ATM soyguncularına dikkat!

İstanbul (İHA) - ATM kartınız bankamatiğin içinde sıkışıp kaldıysa, kartınızı orada bırakıp gitmeyin. Zira soyguncular, sizin kartınızı ele geçirmek için akıl almaz yöntemler kullanıyorlar.

İstanbul'da ATM'lerde Japon yapıştırıcıyla tutturdukları iplerle kartları sıkıştıran, sonra da yardım bahanesiyle vatandaşları soyan çete, kamera görüntüleriyle yakalandı.

Güvenlik kamerası bulunmayan banka ATM'lerini hedef alan zanlılar, para çekmek istedikleri bir ATM'deki gizli kamerayı fark edemeyince yakalanarak gözaltına alındı. Şebeke üyelerinin para çekme işlemleri ise güvenlik kameralarına takıldı.

Reklam
Reklam

Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yasal olmayan yollardan temin ettikleri yerli ve yabancı banka müşterilerine ait kredi kartı manyetik şerit bilgilerini kullanarak sahte kredi kartı ürettikleri ve kullandıkları tespit edilen 4 kişinin Maltepe, Ümraniye ve Üsküdar'da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alındığı bildirildi. Zanlıların ev, üst ve göstermiş oldukları yerlerde yapılan aramalarda ise, cart printer, Ribon şeritleri bilgisayar, Flash bellek, 38 manyetik şerit boş plastik kart ile 75 kişi adına tanzim edilmiş kredi kartlarının ele geçirildiği açıklandı.

Operasyonda A.K.N, N.H.K, M.İ ile E.G'nin daha önce de benzer suçlardan sabıka kayıtlarının bulunduğu bildirildi.

Yetkililer şebeke üyelerinin elde ettikleri kredi kartlarıyla bir banka ATM'sinden para çekerken güvenlik kamerası tarafından görüntülendiğini ve daha sonra izlenen bu kişilerin suç üstü gözaltına alındığını belirtti.

Emniyet Müdürlüğünde sorgu ve işlemleri tamamlanan zanlılar, Kartal Adliyesi'ne sevk edildi.

Reklam
Reklam

SIKIŞAN KARTINIZI İPTAL ETTİRMEDEN GİTMEYİN

- ATM cihazının üst veya yan bölümünde olağandışı bir aksesuvarın olup olmadığı kontrol edilmeli. Floresan lamba, istek-şikáyet kutusu gibi aksesuvarlar olmamalı.

- Şifrenin girildiği klavyenin ATM kabini ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilmeli. Klavye sabit olmalı, hareket etmemeli ve kabin düzeyiyle sıfır seviyede olmalı.

- Kartı sıkışan kişi, ATM'ye bağlı telefon yerine, kendi telefonundan bankaların 444'le başlayan numaralarıyla irtibata geçerek yardım istemeli. Banka görevlisinin kartı iptal işlemi bitmeden ATM'den ayrılmamalı.

- Kart ATM cihazına sıkıştığında eğer ATM banka şubesinin içinde veya yanında ise paniğe kapılmadan şubenin güvenlik birimi ve banka yetkilileriy bağlantıya geçilmeli.

- Başka kimseden yardım istenmemeli. Kimseye şifre dahil kart bilgileri verilmemeli.