Atletizmdeki Doping Olayları

MERSİN (AA) - Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, atletizmde doping olaylarının 2013 yılında bir furya gibi ortaya çıktığını, bu konuda federasyonun düşüncesinin sıfır tolerans olduğunu söyledi. 

"Hatam varsa istifa edebilirim ancak ben maratoncuyum, mücadele ediyorum" "Mehmet Terzi bu ülkeye 23 yıl hizmet vermiş, 4 seçim kazanmış, tecrübelenmek için araştırmasını yapan iyi ekipler kuran bir federasyon başkanı" diyen Terzi, "Eğer büyük bir hatam varsa ben istifa edebilirim ancak ben maratoncuyum. Türk atletizmini bir yere getirirken ne kadar mücadele ettiğim ortada. Bir sorun çıktığında da onunla mücadele etmesini en iyi bilenlerden birisiyim ve mücadele ediyorum. 2013 yılı bu şekilde gidiyor, belki 30'ları bulacak. Bunlar Eylül ayından itibaren en asgariye düşecektir" şeklinde konuştu. Sporcuların ilaçları nereden aldıkları konusunda araştırma yaptıklarını anlatan Terzi, şunları söyledi: "Bizim sporculara 'Şunu alırsanız bu yarışta bunu koşarsınız, Akdeniz Oyunları'nda şu kadar ödül var. Madalya alırsanız hayatınız kurtulur' gibi şeylerle geliyorlar. Hataya düşen sporcularımız var. Ocak-şubat ayında aldıkları basit ilaçlar 6 ay, 8 ay vücuttan çıkmıyor. Bunların hepsi teker teker ortaya çıkmaya başladı. Ancak tüm sporcularımız, antrenörlerimiz bunun ciddiyetini öğrenmişledir. Yok etmemiz mümkün değil, en asgariye inecektir. Bu kadar takip etmemize rağmen yapan cezasını alsın. Bundan sonra söyleyecek başka sözümüz yok." Mehmet Terzi, Gamze Bulut'un yarışmamasıyla ilgili olarak, "Olimpiyatlarda madalya almış üst düzey sporcular hazırlık zamanında bazen riske girerler ve çok sert antrenman yaparlar. 'Gamze Bulut nerede, yarış koşmuyor, nerede sakatlandı' deniyor. Antrenmanda da sakatlanabilir. Gamze Bulut buradadır. Doktorları 'koşsun' deseydi koşacaktı. Niye koşmasın ödül alacak" ifadelerini kullandı. Sporcularını kaybettiği için üzüldüğünü anlatan Terzi, "Olimpiyat ve dünya şampiyonasına katılacak sporcu için 10-15 yıl gerekiyor. Küçük hatalarla bunları kaybediyoruz" diye konuştu. Mehmet Terzi, bir soru üzerine daha önce numune alma konusunda sıkıntı yaşanan Dopingle Mücadele Komisyonu ile şu anda işbirliği içinde olduklarını, herhangi bir problem olmadığını söyledi. Hiçbir sporcuyu kaçırmadıklarını vurgulayan Terzi, "İmzayı attıktan sonra bir sporcu numune vermiyorsa cezasını alır. Emrah Çoban ve Ümit Tan hemen 2 yıl cezasını almıştır" şeklinde konuştu. Terzi, "İstifa etmeyi düşünüyor musunuz" sorusu üzerine, "İstifa etmem için bir neden yok. Dopinge karşıyım, mücadeleyi de yapıyorum" ifadelerini kullandı. Mehmet Terzi, olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin'le ilgili, disiplin kurulunun, bilim kurulundan gelecek bilgilere göre karar vereceğini, Nevin Yanıt'ın da 4 gün önce savunmasının verildiğini ve disiplin kurulunda davasının devam ettiğini söyledi. Terzi, "Türkiye'de bu süreç çok ağır işliyor" şeklindeki eleştirilerin olduğunun belirtilmesi üzerine, "Biz anti doping yönetmeliğinde belirtilen sürelerin hiçbir zaman dışına çıkmadık. Sürecin uzaması sporcunun kendi savunmasını en iyi şekilde ve sağlıklı bir ortamda yapmasıyla ilgilidir. Konuştuğumuz konu olimpiyat şampiyonu sporcumuz" diyerek yanıt verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: