar sonucunda 'Ata Yolu'nun orijinal güzergahı belirlendi. Orijinal yolun korunması, güzergahtaki tarihi yapıların restorasyonu, kağnı arabalarının konulmasını içeren proje hazırlandı. Aynı proje kapsamında Atatürk'ün kullandığı makam otomobillerinden birisinin birebir aynısı özel bir firmaya yaptırıldı. Aracın fotoğrafları ile hazırlanan levhalar 'Ata Yolu' güzergahına yerleştirildi. Titiz bir çalışma ile Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Atatürk'ün Anadolu'ya açılmak için ilk yolcuğu yaptığı yol gün yüzüne çıkarıldı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kentteki yerel ve yaygın basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek 'Ata Yolu' projesi ile ilgili bilgi verdi. Basın mensupları ile aynı otobüste Ata Yolu'na gidip yapılacak çalışmaları anlattı.
TARİHİ DOKU KORUNACAK
Başkan Yılmaz, Samsun- Suluova arasındaki yol güzergahının nazım imar ve çevre düzeni planlarına işleme çalışmalarının başlatıldığını belirterek "Ata yolu yaklaşık 1950 yılına kadar kullanılan bir yol. Yeniden tarihi doku korunarak tarih turizmine kazandıracağız. O dönemlerde bu güzergah tek alternatifti. Bu tarihi yeniden canlandırıyoruz. Bu bölgeyi açık hava müzesi haline getireceğiz. Tarih rotası olarak oluşturup tarih turizmine kazandıracağız. Ata Yolu'nu koruma kuruluna başvurarak tescil ettirmek istiyorum. 50 yıl sonra yok olmasın" diyerek sözlerine şöyle devam etti:
"Tarihi doku yok ediliyor. Korumamız gerekli. 1.5 yıldır çalışıyoruz. 1919 da büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ün Mıntıka Palas'ta kaldıktan sonra 25 Mayıs'ta Havzaya vardığı süre içerisinde yaşadığı sıkıntılı ve zorlu yolculuk sırasındaki bu güzergah Büyükşehir Belediyesi olarak yeniden canlandırılacak. TBMM ve Anıtkabir kütüphanesinden alınan bilgi, belge ve fotoğraflarla yolun tarihi değerini anlatacağız. Eski yapılar restore edilecek. Kağnı arabaları konulacak. Atatürk'ün kullandığı bu yol açık hava müzesi olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz