ATO Başkanı Gizer: Dededen kalma yöntemlerle tarım yapma zamanı geçti

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer, Türk ekonomisinin lokomotifi olan tarım sektörünün, ihracat, istihdam...

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer, Türk ekonomisinin lokomotifi olan tarım sektörünün, ihracat, istihdam ve Gayrisafi Milli Hâsıla (GSM)’ya önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Bu duruma paralel olarak Çukurova’nın tarımsal üretimdeki öneminin de son yıllarda yeniden yükselmeye başladığını kaydeden Gezer, dededen kalma yöntemlerle tarım yapmanın zamanının geçtiğini belirtti.
Ali Gizer, yaptığı yazılı açıklamada, 19–23 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek TÜYAP Adana 5. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı'yla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Dededen ve babadan görme yöntemlerle tarım yapmanın zamanının çoktan geçtiğini dile getiren Gizer, bu açıdan Tarım Fuarı'nın, dünyadaki yeniliklerin Adana’ya getirilmesi bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Fuarda sergilenen son tekniklerin uygulanmaya başlanmasıyla Çukurova çiftçisinin önümüzdeki yıllarda dünyayla rekabet edebilir konuma geleceğine inandığını ifade eden Gizer, sektörün sorunlarına dikkat çekti.
Çukurova’da birinci sınıf tarım alanlarının, yerleşim ve sanayi kuruluşları ile yok edildiğine dikkat çeken Ali Gizer, hızlı nüfus artışı, göç, kırsaldan gelen vatandaşların kente düzensiz ve kontrolsüz yerleşiminin bu durumu hızlandırdığına değindi.
Bölgenin verimli topraklarının amaç dışı kullanımının önlenmesini isteyen Gizer, tarıma uygun olmayan alanlar belirlenerek, yapı programlarının bu bölgelere kaydırılması önerdi.
Bölgede üretilen ürünlerin pazarlanmasında da çok önemli sorunların yaşandığına işaret eden Gizer, şunları söyledi: “İhracat teşvik edilmeli. İhracatı engelleyen hususlar kaldırılmalı. Yaş sebze ve meyve paketleme tesisleri ile dayanıksız ürünlerin bir süre bekletilebileceği silo ve depo yapımı teşvik edilmelidir. Alımı yapılan ürünlere peşin ödeme yapılmalı. Hiç kuşkusuz tarım en önemli istihdam alanıdır. Bu açıdan sanayi–tarım entegrasyonu sağlanmalıdır. Ürünlerin sigortalanması teşvik edilmelidir. Tarımda sigorta kavramının geliştirilmesi için primlerin oranı düşürülerek cazip hale getirilmelidir. Çiftçiye girdi temin eden tarım kredi kooperatifleri girdi temininde fonksiyonel hale getirilmelidir.”
Çiftçinin haksız rekabetten korunmasına yönelik oluşturulan tarım kredi kooperatiflerinin gerçek amacına uygun faaliyet göstermesi gerektiğinin altını çizen Gizer, destekleme kapsamına alınan ürünlerin taban fiyatının önceden açıklanmasını gündeme getirdi.
Seracılıkta kredi ve teşvik imkânlarının sağlanmasına dikkat çeken Gizer, “Çünkü Çukurova Bölgesi, seracılık alanında dünyanın en elverişli topraklarına sahiptir. Bu koşulların sağlanmasıyla Çukurova sadece ülkemizin değil, dünyanın önemli bir bölümünün tarımsal ihtiyaçlarının karşılanabileceği potansiyeli harekete geçirebilecektir.”şeklinde konuştu.
Gizer, 19 Ekim günü saat 12.00’de açılışı yapılacak fuara sektörde faaliyet gösteren tüm firmaları katılmaya davet etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz