ATO'dan iyi tarım uygulaması çağrısı

ATO tarafından düzenlenen toplantıda,Çukurova’nın verimli topraklarının iyi tarım uygulamaları için ideal olduğu vurgulandı

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Atila Menevşe, tarımda yeni bir açılım olarak kabul edilen iyi tarım uygulamasının Çukurova çiftçisi tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Dünyanın en verimli topraklarının yanı sıra iki nehire sahip olan bölgemiz, iyi tarım uygulamasıyla hem daha fazla, hem de daha kaliteli ürün alma şansına sahip. Çiftçimiz, iyi tarım uygulamasını bir an önce hayata geçirmeli” diye konuştu.

Odamız AB Bilgi Merkezi’nin 2012 yılı faaliyetleri kapsamında İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde düzenlenen “İyi Tarım Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı” ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıda konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atila Menevşe, Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin meydana getirdiği Çukurova'nın merkezinde yer alan ve yüzölçümünün yüzde 38.5’i tarıma uygun topraklardan oluşan Adana’nın Türkiye’de çok özel bir konuma sahip olduğunu belirterek şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

“İlimiz, yüzölçümünün yaklaşık yarısıyla tarım yapılabilen tek il olma özelliğinin yanı sıra, pek çok tarım ürününde, ülke ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının getirdiği zengin alüvyon toprak sayesinde çok çeşitli ürünler elde edilebilmektedir. Ayrıca ilimizin sulama probleminin de olmaması, ürün miktarında ve kalitesinde artış sağlamaktadır. Bütün bunları üst üste koyduğumuzda, Adana’nın müthiş bir tarımsal üretim potansiyeli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bölgemizin bu avantajı, en kısa zamanda iyi tarım uygulamalarıyla hayata geçirilmelidir. Üreticilerimizin, babadan kalma üretim teknikleriyle üretimlerini sürdürmeleri ve buna bağlı olarak teknik hizmet almak konusundaki isteksizlikleri, tarımsal verimliliğimizi düşürmektedir. Özellikle bilinçsiz zirai ilaç uygulamaları, tarımsal ürün ihracatımızda kalıntı sorunu yaşamamıza neden olmuştur. Ülkemizde İyi tarım uygulama şartlarının, tüm sektör çalışanları tarafından benimsenip, doğru şekilde uygulanması ve uygulatılması, bölge tarımımızın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. “

Reklam
Reklam

Tüketicilerin, direkt tükettikleri tarımsal ürünler başta olmak üzere, satın aldıkları tüm gıda ürünlerinin güvenliğinden emin olmak ister hale geldiğine de işaret eden Menevşe, “Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması kaçınılmaz olmuştur. Bu da iyi tarım uygulamalarına ağırlık verilmesi gerçeğini ortaya çıkarmıştır. İyi Tarım Uygulamaları konusundaki gelişmeler sayesinde, başta meyve-sebze üretimimiz olmak üzere, tarımsal ürünlerimiz iç ve dış pazarda rekabet şansını yakalayacaktır. Dış pazara güvenli ürün sunulurken, ülkemiz insanının da sağlıklı ve güvenilir ürün tüketmeleri sağlanacaktır. İyi Tarım Uygulamaları konusunda istenilen düzeye gelmesi, sektördeki tüm aktörlerin, eğitimi ve bilgilendirilmeleri ile mümkün olacaktır” diye konuştu.

İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül de, tüm dünyada hızla gelişen iyi tarım uygulamalarının, Adana’nın mevcut tarım potansiyelini en üst seviyeye çıkarabilmesi için fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bakanlığımızın bu konudaki uygulama ve teşvikleri iyi izlenmelidir. Bu tür bilgilendirme toplantıları, çiftçimizin iyi tarım uygulamalarını daha iyi anlamasını sağlayacak” dedi.

Reklam
Reklam

Toplantıda, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Danışmanı Halil Güven, “Tarımın geçmişi, Yeşil Devrim Tarım Süreci, Yeşil Devrimin Etkileri ve İyi Tarıma Geçiş ve Tarımda Ürün belgelendirme ve farklı belgelendirme sistemleri” ile “İyi Tarım Örnekleri ve Başarı Hikâyeleri” , İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Birsen Ergün, “Organik ve İyi Tarım Nedir, Bakanlığın Organik Tarım ve İyi Tarıma Bakışı ve Destekleri”, “İyi Tarım ve Organik Tarım Uygulamaları Kontrolörü Murat Drahor da, “İyi Tarım Uygulamaları ve Global GAP Sertifikalandırma Süreci” başlıklı sunum yaptılar.

Toplantı sonunda, iyi tarım uygulamalarının Adana’da yaygınlaştırılması konusundaki katkılarından dolayı İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül ve diğer konuşmacılara plaket sunuldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: