Atıl masa ve sandalyeler hediyelik eşyaya dönüşüyor

Şırnak Üniversitesi MYO öğrencileri, atıl durumdaki masa ve sandalyeleri lazer kesim cihazı ve bilgisayar programlarıyla işleyerek, el emeğiyle Nuh'un Gemisi maketi ve duvar saati gibi hediyelik eşya hazırlıyor - Öğretim Görevlisi Deviren: -"Atıl sıraların yakılması taraftarı değiliz. Bu malzemelerle bir fabrikanın ürettiği tasarımları, ürünleri çıkarabiliyoruz" - Öğrenci Karataş: - "Kullandığımız programlar her okulda olmuyor, onun için Şırnak'ı seçtim. Bu programları burada ücretsiz olarak öğrendikten sonra kolayca iş bulma imkanımız oluyor"

EKREM PAYAN - Şırnak Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Makine ve Metal Teknoloji Bölümü öğrencileri, atıl masa ve sandalyeleri hediyelik eşyaya dönüştürüyor.

Metal Teknoloji Bölümü'nde okuyan öğrenciler, atıl durumdaki masa ve sandalyeleri lazer kesim cihazıyla şekil verdikten sonra bilgisayar programlarıyla işliyor ve el emeğiyle Nuh'un Gemisi maketi ve duvar saati gibi hediyelik eşya hazırlıyor.

Üretim sayesinde 54 bin liralık kazanç sağlanırken öğrenciler, hem lazer kesim cihazını hem de özel bilgisayar programlarını uygulama yaparak öğrenmiş oluyor.

Reklam
Reklam

MYO Makine ve Metal Teknoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Halis Deviren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyede öğrencilerle eğitim amaçlı ve bunun yanı sıra üniversite için gerekli tabela ve hediyelik eşyayı ürettiklerini söyledi.

Deviren, atölyelerinde bölgede nadir olan lazer kesim cihazının bulunduğunu, öğrencilere bu cihazla uygulama imkanı sunduklarını dile getirerek, atıl sıra ve sandalyelerin tahta bölümlerini kesip ince işçilikten sonra güzel ürünler elde ettiklerini belirtti.

- "Bir fabrikanın ürettiği tasarımları çıkarabiliyoruz"

"Atıl sıraların yakılması taraftarı değiliz. Bu malzemelerle bir fabrikanın ürettiği tasarımları, ürünleri çıkarabiliyoruz." diyen Deviren, atölyede hediyelik eşyanın yanı sıra tabela ve kurumlara logo çalışmaları da yaptıkları bilgisini verdi.

Deviren, kalifiye eleman ihtiyacına dikkati çekerek, "Şu an sanayide tezgahı çalıştırabilecek öğrenciler, aynı zamanda lazer kesim cihazı ve torna operatörleri yetiştiriyoruz." dedi.

Programlı çalışmaları neticesinde günde 20-25 ürün çıkarabildiklerini ifade eden Deviren, üniversitenin bu sayede bir yılda 54 bin lirasının kasada kalmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Hazırladıkları ürünleri valilik ve diğer kurum temsilcilerinin kente gelen misafirlere hediye ettiklerini anlatan Deviren, daha önce Sinop'tan alınan kentin simgesi Nuh'un gemisi maketlerinin artık kentte üretildiğini belirtti.

Deviren, "Bu gemi maketleri 130 lira civarında iken gerçekleştirdiğimiz proje ile bundan sonra bu maketleri 20-25 lira maliyetle yapacağız. Maketin Cudi Dağı'na oturmuş şeklini hayvansal figürler ve Hud Suresi'nin 44. ayetini de lazer işlemeyle tasarlayacağız." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Hamdullah Obuz da atölyede hem eğitim gördüklerini hem de meslek öğrendiklerini söyledi.

Obuz, "Gördüğümüz eğitimle atıl durumda olan masa, sıra ve tahtaları işleyerek birer saat, maket ve hediyelik figürler çıkarabiliyoruz. Buradan mezun olduktan sonra iş yeri açmayı düşünüyorum." dedi.

İskender Karataş da meslekleri için gereken programları üniversitede ücretsiz öğrenme imkanı bulduklarını anlattı.

Karataş, "Kullandığımız programlar her okulda olmuyor, onun için Şırnak'ı seçtim. Bu programları burada ücretsiz olarak öğrendikten sonra kolayca iş bulma imkanımız oluyor." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: