Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - Avrupa basınında bugün yer alan haber ve yorumlarda ağırlıklı olarak İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Ortadoğu atağı, Fransa'da Müslümanların işlettiği bir marketin ülkeyi neden ayağa kaldırdığı ve Avusturya'nın tarafsızlığı konuları ele alındı.

İngiltere'de gazetelerinin ortak manşetinin, Suriyeli bir liderin İngiltere'ye yaptığı ilk resmi ziyaret olması dikkat çekti. Times gazetesinde, "Başbakan Blair'in, Arap dünyasına yakınlaşmaya çalıştığı" yorumu yer aldı.

BLAIR'İN ORTADOĞU ATAĞI Times gazetesi, "Irak'la olası bir savaşın öncesinde Suriye'nin tartışmalı Devlet Başkanı Beşir Esad'ı ağırlayan Tony Blair, Ortadoğu barış süreci için yeni bir girişim açıkladı" dedi.

Reklam
Reklam

Independent'ın manşetinde ise, Blair'in Londra'da yeni bir Ortadoğu barış konferansı düzenleme fikri yer aldı. Ancak gazetenin Ortadoğu yorumcusu Robert Fisk, bu girişimden fazla umutlu olmadığını söyledi ve yazıda "Filistinliler cephesinde reform" ifadesiyle diplomatların ne demek istediğini sorguladı.

Robert Fisk'e göre realpolitikte bunun tercümesi, Yaser Arafat'ı saf dışı bırakmak. Bu safhada önümüzdeki ay Filistinliler seçimlere gitmeye hazırlanırken, Arafat Londra'ya davet edilip edilmeyeceğini sorgulayan Robert Fisk'e göre, İngiliz dışişlerinde bir kaynak, "Gelmesini beklemiyoruz" diye düşünüyor. İsrailli lider Ariel Şaron konferansta bulunup bulunmamasına da değinen Robert Fisk, Şaron'un da anlaşıldığı kadarıyla davet edilmediğini yazdı. Independent yazarı, "Öyleyse bu konferans ne işe yarayacak. Amaç, Filistinlilerin reform sürecini hızlandırmak. Geride bıraktığımız yıl bütün altyapısı yıkılmış bir Filistin Özerk Yönetimi'nden reform beklemek safdillilikle eştir" dedi.

Reklam
Reklam

"TÜRKLER ÖFKELİ" Financial Times, iç sayfalarında Kıbrıs'la ilgili gelişmeleri bugün de izledi. "Denktaş'ın tutumu Kıbrıslı Türklerin öfkesini uyandırdı" başlıklı haberde gazete, Rumlarla anlaşmaya varılamaması nedeniyle, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği dışında kaldığını bildirdi.

Adanın kuzeyinde sivil toplum kuruluşlarının, 28 Şubat mühletinden önce Birleşmiş Milletler barış planı üzerinde anlaşmaya varılması için baskıyı artırdıklarını yazan Financial Times, Kıbrıslı Türklerin Ticaret Odası Başkanı Ali Erel'in, "Denktaş'ın anlaşmaya imza atmaması, halkımız arasında büyük hayal kırıklığına neden oldu" şeklindeki sözlerini aktardı. Anlaşma yanlısı muhalefet partisi lideri Mehmet Ali Talat'ın Denktaş'a istifa çağrılarını aktaran Financial Times, siyasi yorumcuların halihazırda adanın kuzeyinde kamuoyunun temayüllerini iktidardaki sağ kanat milliyetçi partilerden ziyade muhalefetin daha çok yansıttığını düşündüklerini belirtti.
Gazete, Ankara'da yeni işbaşına gelmiş AK Parti hükümetinin, Şubat sonundan önce Kıbrıs sorununu çözmeye kararlı olduğunu, çünkü Kıbrıslı Rumların tek başına Avrupa Birliği'ne girmesi durumunda ileride Türkiye'nin üyelik girişimlerine itiraz etmelerinin de olası görüldüğünü yazdı.

Reklam
Reklam

Macaristan basınından Magyar Nemzet gazetesi, "Avrupa Birliği'ne üye olmamıza az kaldı ama acaba nasıl bir oluşumun içine girdiğimizin farkında mıyız?" diye sordu. Macar gazetesine göre bu soru, yalnız yeni üye olacak ülkeler için değil, halihazırdaki Avrupa Birliği vatandaşları açısından da geçerli bir soru olduğu belirtildi. Haberde, "Birlik'le kendini özdeşleştiremeyen çok sayıda Avrupalı, bundan dolayı özverilerde bulunmaktan da kaçınıyor" denildi.

