Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - ABD Başkanı George Bush'un, İsrail'in Gazze'nin bir bölümünden çekilmesini, ancak Batı Şeria'daki büyük Yahudi yerleşim birimlerini elinde tutmasını öngören tartışmalı planına destek vermesi tüm gazetelerde öne çıkıyor. Ayrıca Irak'taki gelişmelere de, gazetelerde geniş yer veriliyor.

Independent, "Şaron-Bush, kendi çözüm planları üzerinde anlaştı" başlıklı haberinde, ABD Başkanı'nın İsrail Başbakanı'na verdiği desteğin Filistinliler'i öfkelendirdiğini belirtiyor.

Financial Times, "Bush'tan, İsrail'in toprak elde etme planına destek" başlığını kullandığı haberinde, ABD Başkanı'nın strateji değiştirerek 1967'deki ateşkes sınırlarına dönülmesinin ve Filistinliler'e topraklarına geri dönüş hakkı tanınmasının gerçekçi olmadığını söylediğini aktarıyor.

Reklam
Reklam

Guardian, ABD Başkanı'nın açıklamasını "Bush, Orta Doğu Yol Haritasını Yırttı" şeklinde yorumluyor.

Daily Telegraph, "Bush'tan Şaron'un ilhak planına onay" başlıklı haberinde, Filistinli Bakan Saib Erakat'ın Bush'un açıklamasına "Sanki Teksas'ın toprağını Çin'e veriyorlar" sözleriyle tepki gösterdiğini duyuruyor. Gazete ayrıca, Bush'un desteğinin, Şaron'un 2 Mayıs'ta, partisi Likud'da planla ilgili olarak yapılacak nihai oylama açısından hayati önem taşıdığını vurguluyor.

Times, Filistin lideri Arafat'ın Bush'un açıklamasına sert tepki göstererek, Orta Doğu Barış Planı'nın öldüğünü söylediğini aktarıyor.

Independent, Washington'da Orta Doğu için kritik bir hafta yaşanırken, asıl aktörlerin devre dışı bırakılmasını eleştiriyor.
Daily Telegraph, "Şii liderden ayaklanmayı sona erdirme sinyali" başlığını kullandığı haberinde, tankların kuşattığı Necef'te saklanan radikal Şii lider Muktada Sadr'ın, hem Amerikan birliklerinin hem de diğer Şii liderlerin baskısıyla geri adım attığını ve müzakereler için öne sürdüğü koşullardan vazgeçtiği belirtiliyor. Gazete, Mukteda Sadr'ın Amerikan birliklerinin Necef'ten çekilmesi ve Amerikalılar'ın elindeki milislerinin serbest bırakılmasındaki ısrarını terk ettiğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Daily Telegraph, "Sadr'ın teslim olması, Şiiler'e yeni Irak'ın yönetimininde aslan payını verecek" başlıklı bir başka haberinde, Iraklı Şiiler'in ülke nüfusunun yüzde 60'ını oluşturduğunu anımsatarak, seçimlerde Şiiler'in partileri çoğunluğu ele geçireceğini ve böylece yeni anayasada Şiiler'in büyük söz sahibi olacağını vurguluyor.

Guardian gazetesi, "Felluce'yi kaybetmek" başlıklı başyazısında ABD Başkanı George Bush'un dün Irak'taki kararlılığını vurguladığı konuşmasına atıf yaparak işgal güçlerinin geçmişteki olaylardan ders çıkarmadığı görüşünü dile getiriyor. Gazete, 1961-64 yılları arasında Amerikan Başkanı Kennedy'ye danışmanlık yapan Arthur Schlesinger'in, "Bu da Bush'un Vietnam'ı: Yanlış zamanda, yanlış yer yerde, yanlış bir savaş" sözlerini aktarıyor. Schlesinger, Irak savaşının ulusal bir ihtiyaçtan kaynaklanmadığını sadece Başkan'ın tercihi olduğunu belirtiyor.

Independent ayrıca, Mukteda Sadr'la Amerikalılar arasında arabuluculuk yapan bir Şii din adamıyla yapılmış mülakatı yayınlıyor. Şii din adamının mülakatında, Amerikan tarafında kimin karar aldığının belli olmadığını ve Irak'taki Amerikalı yönetici Paul Bremer'den çok askerin sözünün geçtiğini öne sürüyor.

Reklam
Reklam

Daily Telegraph, Irak'ta yönetimin Iraklılar'a devrinden sonra Paul Bremer'in yerine Amerikan Büyükelçisi olarak, Washington'un Birleşmiş Milletler'deki temsilcisi John Negroponte'nin atanacağını bildiriyor.

Times gazetesi özel haberinde, Başbakan Tony Blair'in Haziran'da oylanacak Avrupa Birliği anayasasını referanduma götürmek ısrarından vazgeçtiğini yazıyor. Gazeteye, bazı bakanların ve danışmanlarının ısrarı üzerine referanduma sıcak bakmaya başlayan Blair'in, seçim stratejisini anayasayı referanduma götürme üzerine kurmaya hazırlanan muhalefetteki Muhafazakar Parti'ye de koz vermemiş olacağını belirtiyor.

Financial Times, gazete için yazan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'ın, Kıbrıslı Rumlar'ı, tarihi çözüm fırsatını kaçırmama çağrısını yayınlıyor.

Straw, Berlin duvarının yıkılmasının kıtanın tarihindeki en büyük reform ve dönüşüm dalgasını oluşturduğunu ve şimdi bu dalgaların, Kıbrıs kıyılarına ulaştığını belirtiyor. Straw, birleşik bir Kıbrıs'ın, 1 Mayıs'ta Avrupa Birliği'ne üye olması durumunda 30 yıldır devam eden sancıların sona ereceğine dikkat çekiyor. Türkiye'deki yeni liderliğin, reform politikalarıyla Kıbrıs'taki uzlaşmazlık siyasetinin çeliştiğini gördüğünü belirten Straw, kararı verecek olan Kıbrıslılar'ın, uzun vadeli çıkarlarını düşünerek bu fırsatı değerlendireceğini umduğunu açıkladı.

Reklam
Reklam

Financial Times ayrıca, KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat'ın Avrupa Birliği'ne "Rumlar referandumda 'Hayır' derse, Kıbrıs'ın üyeliğini askıya alın" dediğini aktarıyor.