Atina'daki camiiye Yunanlılar'dan tepki

ATİNA (İHA) - Yunanistan'ın başşehri Atina'da bulunan Mustafa Ağa Camii'nin yeniden ibadete açılacağı yönündeki haberler, Yunan halkının tepkisine neden oldu. 1764 yılında inşa edilen camii halen, Kültür Bakanlığı bünyesinde, Güzel Sanatlar Galerisi olarak hizmet veriyor.

Yunanistan'ın başşehri Atina'da 1764 yılında inşaa edilen Mustafa Ağa Camii'nin yeniden ibadete açılmasına ilişkin çıkan haberler, Yunanlıların tepkisini çekti. Yüksek tirajlı Yunan gazetesi Ta Nea, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis'e dayandırdığı haberinde, Atina'da bulunan ve müze olarak hizmet veren Mustafa Ağa Camii'nin, Müslümanlar için ibadete açılacağını ve konuyla ilgili Başpiskopos Hristodulos ile görüşme girişiminde bulunulacağını yazdı. Medyada yer alan haber üzerine Yunanlılar duruma tepki gösterirken, Bakoyannis, henüz konuyla ilgilenmediğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Olay Yunanistan'ın yazılı ve görsel basınında flaş haber olarak verilirken, 1764 yılında inşa edilen, ancak 1821 sonrasında minareleri sökülen Mustafa Ağa Camii, Atina'nın Monastiraki bölgesinde, Kültür Bakanlığı bünyesinde Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılıyor.

Söz konusu caminin arkeolojik bölge olan Akropol'e yakınlığı, Yunalılar'ın sert tepkilerine neden olurken, Atina'da yaşayan Türkler, caminin açılması surumunda memnun olacaklarını dile getirdi. Bu arada, bazı Yunanlar'ın konuya ılımlı yaklaşması da dikkat çekti.

Cami yakınında büfesi olan Kostas adındaki Yunan, "Ne zaman Ayasofya açılırsa, o zaman burada camii açılır" dedi. Mari adındaki Yunan ise, "Müslümanlar için kendilerine ait dua edecekleri bir yere ihtiyaçları var" şeklinde konuştu. Yunanistan'da yaşayan Türkler'den Ahmet B. ise çevresindeki sert tepkilerden etkilenmeyerek "Müslümanız ve Türküz, caminin açılması bizi çok sevindiriyor" dedi.

Yunan basınında geniş yankı uyandıran olaya ilişkin olarak Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan önümüzdeki günlerde resmi bir açıklama yapılması bekleniyor.

Reklam
Reklam