Atıl yatırımlara "özel sektör" formülü

ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımına başlanan, ancak henüz tamamlanamayan 5 hidroelektrik santralin bitirilmesi için düğmeye bastı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, atıl durumdaki projelerin bitirilmesi için bugün ihale açıldığını, böylece hidroelektrik enerji üretiminde özel sektör yatırımlarının önünü açacaklarını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu ile birlikte bakanlıkta bir basın toplantısı düzenleyerek "hidroelektrik enerji üretiminde özel sektörün yatırımına açılacak projeler" hakkında bilgi verdi. Bakan Güler, enerji sektöründe bir ilki gerçekleştirerek, enerji yatırımlarını özel sektöre açtıklarını söyledi. Güler, su kullanım anlaşmasıyla özel sektöre açılacak projeler kapsamında Antalya'daki Dim, Tunceli'deki Uzunçayır, Aydın'daki Cindere, Bolu'daki Köprübaşı ve Samsun'daki Kumköy santralleri için yatırımcıların 30 gün içinde başvuru yapabileceklerini açıkladı. Bu ihalelerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yapılacağını duyuran Bakan Güler, süre sonuna kadar başvuran firmaların EPDK'ya bildirileceğini ve şartları sağlayanların çağrılacağını kaydetti. Güler, "Birden fazla başvuru varsa açık artırmayla ihale sonuçlandırılacak" diye konuştu. Söz konusu beş projenin toplam kurulu gücünün 364 megawatt olduğunu belirten Güler, "Böylece bin 394 milyar kilowattsaat enerji özel sektöre açılarak 10 yıl önce devreye alınacak. Sadece bu 5 projeyle 300 milyon dolarlık bir tasarruf sağlanmış olacak" dedi. Potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüştürmeye çalıştıklarını vurgulayan Güler, söz konusu projelerin Atatürk, Oymapınar, Karakaya, Keban, Altınkaya ve Birecik Barajları'nın potansiyelinden çok daha fazla olduğunu ifade etti. Güler, yatırımların yerel kaynaklara yönlendirilmesiyle daha fazla tasarruf sağlanacağını bildirdi. Elektrik üretimindeki ithal oranının geçmişte yüzde 62, yerli üretimin ise yüzde 38 olduğunu hatırlatan Güler, şu an yerli üretimi yüzde 50'ye çıkardıklarını, bundan dolayı da 32 aydır elektriğe zam yapmadıklarını bildirdi. "Bakanlık olarak petrol arar gibi yeni su kaynakları arıyoruz" diyen Güler, bunun için seferberlik başlattıklarını bildirdi. DSİ, Kömür İşletmeleri, MTA ve TPAO'nun ortak çalışma yürüttüğünü belirten Güler, bugüne kadar 3 bine yakın sondaj çalışması yapıldığını açıkladı. Güler, ortaya konulan proje ile artık su kaynaklarının boşa akmayacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

Bakan Güler, konuşmasında Mavi Akım ile ilgili tartışmalara da değindi. Mavi Akım başta olmak üzere hiçbir gazda fiyat artışı olmadığını belirten Güler, "Basında tefrikalar halinde yayınlar yapılıyor. Israrla yanlış yorum yapılıyor. Fiyat artışı olmadı, tek fiyat vardır. Bizim dönemimizde su ve kömüre ağırlık verilmiştir. Bu bir politika bütünlüğüdür. Ancak bilen bilmeyen herkes konuşuyor. Önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek bütün bunları bir kez daha açıklayacağım. Eğer anlamazlarsa İngilizce olarak söyleyeceğim" şeklinde tepki gösterdi.

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da, hidroelektrik fiili üretim kapasitesinin geçen yıl yüzde 47.6 milyar kilowattle zirveye ulaştığını söyledi. Eroğlu, hidroelektrik santrallerinin çok avantajlı olduğunu belirterek, bu santrallerin kendilerini 4-9 yıl içinde amorti ettiğini, Türkiye'nin bu santralleri bir an önce tamamlayarak ekonomiye kazandırması gerektiğine işaret etti. Eroğlu, "Boşa akan suyu milli ekonomiye kazandırmalıyız. Ancak bu şekilde ucuz elektrik temin edilebilir. Bu projeler özel sektör aracılığıyla kısa sürede tamamlanacaktır. Bu şekilde milli bütçeden 300 milyon dolar tasarruf sağlanacak" şeklinde konuştu.
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Güler, ihale için başvuruların bugün başladığını, 30 gün boyunca internetten yayınlanacağını bildirdi. Toplantının ardından Güler ve Eroğlu, internet üzerinden ihaleyi başlattı.

Reklam
Reklam