Atatürk'ün Samsun'a Çıktığı Yıl Doğdu, 49 Yıldır Kurduğu Odanın Başkanı

Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 1919 yılında dünyaya gelen Balıkesir Celepler ve Besiciler Esnaf Odası Başkanı 93...

Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 1919 yılında dünyaya gelen Balıkesir Celepler ve Besiciler Esnaf Odası Başkanı 93 yaşındaki Ahmet Kopuk, kendi kurduğu odanın 49 yıldır başında. Atatürk'ün Balıkesir ziyaretlerini dün gibi hatırladığını söyleyen Kopuk, yaşamı boyunca 17 başbakan ve 34 hükümet görmüş.

Bir asra yaklaşan ömrü boyunca Türkiye ve dünyada birçok olaya şahit olan Kopuk, odanın üyeleri arasında "Efsane Başkan" olarak anılıyor. Balıkesir Celepler ve Besiciler Odası'nı 1964 yılında kurarak başkanı olan Ahmet Kopuk, dört defa evlenmiş. Yedi çocuk ve 22 torun sahibi Kopuk, altı defa da torununun torununu görmüş. Atatürk'ü Balıkesir ziyareti sırasında yakından görme imkanı bulan Kopuk, "Tığ gibi delikanlıydı." diyor. Atatürk'ü çok sevdiğini belirterek, "O zamanlar eski belediyenin önüne Atatürk gelecek dediler. Orada vatandaşlarla buluştu, onların sorunlarını dinledi. Tığ gibi delikanlı Atatürk. Ben 7 yaşlarında falandım. Sonra bir kez daha geldi, cezaevinin temelini atmıştı sanırım. O zaman Balıkesir'i görecektiniz, Atatürk'ün geleceği günler öncesinden kulaktan kulağa yayılıyordu." şeklinde konuşuyor.

Reklam
Reklam

ADNAN MENDERES'İ UNUTAMIYOR

49 yıldır sürdürdüğü başkanlığı süresince odanın 305 üyesinin vefat ettiğini belirten Ahmet Kopuk, ailelerine sahip çıkarak kasaplık ve hayvancılık sektöründe iş sahibi ve Bağ-Kur üzerinden sigortalı çalışan haline getirdiğini anlattı. Odanın hiçbir kongresinde karşısına aday çıkmayan Kopuk, kurulduğu yıllarda 51 üyesi bulunduğunu, bugünse kayıtlı üye sayısının bin 190 olduğunu bildirdi.

Ahmet Kopuk, merhum Başbakan Adnan Menderes’i unutamıyor. Menderes'in yerinin ayrı olduğunu, cumhuriyetin ilanından bu yana görev yapan siyasetçiler içinde hayvancılığa en çok önemi verdiğini, hayvancılığın onun döneminde tavan yaptığını söylüyor. O dönemlerde Türkiye'de en çok hayvanın Konya'da bulunduğunu vurguluyor: "Balıkesir ikinci sıradaydı. Ufak kuzu kesilmezdi. 25 liraya kuzu alıyorduk. Bugün günde 20 kilo süt veren inekler kesiliyor. Neden? Maliyeti kurtarmıyor. Eskiden devlet, hayvancılık işi yapanlara bedava pancar küspesi verirdi. Şimdi yem çok pahalı. 1950'li yıllarda celepler olarak vergi veriyorduk. Adnan Menderes, beş çocuk sahibi olandan bu vergiyi kaldırdı. Hayvancılığa en çok değer veren Menderes oldu, ondan sonra da Tansu Çiller."

Reklam
Reklam

'KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI BİR GÜNDE BIRAKTIM'

Uzun ve sağlıklı ömrünün sırrını kötü alışkanlıklardan uzak durmaya bağlayan 93 yaşındaki Ahmet Kopuk, sigara, alkol ve kâğıt oyunlarını bir günde bıraktığını anlatıyor: "1979 yılının ramazan ayıydı. Oruçluyken kahvehaneye girdim. Millet sigara içiyor, pis kokusu burnuma geldi. 'Bana böyle koktuysa hanıma kimbilir nasıl kokuyordur.' dedim ve sigarayı bıraktım. Aynı gün iskambil oyunlarına da son verdim. Akşam eve giderken sarhoş iki kişinin kavgasını gördüm ve rakıya da son noktayı koydum."

Hayatı boyunca hiçbir şeyi kafasına takmadığını belirten Kopuk, sağlığını soranlara, "Demir gibiyim." diye cevap veriyor. Ayağını sıcak, başını serin tuttuğunu söyleyen Kopuk, hayatın kısa sürede geçtiğini ve hiçbir şeyi dert etmeye gerek olmadığını ifade ediyor. Türkiye'nin en yaşlı oda başkanı olan Ahmet Kopuk, gençlik yıllarında at yarışından güreşe kadar birçok sporla ilgilendiğini sözlerine ekliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: