Atılay Denizaltısı Şehitleri Çeşme Ve Havuzunun Yıkım Kararı

Amasra'da Atılay Denizaltısı şehitleri adına yapılan ve SİT alanında olduğu için yıkım kararı verilen çeşme ve havuzun yıkımı, Amasra Müze

Amasra'da Atılay Denizaltısı şehitleri adına yapılan ve SİT alanında olduğu için yıkım kararı verilen çeşme ve havuzun yıkımı, Amasra Müze Müdürlüğü'nden yetkili gelmemesi nedeniyle yapılamadı.

Amasra Belediyesi'nce 2010 yılında Atılay şehitleri adına İskele Caddesi'nde yaptırılan çeşme ve havuz için Amasra Müze Müdürlüğü'nün raporunun ardından Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yıkım kararı verildi.

Arkeolojik SİT alanında olması ve izinsiz yapılması gerekçesiyle alınan yıkım kararının bildirildiği belediye, İskele Caddesi'nde bulunan alanda iş makinelerini hazırladı.

Reklam
Reklam

Yıkımın yapılabilmesi için müze müdürlüğünden bir yetkilinin beklendiği sırada, çeşme ve havuz etrafında toplanan vatandaşlar, yıkım kararına tepki gösterdi.

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1942'de Çanakkale Mortu Koyu'nda batan Türk hücum denizaltısında 38 denizcinin hayatını kaybettiğini ve denizaltıdan sadece Amasralı Ahmet Bağdat adlı bir erin kurtulabildiğini hatırlattı.

Belediye olarak 2010 yılında Atılay şehitleri adına İskele Caddesi'nde çeşme ve süs havuzu yaptırdıklarını aktaran Timur, şöyle konuştu:

"Belediye olarak ilçemizin gelişimine katkıda bulunmak en önemli sorumluluğumuzdur. Halkımıza hizmet amacıyla tescilli taş iskeleye müdahalede bulunmadan tamamen kamu yararı gözetilerek yapılan süs havuzu için yıkım kararı alınması, belediye ve halkımız için üzücü ve vahim bir olaydır. Çünkü batan denizaltıdan kurtulan tek kişi Amasralıdır. Hem onun, hem de 38 şehidin adını yaşatmak ve onları yad etmek için yaptığımız bu havuzlu çeşme, ilçemizin tarihi dokusuna uygun olarak yapılmıştır. Ancak, Amasra Müze Müdürlüğü'nün raporu ve Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararı ile arkeolojik SİT alanında olması nedeniyle alınan yıkım kararına uyacağız. Hukuk kurallarını uygulamak, görev bilincimiz içerisindedir."

Reklam
Reklam

Timur, planlanan yıkım işleminin, müze müdürlüğünden bir yetkilinin gelmemesi nedeniyle gerçekleşemediğini kaydetti.

Muhabir: Selim Bostancı/Sinan Özmüş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: