Atatürk’ün Çankırı’ya Gelişinin 87. Yıl Dönümü Kutlandı

Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinin 87. yıl dönümü törenlerle kutlandı.Anıt alanından başlayan kutlamalarda ilk olarak Atatürk’ün Çankırı’ya...

Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinin 87. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Anıt alanından başlayan kutlamalarda ilk olarak Atatürk’ün Çankırı’ya gelişini temsil eden Türk Bayrağı yaranlar tarafından Çankırı Valisi Vahdettin Özcan’a teslim edildi. Vali Özcan Türk bayrağını alnına öperek aldı. Bayrağın teslim edilmesinin ardından Anıt alanına çelenk konularak önce saygı duruşunda bulunuldu aürdından ise İstiklal Marşı okundu.

Ulu Önder Atatürk’ün 23 Ağustos 1925 yılında Çankırılılara yaptığı konuşmanın okunmasının ardından Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Reklam
Reklam

Başkan Dinç, genç Cumhuriyetin filizlenme, değişim ve gelişim sürecinin önemli dönemeç noktalarından olan şapka inkılabının fiilen başlangıç noktası olan Çankırı’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Ağustos 1925 tarihinde çıktığı yurt gezisinde elinde şapka ile halkı ilk kez selamladığı ve şapka inkılabını fiilen başlattığı durak nokta olduğunu söyledi.

Atatürk’ün güzergah seçimine dikkat çeken Başkan Dinç, “Mustafa Kemal Atatürk’ün şapka inkılabı gibi gerçek anlamda devrim niteliği taşıyan bir yeniliği Türk Milletine duyurmak için Çankırı, Kastamonu güzergahından başlatması bir tesadüf olamazdı. Çünkü bu güzergah Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu’dan cepheye kağnılarla mermi taşıyan, cephane taşıyan yanığın Emine’lerin, Şerife bacıların yürüdüğü İstiklal yolunun güzergahıydı” dedi.

Yıllardır ifade ettikleri ama belgelemekte zorlandıkları Şapka inkılabının fiilen Çankırı’da başladığı yöndeki tezlerinin hamasi bir nutuk yerine artık belgelere dayalı bir gerçek olduğunun altını çizen Başkan Dinç, “Çankırılılar olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman devletimizin, kahraman askerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” Dedi.

Reklam
Reklam

Şapka inkılabının önemine de değinen Dinç, “Atatürk'ün Türk Milletini yükseltmek istediği muasır medeniyetin temeli hür düşüncedir. Şu anda önünde bulunduğumuz anıt Atatürk'ün ilk giydiği Panama şapkasıyla hükümet konağı önünde alınmış resminden ilhamla yapılan hür düşünceyi, istiklali sembolize eden tek anıttır.

Şapkayı bir başlık taklidi gibi değil, düşünce inkılabının sembolü olarak görmeliyiz. Çankırılılar olarak Atatürk ilke ve İnkılaplarına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sahip çıkmaya devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ü 87 yıl önce Çandır Hanı’nda karşılayanlar bu ülkenin gelişip kalkınması için hangi ruh ve heyecana sahip idiyse, bugün bizde aynı duygu ve heyecana sahibiz. Ayrıca Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşılması için, Çankırı'mızın kalkınması ve modern bir kent haline gelmesi yolunda tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Dinç’in konuşmasının ardından, anıt alanından Atatürk’ün Çankırı’ya gelişi sırasında kaldığı Selahattin İnal Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’ne geçildi. Burada Atatürk fotoğrafları sergisi ve Atatürk’ün 23 Ağustos 1925 yılında kaldığı oda gezildi ve Vali Vahdettin Özcan, şeref defterini imzaladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: