Atatürk’ün Evinden Alınan Toprak İpsala’dan Yurda Girdi

Atletizm Federasyonu'nca 25 yıldır düzenlenen ' Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu' kapsamında, Yunanistan’ın Selanik kentinde...

Atletizm Federasyonu'nca 25 yıldır düzenlenen ' Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu' kapsamında, Yunanistan’ın Selanik kentinde Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinden konsolosluk görevlileri tarafından alınan toprak, İpsala Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi.

Burada düzenlenen tören saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra halk ekipleri gösteri yaptı. Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok, Balkan coğrafyasından yaşayan insanların, her türlü eglelere ve farklı politikalara rağmen yüzünün birbirlerine dönük olduğunu söyledi.
Bu coğrafyanın her metrekaresinde birbirine karşı bir bağ, bir yakınlık ve ilişkinin söz konusu olduğunu aktaran Altınok, şöyle devam etti:
"20. yüzyılda savaş görmüş Avrupa’nın en çok ihtiyaç duyduğu 'Sevgi hoşgörü ve saygı' ile bir arada yaşama düşüncesi Mustafa Kemal Atatürk tarafından son derece veciz bir biçimde 'Yurtta sulh,cihanda sulh' ilkesi ile ifade edilmiştir. Çünkü Balkan coğrafyasının herhangi bir yerinde yaşayan bir soydaşımızın düşüncesi, Trakya ya da Anadolu’da bir Ege kasabasında yaşayan insanlarımızın düşüncesinden farklı değildir. Gidildiğinde ve görüldüğünde çok açık olarak görüleceği gibi o bölgelerdeki soydaşlarımızın yaşam genel çizgisi,ülkemizin insanının yaşamının genel çizgisinin bir benzerinden ibarettir."
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder de Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin vazgeçilmez inanç ve ideal olduğunu belirterek iki ülkenin dostluğunu istediklerini, ancak gelinen noktada Türk-Yunan dostluğunun sınıfta kaldığını belirtti.

Reklam
Reklam

Selanik’ten Atatürk’ün evinden getirilen Türk Bayrağına sarılı topraklar, Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok tarafından Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder’e ve İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü atletlerine teslim edildi.
Atletlerin İpsala’dan aldığı Türk bayrağına sarılı toprak 19 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e teslim edecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: