Atb’de 100’üncü Yıl Coşkusu

Adana Ticaret Borsası (ATB), kuruluşunun 100'üncü yılı kutlama etkinliklerine meclis toplantısı ile start verdi. Toplantıda...

Adana Ticaret Borsası (ATB), kuruluşunun 100'üncü yılı kutlama etkinliklerine meclis toplantısı ile start verdi. Toplantıda daha önce görev yapan eski başkan, meclis başkanı ve genel sekreterlere Adana Valisi Hüseyin Avni Coş tarafından teşekkür plaketi verildi.

Vali Hüseyin Avni Coş’un şeref konuğu olarak katıldığı toplantıda konuşan Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, ATB'nin önemine vurgu yaparak, “Türk tarımının ve katılımcı demokrasinin gelişimi için ATB, bir sivil toplum örgütü olarak çalışmalarını sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan ise Çukurova Bölgesi’nde pamuk ekiminin azaldığını, ancak ATB’nin hala önemli pamuk ticaret merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Çukurova yalnız Türkiye’de değil, dünyada da önemli bir tarım üretim bölgesi. ATB’de bu tarım ürünleri ticaretinin kalbinin attığı yerdir” dedi.

Türkiye’de üretilen mısırın yüzde 30’u, soyanın yüzde 90’ı, yer fıstığının yüzde 80’i, karpuzun yüzde 27’si, narenciyenin ise yüzde 70’inin Çukurova Bölgesi’nde yetiştiğine dikkat çeken Çalışkan, 2012 yılında Adana’da yapılan yaklaşık bir milyar 800 milyon dolar ihracatın 600 milyon dolarının tarım ürünlerinden gerçekleştirildiğini söyledi.

Çalışkan, ATB'nin 2012 yılındaki işlem hacminin 4.5 milyar lira olduğunu aktararak, “ATB'nin 100'üncü kuruluş yıldönümü kapsamında 'Çukurova'da Tarımın Tarihi' adlı kitabı yayınlayacağız. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ü de kutlamalarımıza davet ettik ve yanıt bekliyoruz. Kutlamalar kapsamında resim sergisi ve anı oluşturma gibi çalışmalarımız var. Uygulamaya koyduğumuz Hassas Tarım Projesi'ni geliştirerek sürdüreceğiz. Bu proje ile dünyada yüzde 40 gübre tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca Mart ayı Çukurova'da buğday hariç ekim ayıdır. Çiftçilerimiz ne ekeceğine bu süreçte karar veriyor ama hala ürünler için destekleme primleri hala açıklanmış değil. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan en kısa sürede destekleme primlerinin açıklanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çalışkan’ın ardından Vali Coş, toplantıya katılanların trafik, otopark, yol ve altyapıyla ilgili eleştirilerini dinleyip çözüm önerilerini not aldırdı. Daha sonra konuşan Vali Coş, ATB'nin Adana için çok önemli bir kuruluş olduğunu kaydetti. ATB ile sürekli birlikte çalıştıklarını aktaran Vali Coş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ATB'nin 100 yılı geride bırakmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, ebediyete intikal edenlere de rahmet diliyorum. Valilik olarak bütün kurum ve kuruluşlarımızla vatandaşımızın hizmetindeyiz. Hepimizin amacı ülkemizi daha iyi noktalara taşımak ve çocuklarımıza daha iyi bir Adana bırakmak, birlik ve beraberlik içinde daha iyi noktalara ulaştırmak. Bu amaç için hepimizin daha yakın çalışması gerek. ATB'nin 100'üncü yılında unutulmaz eserler bırakmak da gerekir. Örneğin bir anaokulu yaptırabilirsiniz. Trafik ve otoparkla ilgili eleştirilere gelince, bu sorun bir çok ilde var. Ama bu sorunu çözen illerimiz de var. Büyükşehir Belediyesi'nin bu sorunu çözmek için yasal yetkileri var. Yapı yapılırken parselden otopark payı ayrılmalı. Ayrılmıyorsa otopark yapılması için belediyeye ödeme yapılması gerek. Bu paranın da bu amaç dışında kullanılmaması gerek" dedi.

Reklam
Reklam

Vali Coş, Ceyhan Endüstri İhtisas Bölgesi'nde bu yıl içinde yatırım kabul edilebilir bir noktaya ulaşılacağını sözlerine ekledi.

Toplantıda, ATB'nin hayatta olan eski başkan, meclis başkanı ve genel sekreterlerine de teşekkür ödülü ve plaketi verildi. Vali Coş, eski başkanlardan Seyahattin Canka ve Fethi Coşkuntuncel, eski meclis başkanlarından Feyzullah Arısoy, Sait İpekbayrak, Mansur Ayhan ve Muhammed Çalışkan ile eski genel sekreterler Ekrem Köseli ve Bölünt Toksöz'e ödüllerini verdi. Vverdikleri emek nedeniyle eski yöneticilere de ayrıca teşekkür eden Vali Hüseyin Avni Coş’a yönetim kurulu tarafından tablo hediye edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz