Aygün ziyarette yaptığı konuşmada, SPK ve Seçim Kanunu'nun değiştirilmesi amacıyla sivil toplum kuruluşlarından ve siyasi partilerden destek istemek amacıyla tura çıktığını belirterek, 'bir meşale yakmak, bir kıvılcım çakmak' açısından böyle bir değişiklikte ısrarlı olduklarını vurguladı.
Türkiye'de şu anda bir ekonomik krizden çok siyasi kriz olduğuna işaret eden Aygün, "Ülkede erken seçimin gerektirdiği bir ortam var. Ancak bu değişiklikler yapıldıktan sonra seçim tarihi belirlenmelidir. Olası bir erken seçim bunsuz olursa Türkiye kaostan kurtulamaz" dedi.
Türkiye'de yaklaşık 23 gündür sadece başbakan'ın sağlık durumunun konuşulduğunu ifade eden Aygün, "Türkiye artık yürümüyor. Tek gündem maddemiz, Sayın Başbakan'ın sağlığı, ayakları, kırılan kemikleri ve tansiyonu. Türkiye artık bunları konuşmamalı. Ekonomi ile yatıp, ekonomiyle kalkmalıdır" diye konuştu. Aygün, ekonominin hiçbir dönem bu kadar sıkıntılı bir süreçten geçmediğini vurgulayan Aygün, Türkiye üzerinden IMF ve Dünya Bankası'nın ortak yürüttüğü bir oyun sergilendiğini kaydetti.
HAK-İŞ genel başkanı Salim Uslu ise hükümetin uyguladığı ekonomik politikaların hem işçiyi, hem işvereni sarstığını ifade ederek, Türkiye'nin 2002 yılını kaybettiğini, 2003 yılını da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkiye'nin krizden sonra bir 'arpa boyu' dahi yol alamadığını savunan Uslu, ekonomik göstergelerin bunu gözler önüne serdiğini bildirdi. Hükümetin toplumun ve Türkiye'nin beklentilerini karşılayacak yeni bir program hazırlaması gerektiğine de işaret eden Uslu, "Pişkinlikle krizin bittiğini ifade etmek mümkün değil. Oturup ciddi öz eleştiri ve değerlendirme yapmak yerine rakamlarla oynanıyor. Bu program artık duvara dayanmıştır" şeklinde konuştu.
Hükümetin 400 yasa çıkarmayı 'yapısal reform' olarak gösterdiğini ifade eden Uslu, "Hükümet ciddi reformlar yaptığını ifade ediyorsa bu başarısını sandıkta test etmelidir. Çıkan yasalara bizden çok dışarıdakiler seviniyor" dedi. Uslu, hükümet ortaklarının zaman zaman devlet bakanı Kemal Derviş'e eleştiriler yöneltmesinin ise siyasi etiğe uymadığını söyledi.
Uslu, konuşmasının sonunda ATO Başkanı Sinan Aygün'ün destek talebine olumlu cevap vererek, HAK-İŞ olarak siyasetin halka açılmasından, siyaset kurumunun güçlendirilmesinden, parti içi demokrasinin etkin şekilde işletilmesinden, siyasi yasakların ortadan kaldırılmasına, siyasi partilerin şeffaf bir yapıya kavuşturulmasından yana olduklarını bildirdi. Mevcut siyasi partileri 'tembel, mecalsiz ve ürkek' olarak nitelendiren uslu, yeni oluşumların kendilerine heyecan verdiğini sözlerine ekledi. (İHA)