"FRANSA'DA MÜSLÜMANLARIN İŞLETTİĞİ MARKET" Fransa'nın Le Figaro gazetesinin önsayfasında, Paris'in güneyinde bir kasabada 2 Müslümanın satın aldığı bir süpermarketle ilgili tartışmalar yer aldı. Marketin yeni sahiplerinin domuz ve alkol gibi ürünleri raflardan kaldırıp sadece helal et satmaya karar vermesi ardından sarpa saran tartışma Fransa'da bir süredir haber bültenlerinden düşmüyor. Geniş bir bölgenin gıda ihtiyacını sağlayan tek yer olan marketin 5 eski çalışanı, Müslüman olmadıkları için işlerine son verildiğini söyleyerek yeni yöneticileri ayrımcılık suçlamasıyla mahkemeye verdiler.

Reklam
Reklam

Marketin Müslüman sahipleri ise bu suçlamaları reddetti ve kasabanın belediye başkanının yürüttüğü bir kampanyanın hedefi olduklarını öne sürdü. Figaro, belediye başkanının marketteki satış politikasının değiştirilmesi için bir kampanya başlattığını ve kasaba sakinlerinin de kendisine destek verdiklerini söylediğini aktardı.

AVUSTURYA'NIN TARAFSIZLIK POLİTİKASI Avusturya basınından Der Standard, NATO ve Avrupa Birliği arasında dün imzalanan yeni askeri anlaşmayı değerlendirdi. Gazeteye göre NATO Genel Sekreteri George Robertson, anlaşmayı "dönüm noktası" diye nitelerken, stratejik önemini abartmıyordu.

Der Standard, "Avrupa Birliği'ne NATO imkanlarından yararlanarak başka topraklarda operasyon düzenleme olanağı sağlayan anlaşmanın, Avrupalılara nihayet kendi savunma yapılarını oluşturma fırsatı tanıdığını ve uluslararası platformda ağırlıklarını artıracağını" düşünüyor.
Gazete, "Eğer Avrupa Birliği üyelerinden bir yardım talep edilirse, ki bu olasılık giderek belirginleşiyor, tarafsızlık politikamız yüzünden askeri ittifaklara ilke olarak katılmadığımızı söyleyip işin içinden çıkmamız bundan böyle çok zor olacak" dedi.

Reklam
Reklam

NATO üyesi olup da Avrupa Birliği dışında kalan Norveç'in Aftenposten gazetesi, son bir kamuoyu yoklamasının sonuçlarını yanıtladı. Gazeteye göre Norveçliler yüzde 64 gibi yüksek bir oranda Amerika'nın izlediği politikaları tasvip etmediklerini söylüyor.

Aftenposten, anketin, "Genelde Amerika'ya karşı çok dostane duygular besleyen Norveç kamoyunda dramatik bir tavır değişikliğinin işareti" olduğunu yazdı. Gazete, "Bu anket sonuçlarının Başkan Bush açısından bir önem arzettiğini düşünecek kadar saf değiliz; küçük bir kuzey Avrupa ülkesinde kamuoyunun ne dediği bir kulağından girip öteki kulağından çıkabilir ama Beyaz Saray'ın görmezden gelemeyeceği bir gerçek var: Amerika karşıtı duygular gün be gün ülkeden ülkeye artıyor" diye yazdı.

Guardian'da yer alan yorumda, "Afganistan'da Taliban yönetimi sona ermiş olabilir ama bazı aşiret reisleri halen eski katı kuralları uygulamaya devam ediyor" denildi. Guardian, insan hakları gruplarının, bütün ülke çapında ama özellikle de batı Afganistan'ın Herat bölgesinde kadınlara yönelik baskıcı politikaların halen devam ettiğini söylediklerini aktardı. Gazetede, bir erkekle sokakta dolaşmaya çıkan ya da taksiye tek başına binen bir kadının yetkililer tarafından tutuklanıp bekaret testine tabi tutulması sıkça karşılaşılan bir durum olduğu aktarıldı. Guardian yazısında, kadınlar açısından Afganistan'daki savaş sonrasında koşulların düzeldiği görüşünün doğruluğunu sorguladı.

Reklam
Reklam