ATO Başkanı Aygün'den akaryakıt tepkisi

ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yıllık 3 milyar dolar vergi kaybına yol açan akaryakıt kaçakçılığı ve akaryakıta ucuz yabancı madde katılmasını önleyecek 'ulusal marker' adı verilen kimyasal madde ve test cihazı alım ihalelerinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından iptal edilmesine tepki gösterdi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Aygün, 2003 yılında ilgili yasanın çıkarılmasına rağmen ayak sürümelerle ulusal marker ihalelerinin geciktirildiğini, yapılan ihalelerin de sudan sebeplerle iptal edildiğini öne sürdü. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, kaçak akaryakıttan yıllık 3 milyar dolarlık vergi kaybı olduğunu açıkladığını kaydeden Aygün, ihalenin bir ay ötelenmesinin aylık maliyetinin 250 milyon dolar, günlük maliyetinin ise 8 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Aygün, 2 yıldır bitirilemeyen ihale nedeniyle toplam 6 milyar dolarlık vergi kaybına neden olunduğunu ileri sürerek, "Türkiye'de kurul dediniz mi, akan sular duruyor. Hiç kimse hesap soramıyor. Ulusal Marker Yasası çıktı, ihale bir türlü bitirilemiyor. EPDK şimdi de diyor ki; 'TÜBİTAK üretsin. Uygulama da 2007'de başlasın'. TÜBİTAK'ın böyle bir imkanı vardı da neden başta bu yola gitmediniz? Bu kadar vakit harcamaya hakkınız var mı?" dedi.

Kaçakçılıkla yeterince mücadele edilememesinin arkasında ağır bir ihmalin yattığını savunan Aygün, "Kaçakçılık, alan boş bırakıldığı için saygın bir meslek haline geldi. Her alanda kaçakçılar cirit atıyor" şeklinde konuştu.

Aygün, 1995-2004 yılları arasında araç sayısının yüzde 76.9 arttığını, buna karşılık motorin tüketiminin yüzde 25, benzin tüketiminin yüzde 37.7 azaldığını bildirdi. ATO Başkanı Aygün, ayrıca 2003 yılında yürürlüğe giren Petrol Yasası ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na bir ulusal marker seçimi görevi verildiğini, böylece akaryakıtın içine karıştırılan kimyevi bir madde (marker) ile akaryakıt kaçakçılığı önleneceğini ve akaryakıtın içine karıştırılan yabancı maddelerin tespit edilebileceğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

EPDK'nın, ilk ve ön yeterlilik ihalesini 13 Aralık 2004'de yaptığını, ancak daha sonra iptal ettiğini hatırlatan Aygün, 7 Ocak 2005'te yeni bir ihale açıldığını, o ihalenin de iptal edildiğini dile getirdi. EPDK'nın, 25 Mart 2005 tarihinde ön olmak üzere, 29 Nisan 2005 tarihinde bir ihale daha yaptığını da sözlerine ekleyen Aygün, bu ihaleyi kazanan firmaya 200 test cihazını üreterek teslim etmesi için 3 gün ek süre verildiğini, firmanın bu kadar kısa bir sürede test cihazlarını teslim edemeyeceği için ihalenin bir kez daha iptal edildiğini anlattı. Aygün, 11 Kasım 2005'te yenilenen ihaleye, bir önceki ihaleye girip kazanan firmanın alınmadığını, ihaleye katılan iki firmanın da TÜBİTAK'TAN ön yeterlilik alamaması üzerine ihalenin yeniden iptal edildiğini kaydetti.