ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Kanunu'nu çiğnediğini ileri sürdü.
Aygün, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, EPDK'nın yasanın LPG otogaz faaliyet lisansı verilmesi hakkındaki hükümlerini yanlış uygulayarak 890 istasyon ve 40 bin kişinin ekmeğiyle oynadığını öne sürerek, "Kurum, kanunun önüne geçmiş, keyfiyetle piyasa düzenliyor. Padişahlık düzeninin bile bir hukuku vardır" dedi.
24 Haziran 2006 tarih ve 5522 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle 13 Mart 2005 tarihli ve 5307 sayılı LPG Piyasası Kanunu'nun 2. maddesinde değişiklik yapıldığını hatırlatan Aygün, bu madde uyarınca yasanın, "Bu kanun gereği güvenlik ve lisans gereklerine uyduğu TSE tarafınca belirlendiği halde, imar planlarının henüz yapılamamasından dolayı işyeri açma ve ruhsatlandırma işlemleri sonuçlandırılamıyorsa, imar planlarının tamamlanmasıyla işyeri açma ve çalışma ruhsatı alabileceklere 31.12.2007 tarihine kadar geçici faaliyet lisansı verilir. Diğerleri faaliyetten men edilir" emrini verdiğini bildirdi. Buna göre, imar planları henüz yapılamayan yerlerde faaliyet gösteren otogaz istasyonlarına, 2007 yılı sonuna kadar geçici faaliyet lisansı verilebileceğini kaydeden Aygün, "Ancak EPDK, 30 Haziran 2006 tarihinde çıkardığı genelgede bu hükmün tam tersi şekilde yorumlanması gerektiğini ortaya koyan ifadeler kullanarak, belediyelerin elini kolunu bağlamış, geçici faaliyet lisansı verilmesini engellemiştir" dedi.
EPDK, genelgesinde ise, "Yetkili makamlar, imar durumunu gösterir belgeyi hazırlarken LPG otagaz istasyonunun bulunduğu mahalde imar planlarının henüz yapılmamış olmasından ya da devam eden imar çalışmalarının henüz bitirilmemiş olmasından dolayı ruhsatlandırma işleminin sonuçlandırılmadığını, imar planlarının yapılmasıyla ya da devam eden imar çalışmalarının bitirilmesiyle birlikte otogaz istasyonunun işyeri açma ve çalışma ruhsatı alabileceğini açık ve net olarak belirteceklerdir" denilerek, belediyelere "ruhsat verme" talimatı verildiğini ifade eden Aygün şunları kaydetti:
"Kurum gerçekten çok uyanık. Belediyelere verdiği talimatla kendisi aradan sıyrılıyor, işyerleriyle belediyeleri karşı karşıya getiriyor. Kanun çok açık. Kanun diyor ki, 'İmar geçmemişse, 2007 yılı sonuna kadar geçici lisans ver' diyor. EPDK ise 'İmar çalışmalarının henüz bitirilmemiş olmasından dolayı, ruhsatlandırma işleminin henüz sonuçlandırılamamış olduğunu bana bildir' diyor. Belediye bu durumda ne yapacak? Tabii ki yasa emretmesine rağmen, LPG istasyonunun imar sorunu nedeniyle ruhsatlandırılamamış olduğunu kuruma bildirecek. Böyle keyfiyet olur mu?"
Çalışma ruhsatı alan LPG istasyonları için kilometre tahdidi uygulanmasının da LPG yasına göre değil, Petrol Piyasası Kanunu'nun 8. madde hükmüne dayandırıldığına işaret eden Aygün, "LPG Yasası'nda hüküm yok diye, olmayan bir hüküm, başka bir yasa maddesiyle nasıl doldurulabilir? EPDK böyle bir hukuk tanımazlık nasıl yapabilir, anlamış değilim" dedi.