Atay; “tarama Formunda Mahremiyet Delindi”

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eralp Atay, yapılan değişiklikle hastaya özel yeni doğan...

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eralp Atay, yapılan değişiklikle hastaya özel yeni doğan tarama formundaki mahremiyetin delindiğini iddia etti.

Yeni doğan tarama formlarında yapılan değişikliğe değinen Dr. Eralp Atay, yaptığı açıklamada; “Yeni doğan bebeklerin bir hastalığı olup olmadığının anlaşılması için taramaların yapılması zorunludur. Doğumsal metabolizma hastalıklarının bir kısmında erken tedavi ile geriye dönüşümü olmayan kalıcı hasarların veya ölümlerin önlenmesi için yapılan, bu taramalar sayesinde 35 hastalık ortaya çıkarılabilir. Yeni doğan bebek, hastaneden taburcu edilir ve 3. günde aile sağlığı merkezinde tarama için kan alınır. Amaç önlenebilir hastalıkları biran önce teşhis edip tedaviye başlamaktır. Yeni doğan tarama formlarında eski formlardan farklı olarak, baba TC numarası, çocuğun evlilik içi ya da dışı olup olmadığı, çocuğun dini de bildirilmesi istenen bilgiler arasındadır. Üstelik babanın TC numarası verilen formda kayıt edilmesi zorunlu alan haline getirilmiştir. Hiçbir veri çocuğun doğmuş olması dışında, zorunlu tutulamaz. Çocuklar, babalarının varlığı veya resmi bir evlilik içinde doğmuş olmalarına göre ayrılamaz. Diğer yandan sağlık çalışanları ve hekimler mesleğin icrası ile ilgili etik kuralları gereği yansız olmak ve hastalarına ait bilgileri sır olarak saklamak zorundadırlar” dedi.

Reklam
Reklam

Yapılan düzenleme ile mahremiyetin korunamayacağının açıkça ortaya çıktığını savunan Atay, “Babanın kimlik numarası, bebeğin resmi bir evlilikte doğup doğmadığı tıbben gerekli olmayan bilgilerdir. Kaldı ki, yeni doğan bebeği ve doğum yapan kadını sağlık hizmetleri için bir baba T.C. numarasına zorlamak aynı zamanda cinsiyetçi bir uygulamadır. Kadınların, evlilik dışında çocuk sahibi olamayacaklarının ilanıdır. Sağlık Bakanlığı’nın, konuyla ilgili talebin Nüfus İdaresi’nden geldiğini belirtmekte. Sağlık Bakanlığı’na emanet edilen bilgilerin, Sağlık Bakanlığı tarafından saklanmasını istemek, tüm yurttaşların hakkıdır. Bu açıklamalar, mahremiyetin ve gizliliğin korunmayacağının açık göstergesi, elektronik verilerin üçüncü şahıslarla paylaşılacağının aleni ilanıdır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: