Avrupa Aile Hekimliği Kongresi İstanbul'da

İstanbul - İstanbul'da yaklaşık 40 ülkeden 4 binin üzerinde hekimin katılımıyla 4-7 Eylül tarihleri arasında "Avrupa Aile Hekimliği Kongresi" yapılacak.

Avrupa Aile Hekimliği Kongresi Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Füsun Ersoy, kongrenin bu alanda "dünyanın ikinci büyük kongresi" özelliğini taşıdığını söyledi.

Aile hekimliğinin hastane kuyruklarının son bulması ve hastaların sıkıntı çekmeden dertlerine çare bulmaları için önemli olduğuna dikkati çeken Ersoy, kongrenin hedefinin "Türkiye'de aile hekimliği uygulamalarının evrensel tanım ve temel ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak, bu uygulamalarda görev alan hekimlerin günlük pratiklerde karşılaştıkları klinik problemlere güncel bilimsel yaklaşımlar bulmak ve birinci basamak bakış açısıyla aktarılacak çalıştay, panel, sempozyum ve diğer oturumların pekiştirilmesini sağlamak" olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Ersoy, aile hekimliği uygulamasının her ülkede farklılık gösterdiğini, aile hekimliğinin bir sistem değil, tıp disiplini ve uzmanlık dalı olduğunu vurguladı.

-15 milyon kişi yararlanıyor-

Şu anda 22 ilde yaklaşık 15 milyon kişinin aile hekimliği uygulamasından yararlandığını anlatan Ersoy, "2010 yılında tüm Türkiye'de, (Türkiye'ye Özgü Aile Hekimliği Modeli) hayata geçecek" diye konuştu.

Aile hekimliğinin uygulandığı illerde hastaneye gidişlerde azalma, birinci basamağa başvurularda ise artma olduğunun gözlendiğini kaydeden Füsun Ersoy, "Hekim sayısının çoğaltılması, bir aile hekimine düşen hasta sayısının daha aşağıya çekilmesi ve birinci basamakta yapılan bu radikal değişikliğe, hastane ve diğer ikinci üçüncü basamak sağlık sistemlerinin adapte olmasıyla daha olumlu gelişmeler sağlanabilecek" dedi.

Ersoy, aile hekimliğinde, kişilerin sadece hastayken değil, sürekli olarak başvurabilecekleri, kendilerinin sorumluluğunu alan bir hekim tarafından takip edildiklerini belirterek, "Türkiye'de aile hekimliği göreceli olarak henüz yeni bir disiplin olmasına rağmen, 23 senelik zengin geçmişinde çok şey başarılmıştır. Aile hekimliğinin klinik ve akademik bir disiplin olarak daha da gelişmesi için TAHUD, Türkiye Aile Hekimleri Yeterlilik Kurulu (TAHYK), hakemli dergilerimiz, 40 akademik bölümümüz, hastanelerde ve sahada çalışan geniş aile hekimleri topluluğu oldukça yoğun çaba sarf etmektedirler"dedi.

Reklam
Reklam

AA