'Avandia' kalp krizine yol açıyor mu?

"Kalp krizlerine yol açtığı yönünde herhangi bir bilimsel kanıt bulunmuyor"

ANKARA (ANKA) - GlaxoSmithKline(GSK), New York Times Gazetesi'nde 20 Şubat 2010'da yayınlanan haberde yer alan, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan Avandia adlı ilacın güvenilirliği konusunda yer verilen ifadeleri reddetti.

GSK, haberde yer alan iddiaların tersine ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) tarafından onaylanan prospektüste açıklandığı gibi, Avandia'nın kalp krizi riskini artırdığı veya kalp krizlerine yol açtığı yönünde herhangi bir bilimsel kanıt bulunmadığını belirtti.

GSK Türkiye yetkilisinin yaptığı yazılı açıklamada, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin(FDA) 2007 yılında bu ilacın kalp krizine yol açtığı yolundaki iddiaları incelediği, FDA tarafından bağımsız uzmanlardan oluşturulan bir danışma kurulunun tavsiyesine ve bilimsel kanıtlara dayanılarak ilacın tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde kullanımına devam edilmesi yönünde karar alındığı bildirildi. Yapılan açıklamada konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Reklam
Reklam

"Bilimsel ve medikal tartışmalarda klinik çalışmalar altın standart değerindedir. FDA’nın bu kararından sonra Avandia’nın güvenilirliği hakkında 7 büyük klinik çalışmanın sonuçları açıklanmıştır. Bu klinik çalışmaların hiçbirinde Avandia ile kalp krizi veya başka bir iskemik kardiyovasküler olayla istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki gösterilmemiştir.

Bağımsız araştırmacılar tarafından Avandia hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı meta-analizin (toplam 164 klinik çalışma) sonucuna göre ilaç ve kalp krizi arasında bir ilişki bulunmamıştır.”

GSK, Avandia için 52 binden fazla hastanın katıldığı uzun süreli geniş kapsamlı klinik çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve bu konudaki bilimsel çalışmalarının sonuçlarını düzenli olarak dünyadaki ruhsat otoriteleri, doktorlar ve kamuoyu ile paylaşmaktıklarını vurgulayan firma yetkilileri, Avandia’nın güvenilirliği konusunda FDA tarafından istenen ve bağımsız bir bilimsel ve güvenlik kurumları tarafından onaylanan TIDE adlı bir klinik çalışma da devam edildiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Ürünleri hakkındaki bilimsel tartışmaları her zaman olumlu karşıladıklarını söyleyen firma yetkilileri, şimdiye kadar yapılmış olan klinik araştırma sonuçlarını ve analizleri resmi internet sitelerinde yayınladı.(ANKA)