ATO Başkanı Bezci: Bankaların Faiz Politikasında Kamu, Özel Ayrımı Kalkmalı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, bankaların devlet kurumlarıyla özel sektöre uyguladığı faiz oranları...

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, bankaların devlet kurumlarıyla özel sektöre uyguladığı faiz oranları arasında büyük bir uçurum olduğunu belirtti. Salih Bezci, bu durumun özel sektör penceresinden bakıldığında haksızlıklara yol açtığını vurguladı.

ATO Başkanı Bezci, yaptığı yazılı açıklamada bankaların devlet kurumlarına yüzde 5, özel sektöre yüzde 11 faiz oranıyla kredi vermesinin pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirdiğine işaret etti. Bezci, ”Bu özel sektör adına büyük haksızlık. Ülke kalkınması adına sorumluluk ve risk alacak taraf özel sektördür. Ülke ekonomisini müteşebbis ruha sahip özel sektör temsilcileri kalkındırır. Devlet kurumları stratejik yatırım refleksine sahip olmadığı için ülke ekonomisini ancak belirli bir seviyeye kadar getirebilir. Daha fazlasını yapamazlar. Ülke ekonomisini Avrupa’nın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak olanlar müteşebbislerimizdir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Reklam
Reklam

“2023 VİZYONU ÖZEL SEKTÖRLE GERÇEKLEŞİR”

Açıklamasında 2023 hedeflerine değinen Bezci, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz 10 yıl Türkiye için oldukça kritik bir süreçti. Piyasaların üstünden silindir gibi geçen 2001 ekonomik krizinden bugünlere gelmemizde Türkiye’nin cesur girişimcilerine çok şey borçluyuz. Doğru politikalarla beslenen girişimcilerin inancı ve azmi olmasaydı Türkiye 2001 krizinden bugünlere gelmezdi. Hükümetimizin 2023 projelerine baktığımızda Türkiye’yi 10 büyük ülke arasında görmek istiyorlar. Türkiye’nin bu potansiyele sahip olduğunu düşünüyor ve hükümetimizin bu hedefini sonuna kadar destekliyoruz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus özel sektör temsilcilerinin ezilmemesidir. Geçtiğimiz yıl Türkiye, dünyanın en büyük 15’inci ülkesiyken bugün 16’ıncı sıraya gerilediğini görüyoruz. Bu gerilemenin en önemli nedenlerinden biri özel sektörün yüksek faizlerle boğuşuyor olmasıdır. Özel sektöre yüzde 11 faiz oranı ülke geleceğine yönelik büyük bir tehlikedir.”

“KAMU VE ÖZEL SEKTÖR AYRIMI ORTADAN KALKMALI”

Reklam
Reklam

Salih Bezci, kredi faiz oranlarının kamu ve özel sektöre eşit oranlarda uygulanması gerektiğine temas ederken; “Bankalar faiz oranlarını eşitlemelidir. Yani kamuya ayrı, özel sektöre ayrı bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değil. Piyasaları ayakta tutan özel sektörün dinamizmidir. Bu dinamizmi kimsenin yok etmeye hakkı yok. Artık özel sektöre uygulanan yüzde 11’lik faiz oranının kamuyla eşitlenerek yüzde 5 seviyelerine gelmeli.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: