Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen konferansa, dünyanın deprem mühendisliği ve sismoloji konularındaki önde gelen uzmanları katılıyor. Toplantıya büyük önem verdiği için dünden İstanbul'a geldiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlamayacağını söyledi. Atalay, “İstanbul için de Türkiye için de değerli bir toplantı. Medya haklı olarak kendisinin öne çıkardığı konularla ilgileniyor. Sizlerden ricam, 5 günlük dünyanın her tarafından en iyi uzmanlarınız katıldığı bir toplantı düzenliyoruz. Bu toplantı değerli, buradaki konuşmalar önemli. İstanbul'un en önemli sorunu ne deseniz ? Herkes diyecek ki 'deprem riski'. Diğerlerinin hepsi ondan sonra gelir. Burada bu konuşulacak. Dünyanın en iyi deprem mühendisleri şuanda burada" diye konuştu.
72 değişik ülkeden 1500 uzmanın katıldığı konferansın açılış konuşmasını da yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizin büyük bir bölümü birinci derece deprem kuşağındadır. İstanbul da öyledir. İstanbul üzerine çok çalışıyoruz. 99 yılında bu bölge büyük bir deprem yaşandı. Konumuz deprem ama sadece deprem değil, afetin başka türleriyle uğraşıyoruz “ dedi. Sözü Suriyeli göçmenlere getiren Atalay, “Konumuz deprem ama bizim Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) olarak, sorumluluğumuz içinde acil durumlar da vardır. Sadece deprem değil, diğer bütün afet türleriyle ilgili, biliyorsunuz bölgemizde son zamanlarda çok gelişmeler var. Göçler var. Sığınmacılar var. Suriye'de ciddi bir iç savaş var. Devletin çeşitli toplum kesimlerine ciddi baskısı var. Oradan kaçan, göçen insanlar var. Şu anda 1,5 milyon kişi Türkiye'de. Bunların ihtiyaçlarının karşılanması bizim AFAD'ın sorumluluğundadır. Gece gündüz onunla uğraşırız" şeklinde konuştu.
Konuşmasının devamında yeniden Türkiye'nin deprem gerçeğine değinen Atalay, “Üzerinde yaşadığımız bölgenin deprem bölgesi olduğu gerçeğiyle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Türkiye olarak buna çalışıyoruz. En önemli referans noktamız, bilim ve teknolojinin bize sunduğu fırsatlardır. Biz Türkiye olarak yaşadığımız depremlerden ve afetlerden hep ciddi dersler çıkardık ve çıkarıyoruz" dedi.Afet yönetiminde köklü yapısal bir değişikliği gerçekleştirmeye de çalıştıklarını belirten Atalay sözlerini şöyle sürdürdü: Büyük bir Van deprem yaşadık. Çok sayıda can kaybı oldu. Ondan önce 99 yılında Marmara depremi yaşadık. Bütün bunlardan dersler çıkarıyoruz. Hem organizasyonu hem de çalışma sistemimiz yeniliyoruz. Hem afete hazırlıklı olma, deprem öncesi hem de depremden sonra en hızlı müdahale etme yönünde bütün çalışmalarımızı gözden geçirmiş oluyoruz.
Konferansın açılış oturumun ardından Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak için erken ayrılan Atalay gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlamadı. Atalay, "Başbakanımızın başkanlığında son bakanlar kurulumuz var bugün. Saat 14:00'da. Ben de şu anda Ankara'ya, o toplantıya yetişeceğim. İnşallah, hayırlı olsun. Türkiye aynı zamanda Ankara'da büyük değişimler yaşıyor. Hem Cumhurbaşkanımız yenileniyor, hem başbakanımız. Hem yeni hükümet kurulacak. Hem partimizin genel kurulu var. Çok dinamik ve yeniden yapılanma bir siyasi süreç yaşıyoruz. Hayırlı olsun" diye konuştu.
DHA