ATO'dan seçim anketi

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Başkent'teki iş merkezlerinde gerçekleştirdiği seçim anketinden, 3 Kasım'da yapılması beklenen seçimlerde seçmenin, hangi partiye oy vereceği konusunda karasız olduğu ortaya çıktı.

ATO, Ankara'nın değişik yerlerinde 3 bin 200 işyeri sahibi arasında, "Ankara Tüccarı Seçime Nasıl Bakıyor?" başlığı ile bir anket yaptı. Ankete katılanların yüzde 92.2'si erken seçime gidilmesini isterken, bu soruya 'evet' cevabını verenlerin 81.9'u erken seçimin Kasım ayında yapılması yönünde görüş bildirdi.

KARARSIZ SEÇMENİN ORANI YÜZDE 45.1

ATO'nun anketinde, "Oy vereceğiniz partiyi belirlediniz mi?" şeklinde soruya ankete katılanların yüzde 45.1'i "Hayır" cevabını verirken, "Son bir hafta içerisinde oy vermeyi düşündükleri partide değişiklik yapıp yapmadıklarına" ilişkin soruya da yüzde 80.6'sı "Hayır" karşılığını verdi. "Türkiye'yi seçime nasıl bir hükümet götürmeli?" şeklindeki bir soruya, ankete katılanların yüzde 53.8'i "Yeni bir hükümet" cevabını verdi. Mevcut hükümetle gidilmesini isteyenlerin oranı 34.4 olurken, tüm partilerin katılacağı bir hükümetle seçime gidilmesini isteyenlerin oranı da yüzde 11.8 olarak çıktı.

Reklam
Reklam

AYNI PARTİYE OY VERMEYECEKLERİN ORANI YÜZDE 82.8

Ankette yer alan "Bir önceki seçimde oy verdiğiniz partiye oy kullanmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 82.8'i "Hayır" yanıtını verirken "Evet" diyenlerin oranı ise yüzde 17.2'de kaldı. AB ile siyasi partiler ve seçim yasalarında değişiklik yapılarak seçime gidilmesini isteyenlerin oranının yüzde 49.4 olduğu belirlenirken, siyasi partiler ve seçim yasalarında değişiklik yapıldıktan sonra seçime gidilmesini isteyenlerin oranı yüzde 26.8 olarak saptandı. Yapılan ankette, sadece AB ile ilgili yasaların çıkarılmasını isteyenlerin oranı yüzde 11.5 olurken, seçim ile ilgili yasalarda değişikliğe gidilmesini isteyenlerin oranı da yüzde 12.3 oldu.

Ankete katılanların yüzde 83.1'i erken seçimin bir rejim bunalımına yol açmayacağını bildirirken, "Önümüzdeki seçimlerde tek başına iktidar veya güçlü bir hükümet modeli çıkar mı?" sorusuna ise katılanların yüzde 62.1'i "Hayır" yanıtını verdi.

"TÜRKİYE ZİNCİRLEME SEÇİMLER DÖNEMİNE GİREBİLİR"

Anket sonuçları hakkında yazılı bir açıklama yapan ATO Başkanı Sinan Aygün, erken seçim sonrasında halkın arzu ettiği siyasi istikrarı yakalamasının güç olduğunu belirterek, "Türkiye zincirleme seçimler dönemine girebilir" dedi. Türkiye'de yaşanan siyasi depremin acı sonuçlarının ortaya çıktığını kaydeden Aygün, açıklamasında, "Siyasi partilerimizde ve onların yörüngelerindeki sapmalar, halkın kafasını karıştırarak siyasal dağınıklığı, siyasal krizi derinleştiriyor. Siyasi kriz derinleştikçe siyasi parti sayısı artıyor. Parti sayısı arttıkça istikrarsızlık ortaya çıkıyor. Siyasi sarsıntılar durmalı, bu kısır döngü, Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirilmesi ile kırılmalıdır. Türkiye için şu anda erken seçim ne kadar kaçınılmazsa bu iki yasadaki değişiklikler de o kadar kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı. Aygün, erken seçim sonrasında halkın arzu ettiği siyasi istikrarı yakalamanın güç olduğunu belirterek, Türkiye'nin zincirleme seçimler dönemine girebileceğini de ileri sürdü.

Reklam
Reklam

Kaynak: İHA

Anahtar Kelimeler: