Atıl alanı 3 bin 600 kamyon toprak taşıyarak tarım arazisine dönüştürdü

Bartın'da, atıl haldeki 167 dönüm alanı taşıma toprakla verimli hale getiren Şenol Karayaman, yetiştirdiği 250 ton biberi kuracağı fabrikada turşu yapıp Türkiye'nin dört bir yanına göndermeyi hedefliyor - Şenol Karayaman: " İlk hasadımızdan elde edeceğimiz 250 ton biberi 1-2 ay içinde faaliyete geçireceğimiz fabrikada turşu yapacağız. Yaklaşık 3 milyon lira gelir elde etmiş olacağız. Yine burada 150 kişiye istihdam sağlayacağız" - "Buradan Karadeniz ve Marmara bölgelerine haftada 100 bin marul da göndereceğiz"

AKİF YAMAN - Bartın'da yaşayan Şenol Karayaman, kiraladığı 167 dönümlük kamu arazisini 3 bin 600 kamyon toprak taşıyarak tarım arazisine dönüştürdü.

Balıkesir'de 40 yıldır tarım ve turşu üretimiyle uğraşan 64 yaşındaki Şenol Karayaman, sık sık ziyaret için geldiği Bartın'da tarım yapmak amacıyla Büyükkıran köyünde 167 dönümlük kamu arazisini kiraladı.

Toprak analizleri sonrası arazinin tarıma elverişsiz olduğunu belirleyen Karayaman, 3 bin 600 kamyon toprak taşıyarak araziyi tarıma elverişli hale getirdi.

Reklam
Reklam

Arazide ilk olarak lavanta fidesi yetiştirmeyi amaçlayan girişimci, dikim zamanını kaçırınca arazide biber yetiştirmeye karar verdi.

Karayaman, arazide yetiştirdiği 250 ton biberi kuracağı fabrikada turşu yaparak Türkiye'nin dört bir yanına göndermeyi hedefliyor.

- 150 kişiye istihdam sağlanacak

Şenol Karayaman, AA muhabirine, lavanta fidesi yetiştirmek isterken zamanı kaçırınca asıl yaptığı işte yatırım yapma kararı aldığını söyledi.

Arazi için çok uğraş verdiğini anlatan Karayaman, şöyle devam etti:

"Burayı 3 bin 600 kamyon toprak çekerek tarıma elverişli hale getirdik. Lavantayı yetiştiremediğimiz için biber ekelim dedik çünkü ben esasen turşu üreticisiyim. Burada ürettiğimiz bibere 'sanayi biberi' diyoruz, yani bu bölgede ekimi yapılmayan biber. Türkiye'nin her tarafına turşu satıyoruz. Allah nasip ederse burada 1500 metrekare kapalı, 15 bin metrekare açık sundurmalı alan üzerine turşu fabrikası kuracağız. Şu anda temellerini attık. İlk hasadımızdan elde edeceğimiz 250 ton biberi 1-2 ay içinde faaliyete geçireceğimiz fabrikada turşu yapacağız. Yaklaşık 3 milyon lira gelir elde etmiş olacağız. Yine burada 150 kişiye istihdam sağlayacağız."

Reklam
Reklam

Arazinin 87 dönümüne biber ektiklerini, 80 dönümüne de göbek marul ekeceklerini anlatan Karayaman, "Buradan Karadeniz ve Marmara bölgelerine haftada 100 bin marul da göndereceğiz. Tüm anlaşmalarımızı yaptık. İlk deneme üretimimizi açık alanda yapacağız, daha sonra hava şartları değiştiği zaman seraya çevireceğiz. Burada şu anda maliyeti 1 milyon 200 bin lira olan 12 bin metrekare alanda sera yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Karayaman, arazinin tarıma elverişli hale gelmesi için toprak, damlama sistemi, kuyu, su, altyapı ve gübre olmak üzere 3 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirterek, ilerleyen zamanlarda araziye lavanta da ekeceklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: