Avrasya Hukuk Derneği Başkanı Erensoy: 35. madde darbe yetkisi vermiyor

Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Mehmet Erensoy, Kenan Evren’in verdiği ifadeyle ilgili olarak "Türk...

Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Mehmet Erensoy, Kenan Evren’in verdiği ifadeyle ilgili olarak "Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi hükümetlere darbe yapma yetkisi vermiyor, ancak işine gelen böyle yorumluyor." dedi.
‘12 Eylül darbesi'' ile ilgili soruşturmada ifadesi alınan dönemin genelkurmay başkanı Kenan Evren'in 35. maddeye dayanarak darbe yaptığını ifade etmesi hukukçuların tepkisini çekti. Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Mehmet Erensoy, 35. maddenin, millet tarafından yürütme erkinin başına getirilen kişileri darbe ile devirme yetkisi vermediğini söyledi. Millet tarafından yürütme erkinin başına getirilen hükümetlerin ancak seçimle oradan indirilebileceğini belirten Erensoy, "Yasalarımızda darbe yetkisi kimseye verilmemiştir. Bu bir suçtur. TSK İç Hizmet Kanunu 35 aynen şöyle diyor: Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır." ifadelerini kullandı.
Burada bir hükümet darbesi yapmak değil rejime yönelik bir eylem karşısında müdahale etme yetkisi olabilir. Partiler iktidara seçimle gelir. İktidardaki parti hata yaparsa millet buna ceza verir. O parti hesabını millete verir. Dolayısı ile iktidar değişikliklerinde seçim dışında bir yol söz konusu olamaz. TSK iç hizmet kanunu 35. maddesi silahlı kuvvetleri iktidarları silah zoruyla değiştirme yetkisi vermemektedrir. Bu hükmü anayasa norrmları çerçevesinde değerlendirmek gerekmetdr. Anayasamıza göre Türkiye Cumhuriyeti demokratik sosyal bir hukuk devletidir. Buna aykırı bir yorum olamaz. Aksi düşünce demokratik değildir." diye konuştu.
Sözkonusu maddenin seçimlerin ardından değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Erensoy, "Hem hukuki yapımızda, yasalarımızda köklü değişimler oldu. Çünkü hukuki yapı bazen azmettirici oluyor. Anayasa değişti. Dolayısıyla hukukumuz darbelere artık müsaade etmez. 35. madde de değiştirilir. Değiştirilmeli. Azmettirici olmaktan çıkarılmalı. Net bir şekilde verilmiyor. Bu madde değiştirilmesi gerekir. Hep bu maddeye dayanılarak yapılmıştır. bu madde değiştirilmelidir. Yorumlanarak yapılmıştır. açıkca yetki vermiyor ama maalesef buna dayanılarak darbe yapılmıştır." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz