Avcı: AB, Rum tarafını baskı altına almalı

Stockholm (AA) - KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında süren görüşmelerden sonuç alınabilmesi için, "AB'nin özellikle bu son şanstır deyip çözüm için Rum tarafını biraz sıkıştırması ve baskı altına alması gerekiyor" dedi.

Turgay Avcı, İsveç'te temasları hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlendiği basın toplantısında, ilk kez bir KKTC Dışişleri Bakanı'nın İsveç'i ziyaret ettiğine dikkati çekti ve "Bugün buraya geliş sebebim, Kıbrıs sorunun 1974'te başlamadığını, Kıbrıs sorunun 1963'te ortaya çıktığını, Kıbrıs Türk tarafının 2004 referandumunda 'evet' diyerek çözüme destek verdiğini, Rum tarafının yaymaya çalıştığı görüşlerin aksine bizim çözüm yanlısı taraf olduğumuzu anlatmaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Kıbrıs konusunda ve Kıbrıs Türkü'nün tutumu bağlamında İsveç'in önemli bir rol oynadığını anlatan Avcı, "İsveç, AB içinde önemli bir ülke, 2009 yılının ikinci yarısında AB dönem Başkanlığı'nı üstlenecektir. İsveç, Kıbrıs sorununu da gayet iyi bilen bir ülke. 1964 yılında Kıbrıs'a ilk ayak basan Birleşmiş Milletler Barış Gücü askeri İsveçli'dir" diye konuştu. Kıbrıs'ta, Talat ile Hristofyas arasındaki görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Avcı, şunları kaydetti:

"Bir taraftan görüşmeler sürerken, diğer taraftan eğitim, ticaret, turizm ve kültürel alanlardaki bütün açılımlarımızı da tıkamak için çalışmalara devam ediyorlar. Bunu paylaşmak için İsveç'e geldik. İsveç Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa Birliği Masası Başkanı ile bir görüşmemiz oldu. Kıbrıs Türkü'nün çözüm için her türlü iradeyi masaya koyduğunu konuştuk. AB'nin Kıbrıs Türkü'ne verdiği sözlerin yerine getirilmediğini anlattık." Rum yönetiminin, "garantörlüğe gerek yoktur, AB'nin garantörlüğü yeter" ya da "iki kurucu devlete gerek yoktur" gibi söylemlerinin kabul edilebilir olmadığına işaret eden Avcı, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"İki milletin eşitliliği olması çözümdür. Türkiye'nin garantörlüğü olmazsa olmazdır. Çözüm için masadayız. Çözümün olması ya da olmaması tamamen Rum yönetiminin elindedir. Eğer Kıbrıs Türkü'nün eşitlik hakları konusundaki düşüncelerinde değişime uğradılarsa çözümün yolu açıktır. Ama Kıbrıs Türkü'nün herhangi bir çözüme 'evet' diyecek düşüncesi varsa, bütün dünyanın anlaması gerekiyor ki Kıbrıs Türkü, anavatanın, Türkiye'nin desteğiyle yoluna devam edecektir."

Kıbrıs Rum yönetiminin AB'ye alınmasıyla AB'nin adaletsizlik yaptığını da ifade eden Avcı, "AB'ye bunu söylüyoruz, siz adaletsizlik yaptınız. Ama çözüm için Rum tarafının biraz sıkıştırılıp baskı altına alınması gerekiyor. Nasıl mı? Kıbrıs Türk tarafının önünün açılmasıyla. Uçuşuyla, ticaretiyle, eğitimiyle ve sporuyla. AB'nin Rum tarafına 'Bu son şanstır, bu son atılımdır. Bunun değerini bilin' demesi gerekiyor"dedi.