ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye ithal ürünlerin tabi tutulduğu TSE standart zorunluluğunu kaldırarak yerli üreticiye bir darbe daha vurdu.
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yayınladığı bir dizi tebliğle, toplam 768 çeşit malda TSE standardı kaldırıldı. İthalatta standarda tabi ürün sayısı 210'a indi. Ankara Ticaret Odası'ndan (ATO) yapılan yazılı açıklamaya göre, tüm AB üyesi ülkelerin dahil olduğu online denetim ağına girmeden dış ticaret standartlarını değiştiren Türkiye, bu kararla, "ithal cenneti" haline gelecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı yaptığı düzenlemeyle, toplam 768 ürünün ithalatı sırasında "TSE standardının aranması zorunluluğu"nu kaldırdı. Altyapı tamamlanmadan TSE standardı zorunluluğu kaldırıldığı için ithalatta kınadan, diş macununa, duş bataryasından tekstil ürünlerine, su depolarından banyo küvetlerine kadar 768 kalem üründe denetim olmayacak ve ithal edilen ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığı bilinmeden yurtiçinde kullanıma sürülecek. Sonradan sağlığa zararlı olduğu tespit edilen ithal ürünün kullanıma sürüldükten sonra piyasadan toplanması çeşitli sorunları da beraberinde getirecek.
ATO'dan yapılan açıklamada ayrıca, Türkiye altyapıyı tamamlayarak tebliği yayınlamış olsaydı, AB üyelerinin dahil olduğu RAPEX isimli online sistemine dahil olacağı ve bu sistem sayesinde ithal edilen ürün hakkında anında denetim yapılabileceği belirtildi. Böylece, ürünün nereden geldiği, markası, kaydı konusunda bilgi edinebileceğinin ifade edildiği açıklamada, AB ülkelerinden herhangi biri tarafından ürünün ithalatı engellenmişse, Türkiye'nin de bunu gümrükten içeri sokmayabileceği kaydedildi.
Denetimsiz ithalat nedeniyle daha şimdiden pek çok sektörde "kriz çanları"nın çalmaya başladığının vurgulandığı açıklamada, özellikle tekstil sektörünün, Pakistan, Hindistan, Özbekistan,Türkmenistan ve Suriye'den ithal edilen standart dışı, düşük kaliteli, düşük fiyatlı pamuk ipliği ithalatı nedeniyle haksız rekabete maruz kalarak krize girdiği belirtildi. Bu durumun, tekstil sektörünün yanı sıra, tarım sektörünü de olumsuz etkilediğine işaret edilirken, Ege Bölgesi'nde ve Çukurova'da dünyanın en kaliteliği pamuğunu üreten çiftçinin hasadının tarlada kaldığı, denetimsiz ithalat yüzünden Gaziantep, Kahramanmaraş, Denizli ve Bursa'daki, dünyanın en son teknolojisine sahip fabrikaların kapısına kilit vurmaya hazırlandığı bildirildi.
Bu durumun istihdamı da etkilediği belirtilerek, 2.5 milyon kişinin istihdam edildiği tekstil sektöründe, daha şimdiden 100 bin kişinin işsiz kaldığı kaydedildi.
Öte yandan, denetimsiz ithalatın, kısa sürede armatür, musluk ve batarya üreticilerini de batma noktasına getirdiği, Türkiye'nin dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığı seramik sektörünün de denetimsiz ithalat darbesi yediği belirtildi. Ayrıca, son 2 yıldır ihracatta ilk sıraya yerleşen otomotiv ve otomotiv yedek parça üreticilerinin, 2 aydır şokta olduğu ifade edilerek, Avrupa'ya mal satmak için gereken her türlü uluslararası belgeyle "e işareti"ni alan üreticilerin, denetimsiz ithalat nedeniyle yurda giren Güney Kore, Taiwan, Çin ve Hong Kong menşeli kalitesiz ürünlerle rekabet etmek zorunda kaldıkları belirtildi. Isıtma, soğutma ve klima cihazları üreticileri, parke üreticilerinin de denetimsiz ithalattan olumsuz etkilendikleri belirtildi. TSE standardı arama zorunluluğu kaldırılan diğer bazı ürünler ise şunlar:
"Ahşap parkeler, kadın çorapları, oyuncaklar, kına, elektrikli battaniyeler, seramik karolar, alaturka hela taşları, alafranga hela taşları, pisuvarlar (seramikten), banyo küvetleri, cam yapılarda kullanılan temel ürünler, barbeküler, radyatör-ısıtma (kalorifer), basınçlı (düdüklü) tencereler, yemek tencereleri, sifonlar, lavabolar, matkaplar, kilitler (bina kapıları için), musluklar, otomobiller, jantlar, genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri ve güneşe karşı koruyucu filtreler, sıvı ısıtma cihazları, aydınlatma armatürleri, lambalar, oyun (iskambil) kağıtları, trafik işaretleri boyası, boyalar, PVC yer kaplamaları, iç mekan duvar ve tavanlar için polistiren karolar, su depoları, bisikletler, lastik ve jantlar."
Konu hakkında bir açıklama yapan, ATO Başkanı Sinan Aygün ise, yapılan işlemin zamanlama olarak yanlış olduğunu belirterek, "İthalatta denetimsiz ürünlere yeşil ışık yakıldı ve yerli üreticinin ölüm fermanı imzalandı" dedi.
Aygün, 73.1 milyar dolarlık ihracata karşılık 116 milyar dolarlık ithalat yapan ve 42.9 milyar dolarlık dış ticaret açığı ve 22.8 milyar dolarlık cari açık veren Türkiye'nin bu yanlış kararla daha da kötü bir tablo ile karşı karşıya kalacağını belirtti. Cari açığın ekonomi için büyük risk oluşturduğunu vurgulayan Aygün, "Denetimsiz ithalat nedeniyle cari açık patlar" uyarısında bulundu.