ATO'dan 'mafya' raporu

ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Adası (ATO)'nun "Hayatımız Mafya" raporuna göre, mafya Türkiye'de 100'e yakın alanda faaliyet gösteriyor. Bu alanlarda dönen para miktarı, 238 milyar dolar olan milli gelirin 4'te 1'ine yani yaklaşık 60 milyar dolara karşılık geliyor.

ATO sosyal raporlar yayınlamayı sürdürüyor. "Hayatımız Mafya" raporuna göre, İstanbul mafyanın başkenti konumunda. Rapora göre, Türkiye'deki organize suçların hemen hemen yarısı İstanbul'da işleniyor. 1998'de kurulan İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri 1998 yılından 2002 yılı sonuna kadar 454 suç örgütünü çökertti. Aynı dönemde 325 çete lideri yakalanırken, çetelerin sadece İstanbul'da bin 637 olaya karıştığı resmi belgelerde yer aldı. ATO'nun raporuna göre, organize suçlarda ilk sırayı İstanbul alırken diğer iller şöyle sıralanıyor: "Adana, Ankara, Aydın, Antalya, Balıkesir, Bursa, Gaziantep, Mersin, İzmir, Kayseri, Kocaeli ve Samsun".

Reklam
Reklam

EN YAYGIN OTOPARK MAFYASI ATO'nun raporuna göre, mafyanın yaygın olduğu iş alanlarının başında otoparklar geliyor. Mafya, özellikle büyük şehirlerde cadde ve sokakları parselleyip görevlendirdiği deynekçiler aracılığı ile otopark ücreti topluyor. Para vermeyen dövülürken, arabalara ağır hasar veriliyor. Rapora göre, üç büyük il olan İstanbul, Ankara ve İzmir'de 2 milyona yakın otomobil bulunduğu ve bu kentlerdeki otopark ücretlerinin 2-10 milyon lira arasında değiştiği dikkate alındığında sadece otopark mafyasının yıllık cirosu trilyonlarla ifade ediliyor.

Otopark mafyasını arazi mafyası, çek-senet mafyası, organ mafyası, çocuk mafyası ve ihale mafyası izliyor. ATO'nun raporunda bunların yanı sıra Türkiye'de uyuşturucu mafyası, kumar mafyası, altın-pırlanta mafyası, kira-tahliye mafyası, fuhuş mafyası, icra mafyası, nakliye mafyası, inşaat mafyası, ehliyet mafyası, sigara mafyası, silah mafyası, hal-pazar mafyası, dilenci mafyası, gecekondu mafyası, çayhane mafyası, insan mafyası, pornografi mafyası, kitap mafyası, müzik mafyası, tarihi eser kaçakçılığı mafyası, göçmen mafyası, telefon dinleme ve izleme mafyası, hapishane mafyası, naylon fatura mafyası da önemli bir yer tutuyor.
Mafya, adam kaçırma, öldürme, yaralama, dövme, ev ve işyeri basma, tehdit tecavüz, silah zoruyla el koyma, şantaj, kurşunlama gibi yöntemler kullanıyor, adam dövmek ve yaralamak nedeniyle sabıkalı olmak, yükselmek için sektör içinde önemli bir avantaj sağlıyor.

Reklam
Reklam

TÜRK TİPİ MAFYA VE BABA'YA MUTLAK İTAAT ATO'nun raporunda, 'Türk tipi mafya'nın özelliklerine de yer veriliyor. Bu çerçevede organize suç örgütlerinin yapısı bir şirket ya da holding yapısına çok benziyor. Örgüt, piramit şeklinde yapılanıyor. En yetkili karar mercii olan 'baba' bir holdingin yönetim kurulu başkanı gibi piramidin en tepesinde bulunuyor. Türk mafyasının yazılı olmayan kuralları raporda şöyle yer alıyor: "Üyelerden lidere karşı mutlak itaat beklenir. Örgütün genişlemesinde hemşehricilik önemli yer tutuyor. Aranan şahıslar pasaportlarını sicili temiz kişiler üzerine çıkarıyorlar. Mal varlıkları ise genellikle başkaları üzerine kayıtlı. Eylem yaparken kullandıkları arabalar ise genel olarak kiralık ve sahte plakalı."

Raporda, mafya örgütlerinin etkili halkla ilişkiler faaliyeti yürüterek topluma hitap eden yöntemler kullandıkları belirtiliyor. Medyanın haber programlarında, mafyadan söz ederken kullandığı 'ünlü baba, yeraltı dünyasının tanınmış ismi, ünlü kabadayı, çete reisi' gibi tanımlamaların ise üstü kapalı olarak övgü içerdiği kaydedilen raporda, bu terimlerin, izleyicilerin bir kısmında korku, bir kısmında da özenti yarattığı ifade ediliyor.
Rapora göre, mafya yöneticileri yasal örgütlerde olduğu gibi iyi giyimli, ciddi, prensip sahibi bir görüntü çiziyor. Uyuşturucu satıyor ama kendisi kullanmıyor. Ancak bu 'mafyaseksüel imaj' aşağılara indikçe değişiyor. Giyim kötüleşiyor, konuşma bozuluyor.

Reklam
Reklam

ÇOCUKLAR ÖZENDİRİLİYOR Bazı televizyon dizilerinin de uzmanlar tarafından özellikle çocuklar üzerinde özendirici etki oluşturduğuna ve 'iyi mafya' kavramı yerleştirildiğine dikkat çekilen raporda, mafya babalarının Robin Hood gibi gösterilmesinin yanlışlığı da vurgulanıyor.

Aynı raporda, mafya konusunda bilimsel çalışmalarıyla tanınan Mahmut Cengiz adlı bir emniyet mensubunun mafya üyeleri arasında yaptığı bir ankete de yer verildi. Buna göre, mafya üyelerinin yüzde 54'ü evli. Dörtte üçü en az 4 kişilik bir aileden geliyor ve yüzde 10'u üniversite mezunu. Televizyonda en çok izledikleri diziler ise mafya dizileri. Mafya üyeleri eğitim şansı bulmaları halinde en çok bürokrat ve mühendis olmak istiyorlar.

Rapora göre, Türkiye'de yeraltı ekonomisinin büyüklüğü, 238 milyar dolar olan milli gelirin dörtte biri olan 60 milyar doları buluyor. Bu rakam Türkiye'nin 2004 yılı bütçesinin yarısını da aşıyor. Rapora göre, Türkiye organize suç örgütleri tarafından dört bir yandan kuşatılmış durumda. 1998-2002 yılları arasında yaklaşık 17 bin kişi çete üyesi olmaktan polis tarafından yakalandı. Polisin Türkiye genelinde yaptığı çalışmalara göre, mafya toplam 3 bin 12 olaya karıştı. Yine 9 bin 53'ü İstanbul'da olmak üzere 17 bin 105 kişi gözaltına alındı, 4 bin 182 kişi tutuklandı.

Reklam
Reklam