AÜ Açık Öğretim Fakültesi 20 bin öğrenciyi hedefliyor

Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, amaçlarının, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 20...

Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, amaçlarının, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 20 bin öğrenciye ulaşmak olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi tarafından organize edilen ‘Sosyal Hizmetler Eğitiminde Yeni Anlayışlar ve Açıköğretim Uygulamaları’ konulu IV. Sosyal Hizmetler Çalıştayı’nda, açıköğretim fakültelerindeki sosyal hizmetler eğitim politikaları ve yöntemleri konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.
Rektörlük Senato Salonu’nda başlayan çalıştayın açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, bir disiplin ve meslek olarak ‘sosyal hizmet’in, bu yüzyılın egemen yaşam kalıpları içerisinde, insanlar ve çevreleri arasındaki birçok karmaşık hareketliliği incelemesi bağlamında, çözüm üretici yapısı ile vazgeçilmez bir konum kazandığını söyledi. Disiplinlerarası bir çalışma alanı olarak sosyal hizmetin birbiriyle ilişkili bir değer, kuram ve uygulama sistemi olduğunun altını çizen Özen, sosyal hizmet uygulamalarının insan gereksinimlerini karşılamayı amaç edindiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

TECRÜBELİ BİR ÜNİVERSİTE
Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulan Açık Öğretim Fakültesi'nin henüz bir yıllık geçmişine rağmen önemli aşamalar kaydettiğini söyleyen Özen, fakültenin Sosyal Hizmetler Bölümü ile günümüzde önemli bir konum kazanmış olan bu alanda nitelikli elemanlar yetiştirmeyi kendisine görev edindiğini belirtti.
Fakültelerinin, 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında 6 program ile 20 bin öğrenci hedefine ulaşmayı hedeflediğine vurgu yapan Özen, “Fakültemiz bünyesinde yer alan Sosyal Hizmetler Bölümü, ülkemizde duyulan önemli bir gereksinimi karşılamak üzere açılmıştır. Bilindiği üzere, sosyal hizmet uzmanları, günümüz koşullarında çeşitli kamu kuruluşlarının yanı sıra kreş ve gündüz bakımevleri, ergen danışma merkezleri, koruyucu aile hizmetleri, özel eğitim kuruluşları, toplum merkezleri, sosyal yardım birimleri, hastaneler, çeşitli kuruluşların halkla ilişkiler birimleri ve sivil toplum kuruluşları gibi çok çeşitli alanlarda istihdam olanağı bulmaktadır.” diye konuştu.

Özen, 2010 yılı itibariyle Türkiye'de sosyal hizmetler müdürlüğü sayısının 116’ya ulaştığını ifade ederek, “Ülkemizin çeşitli bölgelerinde 74 çocuk yuvası, 323 çocuk evi ve 37 sevgi evi halen hizmet vermekte; bu merkezlerde 8 bin bireye hizmet sunulmaktadır. Yetiştirme yurdu ve huzurevi sayısı 97’dir. Yetiştirme yurtlarında kalanların sayısı yaklaşık olarak 5 bine ulaşmıştır. Yatılı ve gündüzlü hizmet verilen yaşlıların sayısı ise 9 bindir. Bunların dışında yatılı, gündüz ve devreler halinde 5 bin bireye hizmet veren toplam 79 rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır. Çocuk ve gençlik merkezlerinin sayısı ise 37 olup; yaklaşık 9 bin bireye yatılı ve gündüzlü hizmet verilmektedir. Toplumsal sosyal hizmet yapılanması olarak önem taşıyan aile danışma merkezlerinin sayısı 48 olup; hizmet verilen birey sayısı da 20 bine erişmiştir. 85 toplum merkezinde sosyal fayda ortaya çıkarılmaya çalışılmakta; erişilen birey sayısı ise 11 bini geçmektedir. Kadın konukevlerinin sayısı da yine 2010 yılı itibariyle 43 olup; toplam kadın ve çocuk sayısı 4 binin üzerindedir.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

SOSYAL HİZMETLERDEKİ NİTELİKLİ İNSAN SAYISI ARTIYOR
Üstün Özen, 2010 yılı itibariyle sosyal hizmet alanında çalışan personel sayısının 4 bin 611 olduğunu söyledi. Özen, şöyle devam etti:
“Bunların başında bin 109 sosyal çalışmacı gelmektedir. 2010 yılında özürlü bakım hizmetlerine ayrılan bütçe 1 milyar 776 milyon olmuştur. Çocuk hizmetleri ve gençlik hizmetleri de önemli miktarlarda kaynak ayrılan hizmet birimleri arasında yer almaktadır. Her geçen gün alanında uzman personele duyulan ihtiyaç da gün yüzüne çıkmaktadır. Fakültemiz bünyesinde açılan Sosyal Hizmetler Bölümü de Türkiye’nin birçok üniversitesinden değerli akademisyenler ve alan uzmanlarının katkılarıyla hazırlanan ve hazırlanacak olan müfredat ve ders materyalleri çerçevesinde tüm bu alanları kapsayacak ve uzman eleman ihtiyacını karşılayacak tarzda yapılandırılmıştır.”

Özen, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin temel eğitim anlayışının öğrenciye geleneksel öğretim yöntemleri terk edilerek; video, ses, animasyon gibi çok çeşitli öğretim materyallerine dayalı, etkileşimli ve öğrenci merkezli eğitim vermek olduğunu dile getirdi. Özen, bu çerçevede tüm programlarının öğrencilere yeni iletişim teknolojileri esaslı uzaktan eğitim olanağı sunacak şekilde tasarlandığını kaydetti. İki gün sürecek çalıştaya, Türk üniversitelerinden, alanında uzman çok sayıda bilim adamı katılıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz