Avni Özgürel, Sü'de Konferansa Katıldı

Ege Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti’nde de görev yapan Avni Özgürel, Siirt Üniversitesi (SÜ) konferans salonunda...

Ege Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti’nde de görev yapan Avni Özgürel, Siirt Üniversitesi (SÜ) konferans salonunda öğrencilerle buluştu.

Özgürel, 'Demokratikleşme Sürecinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapısının Tartışılması' konulu konferansta, ülkenin siyasi tarihinin doğru okunması ve içinde bulunduğumuz çözüm sürecine dair düşüncelerini dile getirdi. Özgürel, "Türkler ve Kürtler 11 asırdır birlikte yaşamışlardır. Bu etle tırnaktan öteye olan bir durumdur. Biz kültürel, ekonomik ve siyasal olarak aynı yumurta ikizleri gibiyiz aynı çekirdekten neşet etmişiz. Bu hem müstakil kimliklerimize muhafazaya imkan verecek bir şeydir hem de müşterek idealimizi ortaya koymamıza imkan verir. Türkiye 1920’ler de değişmemek üzere kuruldu, değişmenin ülkeyi zora sokacağı düşünüldü ve Türkiye Cumhuriyet’inin inşası sürecinde Kürtlerle 1925’te bir kırılma yaşadı. Bu sadece Kürtlerle ilgilide algılanmamalı her kesimden değişime karşıdır. Ne zaman değişelim ve dönüşelim dediyse ülke ayakları yerden kesildi ve yere çakıldı. 1961 anayasasıyla aslında askeri ve bürokratik vesayet başladı. Bu dönemler aynı zamanda büyük Kürt sürgünlerinin yaşandığı dönemdir. 12 Mart’tan sonra ülke istikrarsızlık yaşarken bir taraftan da Kürtler, Kürt siyasi hareketinin geçmişinden sıyrılan o dönem Apocular diye bilinen bir hareketin etrafında kümelenmeye başladı. Bu hareket o günden bu güne ne getirdi ne götürdü? 35 yıllık süreç son derece sıkıntılı can yakan bir dönem oldu. Sadece canımız yanmadı bunun yanında bir şeylerin yanlış ve eksik olduğunu öğrendik. Şiddet zarar verir, sıkıntı verir ama öğrettiği şeyler var. PKK olmasaydı Kürt meselesinin bu denli erken farkına varır mıydık? Demokratikleşmenin önemini düşünür müydük bilemiyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr Galip Bakır tarafından Özgürel'e teşekkür plaketi takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: