LONDRA (İHA) - Avrupa gazetelerinde bugün yer alan haber ve yorumlarda ağırlıklı olarak, İngiltere'de itfaiyeciler grevi, İsveç'te Euro tartışması, Kıbrıs sorunu ve Alman ekonomisinin sorunları ele alındı.
İngiliz gazetesi Guardian, hükümetin grevdeki itfaiye gücü üzerindeki baskıyı arttırmaya çalıştığını yazdı. Gazeteye göre İtfaiyeciler Sendikası Başkanı Andy Gilchrist de sözlerinin hükümet danışmanları tarafından çarpıtıldığını iddia etti. Yeni İşçi Partisi'ni, gerçek İşçi Partisi ile değiştireceğini söyleyen sendika başkanı bu sözlerden maksadının grevi siyasileştirmek olmadığını, hükümetin bu sözleri çarpıtarak kamuoyuna kendisini olumsuz bir havada sunduğunu ileri sürdü.
Independent gazetesi, Başbakan Yardımcısı John Prescott'un itfaiyeciler sendikası başkanını grevi siyasi savaşa dönüştürmekle, üst düzey sendikacıların da hükümeti anlaşma olanağını baltalamakla suçladığını belirtti. Gazete, ulaştırma sendikası başkanının hükümet içinden bir sabotaj timinin sorunu derinleştirmeye çalıştığını söylediğini kaydetti.
Daily Telegraph ise, Başbakan Tony Blair ile Maliye Bakanı Gordon Brown arasındaki bölünmenin Euro konusundaki halk oylaması planını tehlikeye soktuğunu ileri sürdü. Gazeteye göre, İşçi Partisi hükümetinin bu en önde gelen iki ismi arasındaki ayrılıkların derinleşmesi nedeniyle, Gordon Brown maliye bakanlığında olduğu sürece Euro konusunda halk oylamasının yapılamayabileceği kaydedildi.
Financial Times ise, Fransa ve Almanya'nın Avrupa Birliği bünyesinde vergileri uyumlu hale getirmeye yönelik harekete geçme konusunda anlaştıklarını bildirdi. Gazete bu kararla 2 ülkenin, verginin ulusal veto konusu olmasını isteyen İngiltere'ye meydan okuduklarını belirtti.
KIBRIS SORUNU Times'ın uluslararası haberler sayfasında Türkiye konulu bir haber de var. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un Kıbrıs sorununda anlaşma sağlamak için Türkiye'ye gittiğini bildiren gazete, bu gezinin Kopenhag zirvesi öncesinde konuya ilişkin son diplomatik girişim olduğunu ifade etti.
Gazete, diğer bir sayfada Irak konusundaki haberler arasında Türkiye'den bir foğraf yayımladı. Fotoğrafta İstanbul'daki Irak savaşını protesto gösterisi görüntülendi. Gazete, ÖDP parti bayraklarının yanısıra, Türkçe ve İngilizce olarak Irak'ta savaşa karşı olduklarını ilan eden irice bir pankart fotoğrafını kullandı.
FINANCIAL TIMES, ALİ BABACAN'I TANITIYOR Türkiye ile ilgili diğer bir haber de Financial Times'ın Avrupa sayfalarında yer aldı. Yeni Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın tanıtıldığı yazıda, bakanın "içki içmemeyi tercih ettiğini" söylediği ve eşinin türbanlı olduğu ancak kendisinin bazı partililerin İslami geçmişi ile pek ilgisi olmadığı belirtildi. Gazete, "Genç bakan Türkiye'nin sorunlarına taze enerji getiriyor" şeklinde bir başlık kullandı.
İSVEÇ'TEKİ EURO TARTIŞMASI
İsveç gazetesi Dagens Nyheter, Euro'ya geçme konusunda önümüzdeki Eylül ayında yapılacak halk oylamasının ülkenin önündeki en zorlu karar olacağını yazdı. Gazete, bu konuda canlı bir tartışma yapılmadığını, dahası bu yılki seçim kampanyasında bu konuya nerdeyse değinilmediğini ifade etti. İsveç gazetesi önümüzdeki yıl ekonomik büyüme açısından Avrupa Birliği'nin ortak para birimi Euro'yu kullanan üyelerinin hiç de cesaret verici bir örnek olmayacağını belirtiyor. Gazete, "Hatta özellikle Almanya Avrupa'nın hasta adamı haline geliyor" diyor. Bu değerlendirmeye karşın gazete, Euro'ya geçmenin ekonomik büyüme açısından dışında kalmaktan daha iyi olacağı yorumunu yapıyor.
ALMANYA'DAKİ EKONOMİK DURUM
Almanya ekonomisinin içinde bulunduğu durum Alman gazetelerinin de konuları arasında yer alıyor. Berlin'de yayımlanan Der Tagesspiegel "Almanların derdi ne" diye sordu. Sorunun Almanların ekonomide, sosyal güvenlik sisteminde ve mali alanda gerekli reformları çok uzun süreyle ertelemesinde olduğunu ileri süren gazete, "Bir Alman hastalığı söz konusu, o da kendi kendine işkence etmek ve kendine acımak. Bu durum da yine ülkenin yapılması gerekenlerle yüzleşmesini ve toplumun gerekeni yapacak gücü kendinde bulmasını önlüyor" dedi.
Münih'te yayımlanan Sueddeutsche Zeitung da Alman ekonomisinin içinde bulunduğu durumun ciddiyet arzettiğini yazdı. Hükümet ve halkın sonunda ne kadar kötü bir durumla karşı karşıya olunduğunu fark etmeye başladığını belirten gazete, "İlk kez değişimin aciliyeti fark edilmeye başlandı" dedi.
Diğer bir Alman gazetesi Frankfurter Rundschau da, Başbakan Gerhard Schroeder'in liderliğindeki Sosyal Demokratlar ile koalisyon ortakları Yeşiller'in hızla birbirlerinden kopmakta olduğunu ileri sürdü. Bu kopuşun beklenenden çok daha hızlı ve sert olduğunu yazan gazete bunun nedenlerinden birinin Sosyal Demokratların baharda yapılacak yerel seçimlere, Yeşiller'in de parti kongresine hazırlık yapmaları olduğunu kaydetti. Gazete, bu siyasi manevraların ise ülkeye zaman kaybettirdiğini yazdı.