ANKARA (ANKA)- İddiaları bir süre önce Meclis'e taşıyan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, "Atatürk'ün, ölümünden 50 yıl sonra açıklanmak üzere bıraktığı vasiyetinin aradan geçen 74 yıla rağmen açıklanmamış olmasının nedeni nedir?" diye sordu.
Soru önergesini Cumhurbaşkanlığı İdari ve Mali İşler Başkanı'nın bilgi notuyla yanıtlayan Bozdağ, soru önergesinde sözü edilen, "Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünden elli yıl sonra açıklanmak üzere bıraktığı vasiyeti"ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı Arşivi'nde herhangi bir belge ve bilginin bulunmadığını söyledi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'da Başbakan Yardımcısı Bozdağ'a gönderdiği bilgi notunda, "Yapılan inceleme sonucunda, Atatürk'ün vasiyetine konu olan iddialara ilişkin hususlara ait herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı tespit edilmiştir" dedi.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan V. Nazif Öztürk imzasıyla Bozdağ'a gönderilen bilgi notunda da, kurumda Mustafa Kemal Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetnamesinin bulunduğu belirtildi. Bilgi notunda Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihinde kendi el yazısıyla yazdığı vasiyetin ölümünden sonra 28 Kasım 1938 günü Ankara Üçüncü Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından açıldığı belirtilerek, "Bu vasiyetnamede Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye İş Bankası'nda bulunan nukut ve hisse senetlerinden elde edilen nema gelirlerinin vasiyetnamede belirtilen hak sahiplerine ödeme yapıldıktan sonraki arta kalan kısmın her yıl Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumuna yarı yarıya tahsis edildiğinin görülmesi üzerine bu vasiyetin bir sureti Ankara Üçüncü Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından 938/95 T sayı ile Türk Dil Kurumuna gönderilmiştir" denildi.