ATSO Başkanı Çinçin: Taşkından zarar gören çiftçinin borçları ertelensin

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, il genelinde yaşanan sel felaketinden etkilenen...

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, il genelinde yaşanan sel felaketinden etkilenen çiftçilerin kredi ve borçlarının ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Hatay’da 1 Ocak–29 Şubat 2012 tarihleri arasında meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle ekili tarım arazilerinin tamamen su altında kaldığını aktaran Çinçin “Taşkınların asıl nedeni, geçmişten günümüze kadar Hatay’ın su potansiyelini değerlendirememek, rezervlerimizi kullanamamak, planlanan ve başlanan yatırımların zamanında bitirilememesidir.” dedi.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 250 bin dönümlük ekili alanın sular altında kaldığını söyleyen Başkan Çinçin, özellikle Amik Gölü çanağına inşa edilen Hatay Havaalanı'nın da taşkından etkilenmesinin, ilin prestij ve gelir kaybına neden olduğunu
söyledi.

Çinçin, taşkından dolayı tarım arazilerinde mısır ekimine başlanamadığını belirtti. Su baskını nedeniyle tarımda büyük aksaklıkların yaşandığını anlatan Çinçin, “Sular altında kalan arazilerinin yüzde 70'i ekili buğday arazilerinden oluşurken kalan yüzde 30'luk dilim mısır ve pamuk ekimi için hazırlanan araziler olarak tespit edilmiştir. Halen taşkın sularının altında kalan araziler nedeniyle Hatay genelinde mısır ekimine de başlanamamıştır."

250 bin dönümlük arazinin sadece buğday ekiminden üreticiye zararının en az 75–80 milyon ton, değerinin ise yaklaşık 40 milyon TL olduğunu vurgulayan Çinçin, "Amik Ovası'nda yaz aylarında sulama tesislerinin yetersizliği sebebiyle sulama yapılamaması nedeniyle oluşacak ürün kaybı da eklenecek olursa, ilimizin tarımsal ekonomik kaybımızın çok daha fazla olduğu görülecektir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Planı hazırlanan Reyhanlı Barajı'nın biran önce bitirilmesinin bu taşkınları önlemede önemli bir payı olacağını savunan Çinçin, “Hatay ilinin son uğradığı taşkınla karşı karşıya kaldığı afet ve ekonomik kayıp tutarıyla rahatlıkla bir baraj yapılabilir. Hem ilimiz hem de ülkemizin ekonomik kazanımı amacıyla Asi ve Afrin Çayı üzerine inşa edilmesi planlanan tesislerin özellikle de Reyhanlı Barajı'nın biran evvel tamamlanması gerekmektedir.” dedi.

Hükümetin selden zarar gören çiftçinin borç ve kredilerini faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini söyleyen Çinçin,“Hükümetimiz tarafından; sel felaketinden etkilenen Hataylı çitçinin, üreticinin, bankalara, tarım kredi kooperatiflerine ve TEDAŞ’a olan borçlarının, faizsiz olarak ertelenmesi için düzenlenme yapılması yararlı olacaktır. İlimizin sulama ve taşkın problemlerinin yanı sıra özellikle enerji alt yapısının güçlendirilmesi sorunu da önemli bir problemidir. Sanayicimizin elektrik kesintileri veya voltaj düşüklüğü nedeniyle uğradığı kayıp büyüktür. Enerji alanında eksikliklerimizin tamamlanması ve bu alanda yatırım elzemdir.” diyerek artık yatırımlara daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz