Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 69. yıl dönümü olan bugün çeşitli tören ve etkinliklerle anıldı.Yurdun dört bir yanında düzenlenen törenlerde Atatürk'e duyulan sevgi, saygı ve özlem dile getirildi, binlerce kişi Anıtkabir'e aktı.
10 KASIM TÖRENLERİNDEN İLGİNÇ KARELER GALERİ'DE
Başkent Ankara'da ilk tören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındak devlet erkanının katılımıyla Anıtkabir'de gerçekleştirildi. Anıtkabir'deki tören saat 08.50'de devlet erkanının Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.
Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Bakanlar, Danıştay Başkanı Sumru Çortoğlu, Kuvvet Komutanları, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, siyasi partilerin temsilcileri, büroklatlar ve diğer devlet erkanı yeraldı.
İŞTE ULU ÖNDER ATATÜRK'ÜN BİLİNMEYEN FOTOĞRAFLARI
ANITKABİR'DEN ÇOK ÖZEL FOTOĞRAFLAR
Türk ulusunun ulu önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 69. yılında, Ata'nın ebedi istirahatgahı Anıtkabir'de sevgi seli yaşandı.
10 Kasım dolayısıyla sabah saatlerinde gerçekleştirilen devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı. Anıtkabir'in ziyarete açılmasıyla birlikte başı, ilköğretim okullarından gelen öğrenciler çekti. Ellerinde Türk bayraklarıyla Anıtkabir'e gelen ziyaretçilerden bazıları burada dualar etti. Ata'nın kabrine kapanıp öpenler olurken, kimi ziyaretçiler de "asker selamı" ile Ulu Önder'e saygısını gösterdi.
Anıtkabir, 10 Kasım nedeniyle kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan Atatürk portresi ve Türk bayrağından oluşan bir pano ve çiçeklerle donatıldı. Anıtkabir'de Ata'nın sesinden "Nutuk" hoparlörden dinletildi. Sabah düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bırakılan, kırmızı-beyaz çiçeklerden oluşan çelengin üzerine de ziyaretçiler tarafından renk renk çiçekler iliştirildi. Vatandaşlar, ayrıca Ata'nın çiçeklerle süslenmiş, çerçeve içindeki çeşitli fotoğraflarını da Ulu Önder'in kabrine bıraktı.Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunan ziyaretçilerin bir kısmı ise alınlarına "Ata'm İzindeyiz" yazılı bantlar taktı. Atatürk'ü başlarında kalpaklarıyla ziyaret edenler de dikkati çekti.
-YOĞUNLUK YAŞANDI-
Kimi vatandaşların Atatürk'ün kabrinin önünde gözyaşı döktüğü de görülürken, ziyaretçiler, ellerindeki çiçekleri Ulu Önder'in kabrine serpiştirdiler.Ata'nın kabrinin önünde ellerinde fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla bu anı ölümsüzleştirmek isteyenler adeta birbiriyle yarıştı. Ata'nın kabri önünde yaşanan yoğunluk nedeniyle Anıtkabir
görevlileri de zaman zaman zor anlar yaşarken, ziyaretçiler Ata'nın kabrinin bulunduğu bölüme girmek için uzun uzun bekledi.Şehir dışından otobüslerle gelen vatandaşlar da Türk milletinin Ulu Önderine bağlılıklarını vurguladı. Bunların arasında, Ata'nın ebedi istirahatgahı Anıtkabir'i ilk kez gören ziyaretçiler de vardı. Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Gökbudak Köyü'nden gelen öğrenciler, sabah saatlerinde geldikleri Başkent'te ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Öğretmenleri Oğuz Duman ile birlikte gelen 12 öğrenci, Anıtkabir'i ilk kez görmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadı.
Halk ozanı Aşık Veysel'in kızı Menekşe Süzer de Anıtkabir'i ziyaret ederek Ata'nın kabrine bir kutuda getirdiği şekerlerden bıraktı. Her sene Ata'ya helva getirdiğini ifade eden Süzer, "Bu sene dalmışım. Sabah 10 Kasım olduğunu fark edince en yakın marketten şeker aldım. Kızılay'dan buraya gelene kadar da gözyaşı döktüm" dedi.
BÜYÜK ÖNDER İZMİR'DE DE ANILDI
DOLMABAHÇE'DE SEVGİ SELİ
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, edebiyete intikalinin 69. yıldönümünde, hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'nda saygıyla anıldı. Atatürk'ün yatağının başucunda saygı nöbeti tutan bir asker, anma töreni sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.
Dolmabahçe Sarayı'nda 57 yaşında hayata gözlerini yuman Atatürk'ün son nefesini verdiği oda, saat 09.05'te sevenleriyle doldu. Askeri ve sivil erkan, sivil toplum örgütleri, yabancı temsilciler, gençler ve çocuklar, Ata'nın çiçeklerle dolu yatağının başında hazır bulundu. Tören sırasında yatağın başında nöbet tutan bir asker, gözyaşlarına hakim olamadı.
İstanbul'da saat 09.05'te Boğaziçi Köprüsü'nde geçişler durdu. Saat 09.05'te köprü üzerindeki araçlar durdu ve sürücüler, siren sesine araç kornalarıyla katılarak Atatürk'ü andı. Bazı sürücüler de araçlarından inerek saygı duruşunda bulundu. İstanbul'daki kurum ve kuruluşlarda da bayraklar yarıya indirildi.
Bayraklar, Büyük Önder Atatürk'ün 69 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indiriliyor. Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler ve motorlu araç klaksonları da saat 09.05'de 2 dakika süreyle çalındı. Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi.
Atatürk ölüm yıldönümünde tüm Türkiye ve dış temsilciliklerde de yapılan törenlerle saygı ile anıldı. Öte yandan Atatürk'ü anma programları birçok ilde bir hafta boyunca devam edecek.