Avam kamarası masraf listesini yayımladı

LONDRA (A.A) - Britanya'da Avam Kamarası bir kısmı daha önce basın tarafından ortaya çıkartılan ve büyük skandala, kabineden istifalara yol açan, milletvekillerinin devlete ödettirdikleri masrafların listesini yayımladı. Binlerce sayfadan oluşan listede bazı kalemler yine Avam Kamarası başkanlığı tarafından "özel hayata saygı ve güvenlik" gibi gerekçelerle bantlanarak kamuoyundan gizlendi.

Listenin yayımlanmasıyla eski Başbakan Tony Blair'in görevinden ve milletvekilliğinden istifa etmeden iki gün önce evinin akan çatısının aktarılması için gereken parayı devlete ödettiği ortaya çıktı. Blair'in bu davranışının devlete 7 bin sterline mal olduğu bildirildi. Muhafazakar parti lideri David Cameron'ın "devletten yanlışlıkla talep
ettiği" 947 sterlini geri ödediği, Başbakan Gordon Brown'ın da İskoçya'daki evi için harcadığı 6.500 sterlini devlete fatura ettiği yeni listelerle ortaya çıktı. Gordon Brown'ın da haklılığını kanıtlayamadığı 801,86 sterlinlik faturasını devlete geri ödediği bildirildi. Böylece haksız yere talep ettikleri parayı devlete iade eden milletvekili sayısının da 184 olduğu açıklandı.Avam Kamarası'nın binlerce sayfalık dokümanı sansürlenmesi basın tarafından protesto edildi.

Reklam
Reklam

The Times, listenin "siyah bantlı" kısımlarını manşetine taşıdı ve "Bilgi Alma Özgürlüğü" şeklinde imalı bir başlık attı. The Independent de "Karartma" başlığıyla hazırladığı ilk sayfasının yarısını "kararttı" ve sansürlenen belgelerdeki yolsuzlukların halk tarafından asla bilinemeyecek olmasının vahametine işaret etti. Daily Mail, "Ne Kadar Aptal Olduğumuzu Düşünüyorlar Acaba?" başlığıyla verdiği haberde, Avam Kamarası'nın halkı aptal yerine koymaya çalıştığını savundu. Skandalın tetiğini ilk çeken gazete olan ve yaklaşık 1,5 aydır yaptığı yayınlarla ülkede orta çaplı bir siyasi deprem yaratan Daily Telegraph gazetesi ise "Karartma, masraflar gizleniyor" başlığını kullandı.Gazete, yarın 68 sayfalık bir kitapçık yayımlayarak Avam Kamarası'nda görev yapan her bir milletvekilinin masraflarını detaylı biçimde ortaya sereceğini de duyurdu.