ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, holding adı altında faaliyet gösteren şirketlerin gurbetçilerden topladığı paralar ve mağdurların sayısının çığ gibi büyüdüğünü belirterek, "Sayıları 74 olarak ifade edilen bu holdinglerin, topladıkları paraların en az 15 milyar Euro'yu bulduğu, mağdurların sayısının da 300 bini aştığı tahmin ediliyor" dedi.
Aygün yaptığı yazılı açıklamada, konuya ilişkin her gün artan sayıda şikayet aldığını belirterek, çok sayıda vatandaşı ilgilendiren bu soygunun "Holding şapkası giymiş, İslam maskesi takmış dolandırıcılar" tarafından "faizsiz kazanç" temasıyla dini referanslar kullanarak gerçekleştirildiğini belirtti. Bu dolandırıcılığı yapanların İslamiyet'le uzaktan yakından ilgisi olamayacağını vurgulayan Aygün, "Bu, Türkiye tarihinde, bankaların hortumlanmasından sonraki en büyük finans soygunudur" dedi.
"Erken kalkan holding kurdu. Bu holdingler, reklam kampanyalarıyla halkı inandırıp, halkın tasarruflarını topladı" diyen Aygün, "faizsiz helal kazanç" diyerek halkın kandırıldığını ifade ederek, "Yurtdışındaki halkımızın yıllardır biriktirdiği alın terlerine ipotek koyup, hortumladılar. Bu şekilde faaliyet gösteren 74 şirket hakkında SPK tarafından 107 suç duyurusu yapılmasına, birçok idari tedbir ve yargı sürecinin işlemesine rağmen, bahse konu holdinglerin, defter kayıtlarına, gerçek ortak sayısı ve paylarına, taşıdıkları mali risklere, para toplayan aracıların kimliklerine ulaşılamadı" dedi.
Aygün, mağdurlardan toplanan paraların 15 milyar Euro'yu bulduğunu, mağdur sayısının da 300 bini aştığının söylendiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Buna göre her mağdurdan ortalama 90 milyar lira toplanmış. Bu yıkım değil de nedir? 1990 yılından beri bu paralar toplanıyor. Dönemin hükümetlerinin hiç sesi çıkmadı. Nihayet bu hükümet döneminde Meclis'te bir araştırma komisyonu kuruldu. Karanlıkta kalan konular aralanacak. Komisyon benim de görüşüme baş vurmak istemiş. Salı günü komisyona bilgi vereceğim. Paraların nasıl toplandığı, nereye gittiği sonuna kadar takip edilecek."
İzinsiz halka arz yapan "tabela holdinglerinin" yaptıkları faaliyetlerin denetimsiz kaldığından şikayet eden Aygün, mağdurların zararlarını karşılayacak bir fonun bulunmadığına, bu nedenle holding ortaklarının mağduriyetlerinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Bu kuruluşlara ortak olan tasarruf sahiplerine çoğu kez makbuz verilmesi nedeniyle ortak olduklarını belgeleyecekleri yasal bir belgenin de ellerinde bulunmadığına dikkat çeken Aygün, buna ek olarak bu kuruluşların çoğu kez yeni ortaklarını pay defterine kaydetmedikleri ve mevcut ortakları özel kayıtlarda izlediklerini belirtti. Bu durumda herhangi bir uyuşmazlıkta kişilerin ortak olduğunun ispatında zorluklar yaşadığını işaret eden Aygün, "Her şey hayali. Ortaklık hayali, kar hayali. Şirket de hayalet gibi ortadan kayboluyor, olan vatandaşa oluyor. Devlet yeşil hortumcuların yakasına yapışmalı" dedi.