Atık piller insan sağlığını tehdit ediyor

ADANA (İHA) - Çöpe atılarak zamanla bozulan ve gövdesinde akıntı meydana gelen pillerin içeriğinde bulunan civa, kadmiyum ve kurşunun başta kansere, nörolojik bozukluklara, akciğer hastalıklarına, beyin iltihaplanmasına, kısırlığa ve çocuklarda duygusal zeka geriliğine yol açtığı bildirildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürü Kimyager Hülya Kuş, yaptığı açıklamada, enerjisi bitmiş pillerin, çöpe atılmaları durumunda hava, su ve toprak kaynaklarını kirleterek insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Atık pillerden en çok 0-6 yaş grubu çocukların etkilendiğini kaydeden Kuş, zamanla bozulan ve gövdesinde akıntı meydana gelen pillerin içeriğinde bulunan civa, kadmiyum ve kurşunun, başta kansere, işitme bozukluğuna, sinir iletim sisteminde ve kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa ve çocuklarda duygusal zeka geriliğine neden olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği doğrultusunda "Atık Pil Toplama Kampanyası" başlatarak atık pillerin zararından vatandaşları korumaya çalıştıklarını vurgulayan Kuş, geçen yılın Aralık ayı itibariyle bin 660 kilogram atık pil toplanarak bertaraf ettiklerini kaydetti. Vatandaşlardan kampanyaya destek olmalarını da isteyen Kuş, "Bu konuda vatandaşlarımız bize yardımcı olursa daha sağlıklı bir çevrede yaşarız. Özellikle çocuklarımızı pillerden uzak tutalım. Evlerde iş yerlerinde atık pil ile diğer çöpleri ayrı ayrı saklayayım" dedi.