Atina'dan sınır baskısı

Atina, Ege ve Kıbrıs’ın hava ve deniz sahalarının AB sınırı olması için bastırıyor.

BRÜKSEL(ANKA) – Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların, Ege ve Kıbrıs’ın tartışmalı hava ve deniz sahasını AB sınırı yapmakta ısrarlı olduğu ve son aylarda AB platformlarında bu yöndeki çalışmalarını arttırdığı bildirildi.

AB platformlarında Türkiye konusu gündeme geldiğinde Yunanlı ve Kıbrıslı Rumların, tartışmalı Ege ve Kıbrıs’taki hava ve deniz sahasını AB sınırı yapma girişimleri açık bir şekilde gözlendiği belirtiliyor. ABHaber, Yunanistan'ın, Türkiye ile arasında ihtilaf konusu olan hava ve deniz sahasını oldu bittiyle AB sınırı yaparak Türkiye ile AB’yi karşı karşıya getirmek istediğini, Atina ve Kıbrıs Rum tarafının AB platformlarında bu yöndeki çabalarının son günlerde iyice arttığını yazdı.

Reklam
Reklam

-"FRONTEX’İN EGE’DEKİ OPERASYONLARI KIBRIS'A DOĞRU GENİŞLETİLECEK"-

AB Sınır Koruma Ajansı FRONTEX’in, kaçak göç ile mücadelede Ege denizinde başlattığı operesyonları, Kıbrıs’ı da içine alacak şekilde genişletmeyi planladığı belirtilirken Yunanistan’ın da, FRONTEX’in Ege ve Kıbrıs çevresinde yapacağı operasyonlara Türkiye’nin katılımına sıcak bakmadığı da kaydediliyor. ABHaber şunları yazdı:

“Sonuçta FRONTEX şapkası altında AB üyesi ülkelerin savaş unsurları (hucümbot,helikopter vs…) tartışmalı bölge olan Ege denizinde cirit atıyor.Şimdi bu operasyonlar Kıbrıs’a doğru genişletilecek. Yunan tarafı, gri bölge olarak adlandırılan ihtilaflı bölgelerde kaçak göç ile mücadele ediyorum diyerek tek taraflı ilan ettiği Ege ve Kıbrıs’taki hava ve deniz sahasını AB sınırı yaparak Kıbrıs’ın tek taraflı sanki yangından mal kaçırırcasına AB üyesi yapıldığı gibi sorunu oldu bittiye getirerek Ankara’yı AB ile karşı karşıya getirme planı yapıyor.”

Haberde FRONTEX’e Türkiye’nin katılımı çerçevesinde müzakerelerin sürdüğüne dikkat çekilirken Yunan milletvekili Liana Kanelli’nin, Yunan Parlamentosu'na sunduğu soru önergesinde “FRONTEX’in faaliyetleri bağlamında Türkiye’nin de katılımıyla Ege'nin ortak yönetimi taktiğinin ilerletildiğini” savunulurken Yunan hükümetinden bilgi istendiği kaydedildi.(ANKA)

Reklam
Reklam