Atina'da Obama'dan 'demokrasi mesajları'

ABD Başkanı Barack Obama, Atina ziyaretinin son gününde hem ABD seçimlerine, hem mülteci kabul etmeyi reddeden bazı Avrupa ülkelerine, hem de işçileri istismar eden uluslar arası dev şirketlere mesajlar verdi. Stelyo Berberakis'in haberi

Stelyo Berberakis

Atina

ABD Başkanı Barack Obama, Atina ziyaretinin son gününde demokratik ilkelere ağırlık veren bir konuşma yaptı. Obama hem ABD seçimlerine, hem mülteci kabul etmeyi reddeden bazı Avrupa ülkelerine, hem de işçileri istismar eden uluslar arası dev şirketlere mesajlar verdi.

Atina'nın sembolü antik Akropol'ü ziyaret ettikten sonra açışı yeni yapılan "Stavros Niarhos" kültür merkezinde coşkulu bir kalabalık önünde yaptığı konuşmasında "Demokrasi" yi analiz eden Obama konuşmasının ABD'deki seçimlere gönderme yapan bölümünde "Demokrasi kola bir şey değildir. Ancak Winston Churchill'in de söylediği gibi diğer yönetimleri dışarıda bırakırsak demokrasi en kötü yönetim biçimidir." dedi.

Reklam
Reklam

"Basın özgürlüğü, fikir özgürlüğü, insanlığın temel hakları, eşitlik,inanç özgürlüğü, kuvvetler ayrımı, özgür seçimler" gibi "demokrasinin insanlığa sunduğu nimetleri " anlatan Obama "Evet demokrasinin de zorlukları vardır. Ağır işler, fiiliyata dönüştürülmesi zaman alır; her zaman eksiktir ama en iyi yönetim biçimidir." şeklinde konuştu.

Trump'a gönderme Obama, "Örneğin arzu etmediğiniz bir aday demokrasi uyarınca yapılan başkanlık seçimlerini kazanabilir. Ama bu da demokrasinin kurallarından biridir." diyerek Donald Trump'ın seçimine gönderme yaptı ve "Herhangi bir seçim sonucunun yaratacağı olası sorunlar yine demokratik bir biçimde çözülebilir" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, kendisiyle taban tabana zıt görüşleri olan ABD'nin yeni başkanı ile arasındaki selef-halef değişiminde yumuşak geçiş yapılacağı ve Amerikan halkının çıkarları için eski bir başkan olarak yeni başkana destek vereceğini; çünkü her alanda diyalog ve anlaşma şartlarını koşan demokratik kurallarının da böyle buyurduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

"Demokrasi eksikliği DAEŞ'i ve mültecileri doğurdu" Obama, Atina'daki son konuşmasında "250 asır önce bu topraklarda doğan ve dil, din,ırk ayrımı gözetmeyen demokratik kurallara uymayan ülkelerde milliyetçilik gibi tehlikeli duyguların hortlamasına neden oluyor" dedi.

ABD Başkanı, "DAEŞ gibi terör örgütlerinin doğması da demokrasi yokluğunun bıraktığı boşluklardır. Bu da mülteci akınını tetiklemektedir. Onlar da bizim gibi insandır; onların da aynı güneşi paylaşma hakkı var" sözleriyle mültecilere kucak açmayan bazı Avrupa ülkelerini de dolaylı olarak eleştirdi.

Şirketlere tavsiye: Üretime göre maaşları arttırın Obama son olarak uluslar arası büyük şirketleri de hedef aldı.

Obama "fazla kar eden büyük şirketlerin CE0'sunun tek bir aylık maaşı, aynı şirkette çalışan başka birinin bir yıllık toplam maaşına tekabül ediyorsa bu bir haksızlıktır, demokratik ilkelere de aykırıdır." dedi. "

Obama ayrıca "Zengin tabaka vergi kaçakçılığı için yarışırken, işçi tabakasıgece gündüz çalışarak vergi ödüyor. Bu da haksızlıktır" diyerek gerek hükümetlerin, gerekse çok uluslu şirketlerin işçi haklarını korumalarını tavsiye etti.

Reklam
Reklam