Atıcı, Kara Mayınları İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, kara mayınlarının neden olduğu mağduriyetler ve kayıpların tespit edilmesi için...

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, kara mayınlarının neden olduğu mağduriyetler ve kayıpların tespit edilmesi için Meclis araştırması istedi.

CHP’li Atıcı, TBMM Başkanlığı’na konuya ilişkin bir araştırma önergesi verdi. Kara mayınlarının, Türkiye ve dünyada insanı öldüren veya engelli duruma getiren nedenler arasında önemli bir yer tuttuğunu belirten Atıcı, mayınların savaşta ve hatta barışta acılara neden olan kitle imha silahları olduğunu kaydetti. Türkiye Cumhuriyeti’nin Ottawa Sözleşmesi ile kara mayınlarının temizlenmesi konusunda sözler verdiğini, ancak bugüne kadar gereklerini yerine getirmediğini öne süren Atıcı, “Kara mayınları uzun yıllardan beri aldığı canlar dışında çok sayıda insanımızın organını bedeninden çalarak yaşama tutunmasını zorlaştırmıştır. Kara mayınları mağdurları olarak isimlendirebileceğimiz bu vatandaşlarımızın sağlık, hukuk, uyum ve gelecek sorunları vardır. Kara mayınlarının temizlenmemesi sonucu ortaya çıkan mağduriyetlerin ve kayıpların tespiti, mağdurların sosyal ve ekonomik sorunlarının ortaya konması ve çözüm yollarının tespiti için Meclis araştırması açılmasını talep ederiz” dedi.

Reklam
Reklam

Araştırma önergesinin gerekçesinde, kara mayınlarının Türkiye’de sınır güvenliği ve terörle mücadele amacı ile çeşitli yerlerde yerleştirildiğini kaydeden Atıcı, aynı şekilde terör örgütlerinin de mayınları kendi amaçları için kullandıklarını ifade etti. Mayınları ‘ölüm kültürü’nün aracı olarak niteleyen Atıcı gerekçesinde, “Öldürmenin her türlüsü kötüdür ve insanlık suçudur. Savaş sonrasında da can almaya veya candan parça koparmaya devam eden sinsi savaş araçlarının ülkemizde çok sayıda kurbanı ve kurban yakını vardır. Kurban vermeye de devam etmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye topraklarında halen bir milyona yakın kara mayını bulunduğunu aktaran Atıcı, şunları kaydetti: “Uygulaması gereği, mayınların bulunduğu yerin noktasal haritaları yoktur. Mayınlar uzun yıllar boyunca Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sınırlarımızda ve sınırdan uzak yerlerde çocuk, genç, kadın, erkek demeden ocaklara ateş düşürmüştür. Mayın kurbanlarının hayata tutunması ve hayatı bizimle engelsiz yaşamasının şartları halen yerine getirilmemiştir. Hükümet ülkenin her tarafında ve her alanda engelsiz hayatı yeterince kuramamıştır. Hükümetin temizlemediği mayınlar sebebiyle engelli olan yurttaşların mağduriyeti bu yüzden katlanmıştır. Kara mayınlarını temizlemek için rant yolunun açılmasını beklemeye kimsenin tahammülü yoktur. Rantı beklemeden can veya candan parça koparan kara mayınlarının bir an önce temizlenmesi gerekir. Sıkıntıların ve mağdurların tespiti için zaman kaybetmeden araştırma komisyonu kurulması gerekli olmuştur.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: