Avrasyalı İşadamları Bakü'de buluştu

Türkiye ve Azerbaycan'dan 250' ye yakın yüksek düzey devlet ve hükümet temsilcisi, işadamı, Bakü'deki Büyükelçilik ve Uluslararası kurum temsilcisinin katıldığı "Avrasya İşadamları Birliği Yolunda 1.Bakü Buluşması" nın resmi açılışı 6 Ekim 2005 tarihinde Bakü'de bulunan Excelsior Otelinde yapıldı.

Resmi açılışını Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erentok'un yaptığı toplantıda Erentok; bölgede karışılıklı ekonomik ilişkilerin kurulmasının önemini belirtti. Daha sonra DEİK/Türk-Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin ve TC. Başbakanlık DTM Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel konuşmalarında Avrasya bölgesinde yerleşen ülkelerin işadamları arasındaki birliğin önemini vurguladılar.

Reklam
Reklam

Bu tarihi buluşmada aşağıda sıralanan konular ele alınmıştır.

1- Avrasya İşadamları Birliği'nin kurulmasına karar verilmiş be birliğin kuruluş amaçları şu şekilde tarif edilmiştir.
· Avrasya Bölgesinde yer alan ülkelerin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak,
· Bölge ülkeleri arasında ticari ve ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri güçlendirmek,
· Türkiye ve bölge ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirmek,
· Bu amaca uygun olarak, bölgedeki işadamları dernekleri, diğer sivil toplum örgütleri ve üniversiteler ile işbirliği ve eşgüdümün sağlanmasına yönelik faaliyet göstermek.

2- Avrasya İşadamları Birliği'nin kurulmasını teminen bir 'Çalışma Grubu' oluşturulmuştur. Çalışma Grubu'nda yer alan isimler;

· Tuğrul Erkin, DEİK/ Türk-Avrasya İş Konseyleri Başkanı
· Ahmet Erentok, ATİB Yönetim Kurulu Başkanı
· Prof.Dr. Geybulla Ramazanoğlu, Avrasya Dayanışma Vakfı Başkan Vekili
· Dr.Akkan Suver, Marmara Araştırma Vakfı Başkanı

Bu Çalışma Grubu tarafından aşağıda belirtilen hususlar gerçekleştirilecektir;

Reklam
Reklam

· Birliğin potansiyel kurucu üyeleriyle temas sağlamak,
· Birlik tüzüğünü hazırlamak,
· Birlik bütçesini hazırlamak,
· Bölgede kurulmuş işadamları derneklerinin anılan birliğe kurucu olarak katılımlarını sağlamak ve söz konusu birliğe katılabilmeleri için tüzüklerini ve yerleşik oldukları ülke mevzuatının uygun olup olmadığını tespit etmek,

Birliğin kuruluş çalışmalarını tamamlamak üzere İstanbul'da Kasım 2005 sonu veya en geç Aralık 2005 başında bir karar toplantısı düzenlenecektir.