Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - Avrupa basınında bugün yer alan yorum ve haberlerde ağırlıklı olarak İngiltere'deki itfaiyecilerin grevi, Pamukbank, Arnavut mafyası ve Irak konusu ele alınıyor.

Alman gazetelerinde yer alan makalelerde Irak tartışması göze çarptı. Yorumlarda, nükleer, biyolojik ve kimyasal tehditleri teşhis etmekte kullanılan 6 Fuchs tipi zırhlı aracın, Irak'ta savaş çıkarsa ABD'nin emrine verilip verilmeyeceği konusu ele alındı.

Süddeutsche Zeitung, geçen hafta sonunda bu araçların Amerikan ordusuna tahsis edilebileceğini savunan bazı Sosyal Demokrat partilileri Savunma Bakanı Peter Struck'un dün yalanladığını yazdı.

Reklam
Reklam

Frankfurter Rundschau ise Sürekli Özgürlük adı verilen terörle mücadele operasyonu çerçevesinde Kuveyt'te bulundurulan bu tankları, gerektiğinde Amerikan ordusunun emrine vermekten kaçınamayacaklarını savundu. "Amerikalı dostların bize en çok ihtiyaç duyduğu anda bunları geri çekmek mümkün mü" diye soran gazete, "Kimilerine göre evet, mümkün. Kimilerine göreyse bu tamamen saçmalık olur" diye görüş bildirdi.

Tagesspiegel, ABD ile 1982 yılında imzalanan bir anlaşmanın Almanya'nın elini kolunu bağladığını bildirdi. Gazete, Amerikan hava kuvvetlerinin Avrupa karargahının Almanya'da olduğunu, Avrupa'daki tüm Amerikan birliklerinin karargahının Stuttgart yakınlarında yer aldığını ve Amerika'nın en önemli askeri hastanelerinden birinin de yine ülkelerinde bulunduğunu hatırlattı.

Alman basınında ayrıca el Kaide'nin bu ülkede büyük bir eyleme girişebileceği iddiaları da geniş yer buldu.

İNGİLİZ BASININDA BLAIR'İN SERT ÇIKIŞI Bu sabahki İngiliz basınında ise, Başbakan Blair'in dün, 50 bin itfaiye erinin 8 günlük grevin dördüncü gününde yaptığı sert çıkışı değerlendirildi.
Daily Telegraph, "Blair itfaiyecilere kazanamayacaklarını söyledi" manşetini attı. Gazete geçen hafta yayılan, hükümetin yüzde 16'lık bir maaş zammını kabul edeceği söylentilerini yalanlayan Blair'in "Yüzde 4'ün üzerinde vereceğimiz her türlü zammı, çalışma koşullarının tasarruf edecek şekilde değişmesi şartına bağlayacağız. Yoksa ekonominin tümü zarar görür" dediğini aktardı. Gazete ayrıca Blair'in "1970'lerdeki siyasi amaçlı grevlere geri dönüş yok. O günler bitti" sözlerini de ön plana çıkardı.
Muhafazakar eğilimli Daily Telegraph, Blair'in bu sözlerini iç sayfalarında "Başbakan, Thatcher gibi konuştu" başlığı altında yorumladı. Gazete Blair'in dünkü konuşmasıyla aynen eski muhafazakar Başbakan Margaret Thatcher'ın izinden gittiğini söyledi.
Sol eğilimli Guardian gazetesiyse başmakalesinde Blair'i sorunu sendikalarla zıtlaşmadan çözmesi için uyarıp, "topa ayağını koyup, oyunu akıllıca yavaşlatan politikacı" olmaya çağırdı.

Reklam
Reklam

Ancak Guardian'ın sürekli yazarlarından Hugo Young makalesinde aynı fikirde olmadığını ifade etti. Hugo Young, "İtfaiyecilere istediklerini neden vermemeliyiz" başlıklı makalesinde bu grevin, aslında siyasi bir komplo olduğunu ileri sürerek, "Grevin amacı itfaiye sendikalarının başını çektiği genel bir saldırı başlatarak, hükümeti kamu çalışanlarına enflasyon üstünde zam yapmaya zorlamak. Hatta bu kadar da değil, sendikaların blok oylarla İşçi Partisi üzerinde kesin bir hakimiyet kurduğu günlere geri dönmek" dedi.

FINANCIAL TIMES'TA PAMUKBANK YORUMU Financial Times'ın iç sayfalarındaki "Türkiye'de başbakan, yatırımcıların banka reformlarına ilişkin kaygılarını gidermek için harekete geçti" şeklinde bir başlık dikkatleri çekti. Pamukbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devir kararını durduran mahkeme emrini anımsatan Financial Times, bu kararın "bankacılık alanındaki cesur reformların sonu olabileceği" yorumunu yaptı. Habere göre Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs dün, kararın Adalet ve Kalkınma Partisi hakkında soru işaretlerine yol açtığı, bu partinin Pamukbank'ın eski sahibine yakın olduğu şeklinde yaygın bir kanının var olduğunu kaydetmişti.
Financial Times'ın haberi şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Başbakan Abdullah Gül kararın partisince desteklendiği endişesini taşıyan uluslararası yatırımcıları yatıştırmak için harekete geçti ve gazetemize verdiği mülakatta 3 Kasım seçimleri öncesinde Recep Tayyip Erdoğan'la Mehmet Emin Karamehmet arasında yapılan görüşmede hiçbir sözün verilmediğini söyledi. Gül 'Bazen insanların şikayetlerini dinlemek gerekir ama dinlemek vaat etmek demek değildir' dedi."

Financial Times ayrıca eğer Pamukbank'ın devri gerçekten iptal edilirse bankanın eski sahibi Karamehmet'e geri döneceğini, ve bunu da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan 1.4 milyar dolar destek aldıktan sonra yapmış olacağını yazıyor ve IMF'nin de durumu derin bir kaygıyla izlediğini öne sürüyor.

TIMES'TA İNGİLTERE'DEKİ ARNAVUT ÇETELER Times gazetesinin iç sayfalarında yer alan "Arnavut çeteler İngiltere'nin sokaklarını teslim aldı" başlıklı haberde, İngiltere'deki kariyerlerine Türk ve Kürt uyuşturucu çetelerinin yanında "kas gücü" olarak başlayan Arnavut mafyasının, şimdi başlıbaşına bir güç olarak belirdiği söyleniyor.

Reklam
Reklam

Özellikle fuhuş mafyasını ele geçiren bu çetelerin çocuklarla ve genç kadınları kaçırarak ya da kandırarak İngiltere'ye getirdiğini yazan Times, "Afganistan'dan gelen eroinin dörtte üçü de Arnavutların elinden geçiyor" dedi. Gazete son 2 sene içinde İtalya'nın Milano kentinden Amerika'nın orta kesimlerine dek çeşitli yerlerden benzer haberler geldiğini, Arnavut mafyasının suç dünyasının yeni süper yıldızları olarak Sicilya, Çin ve Rus çetelerinin yanında yerlerini aldıklarını öne sürüyor.
Times'a göre Arnavut çeteler, 15. yüzyılda Osmanlılara karşı savaşan bir Arnavut prensin ortaya attığı, KANUN adı verilen son derece sert kurallar uyarınca yönetiliyor. Times, "Kanun'un yanında İtalyan mafyasının omerta - yani sessizlik kuralı- hafif bir uyarı gibi kalır" dedi.