Atıklardan Organik Gübre

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi(TARUM) tarafından hayvansal ve bitkisel atıkları organik...

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi(TARUM) tarafından hayvansal ve bitkisel atıkları organik gübre haline getirilecek proje hayata geçirildi. Proje kapsamında bölge sanayisine örnek üniversite kampüsüne 2 bin metrekarelik alana sahip gübreleme tesisi kurulacak.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, hayvansal ve bitkisel atıkları organik gübre haline getirecek bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Proje kapsamında bölge sanayisine örnek gübreleme tesisi kuracaklarını belirten Kelen, tesisin kampüs içerisinde 2 bin metrekarelik alana kurulacağını açıkladı. Toprakların yapısını düzeltecek yegane malzemenin organik gübre olduğunu bildiren Kelen, atıklardan elde edilecek gübrenin ticari gübrelerden daha uygun olacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Isparta’da gül sanayi atığı olarak yıllık 21 bin ton gül posası elde edildiğini kaydeden Kelen, atıklardan elde edecekleri gübrenin ticari gübrelerden daha ucuz olacağını söyledi. Kelen, “Tesisimiz Isparta'da örnek bir üretim faaliyetini teşkil edecektir. TARUM çevreci bir AR-GE kuruluşu olarak etkili rol oynayacaktır. Topraklarımızın yüzde 85’i bazik reaksiyonlu ve yüzde 94'ü organik madde bakımından yetersizdir. Hayvansal üretim ve bitkisel üretim atıkları çevresel sorunlara neden olmakta ve atmosfere zararlı gazların salınımının artmasına neden olmaktadır. Özellikle nitrojen ve fosfor gibi besin maddelerinin toprak ve yer altı sularını kirletmesi hayvansal üretimin bilinen çevresel kirlilik etmenleri arasındadır. Hayvansal ve bitkisel atıklar çevre kirliliğine neden olmaktadır. İnsan ve çevrenin korunması açısından da önem arz etmektedir” dedi.

Kelen, tesisin alt yapı çalışmalarına 1 ay içerisinde başlanacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: