Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - İngiliz gazetelerinde El Kaide lideri Usame bin Ladin'n Avrupa ülkelerine yaptığı ateşkes çağrısının yankıları geniş yer buluyor.

Gazetelerde, ABD Başkanı Bush'un İsrail'in Gazze'den çekilme planına verdiği desteğe tepkiler ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in bugün Bush'la yapacağı görüşmeyle ilgili haber ve yorumlar da ağırlık kazanıyor. İngiliz gazetelerinde yer alan Irak'la ilgili haber ve yorumlarda ise, Daily Telegraph, 3 Japon rehinenin serbest bırakılmasının Japonya'da büyük sevinç oluşturduğunu, İtalyan rehinenin öldürülmesinin ise İtalya'da büyük öfkeye neden olduğunu belirtiyor.

Reklam
Reklam

Daily Telegraph, "Bin Ladin'in ateşkes teklifi saçma bulundu" başlıklı haberinde, Avrupalı liderlerin bu teklifi ciddiye almadığını aktarıyor. Gazete Usame bin Ladin'in tehditleriyle Avrupalı seçmenleri etkilemeye çalıştığını belirtiyor. Gazete tarafından yayınlanan, "El Kaide'nin İçyüzü" adlı kitabın yazarı Rohan Gunaratna'nın görüşüne göre Bin Ladin, böl ve yönet taktiğini uygulayan bir stratejist ve yeni mesajıyla sadece Avrupa'yla Amerika'nın değil, Avrupalı seçmenlerle hükümetlerinin de arasını açmaya çalışıyor. Gazete ayrıca, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden terör uzmanı Tim Garden'in, El Kaide'nin artık Avrupa'daki siyaseti de etkileyebileceği mesajını vermeye çalışıtığını belirten değerlendirmesine yer veriyor.

Independent, ateşkes teklifiyle Avrupa'yı Amerika'dan koparmayı amaçlayan Usame bin Ladin'in başarısız olduğunu belirtiyor. Gazete, İtalyan Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin "Bin Ladin'le müzakereye oturmamız düşünülemez" dediğini anımsatıyor.

Times ve Financial Times gazeteleri de, Batı'nın Usame bin Ladin'in planını bozmak için birlik olduğunu yazıyor.
Independent, Arap dünyasının, İsrail'in Gazze'den çekilme planına karşı birleştiğini belirtiyor. Gazete, Arap Birliği yetkililerinin ABD Başkanı George Bush'un, İsrail'in Gazze'den çekilmesinin yanında, Batı Şeria'nın önemli bir bölümü elinde tutmasını öngören planına destek vermesine sert tepki gösterdiğini aktarıyor.
Guardian, Filistinliler'in Bush yönetiminin kararına ateş püskürdüğünü ve işgal bölgelerindeki Yahudi yerleşimlerini yasallaştıran bu politika değişikliğini felaket olarak nitelediklerini yazıyor.

Reklam
Reklam

Financial Times, İsrail'in planına arka çıkması nedeniyle Bush'u kınayan Avrupa Birliği ülkelerinin, müzakereler yoluyla bölgede iki ayrı devletin kurulması politikasında ısrarlı olduklarını anımsatıyor.

Guardian, "Tehlikeli İlişkiler" başlığını kullandığı başyazısında, hem plana destek veren Bush'u hem de Bush'tan hemen sonra planla ilgili benzer açıklamalar yapan İngiltere Başbakanı Tony Blair'i eleştiriyor.Gazete, Filistinliler'in onay vermediği planın Orta Doğu'ya yeni gerginlikler getirmekten başka işe yaramayacağı yorumunu yapıyor. Guardian'ın yazarlarından Jonathan Freedland, "Şaron'un Zaferi Blair'in Yenilgisi" başlığını kullandığı yazısında, Tony Blair'in, geçen yıl partisinin Irak savaşına onay vermesini sağlamak için Bush'u Orta Doğu yol haritası konusunda çaba harcamaya ikna etme sözü verdiğini ve ortaya sonuçta uygulanmayan bir yol haritası çıktığını belirterek; Bush'un, Irak konusundaki sadakatini kullanarak Blair'i açıkça aşağıladığını iddia ediyor.
Independent başsayfasını tamamen, İngiltere eski Dışişleri Bakanı Robin Cook'un, Washington'da bugün gerçekleşecek Bush-Blair görüşmesini değerlendirdiği yazısına ayırıyor. Robin Cook yazısında, Bush'a açıkça hata yaptığını söylemenin, Blair'in doğasına aykırı olduğunu belirtiyor.
Times, Japon rehinelerin serbest bırakılmasının halkın Irak savaşına karşı çıkması nedeniyle büyük baskı altında olan Japonya Başbakanı Koizimu'nun rahatladığını belirtiyor. Gazete ayrıca, Mukteda Sadr'ın saklandığı Necef'in Amerikan askerleri için tuzaklarla dolu olduğunu ve burada kanlı çarpışmaların yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Guardian, Irak'ın en güçlü Şii Lideri Ayetullah Ali Sistani'nin Amerikan birliklerini kutsal şehir Necef'e girmemeleri konusunda uyardığını yazıyor.
Times gazetesinde yazan Simon Jenkins, Güney Afrika'da ırk ayrımı politikasının sona ermesinden sonra yapılan ve sorunsuz geçen üçüncü genel seçimleri değerlendirdiği yazısında, bugünlerde gazetelerin ön sayfasını Irak'tan gelen iyi haberler meşgul ettiğini, ancak Güney Afrika'dan gelen iyi haberlerle kimsenin ilgilenmediğini belirtiyor. Jenkins'e göre, bunun nedeni Afrika'nın kötü haberlerin kıtası olmaları ve Afrikalılar'ın mutluluklarıyla dünyayı rahatsız etme haklarının olmaması olarak değerlendiriliyor.

Times'in bir diğer özel haberinde, İngiltere'nin Atina olimpiyatlarında yarışacak İngiliz sporcuları korumak için Yunanistan'a özel birlikler göndermeyi planladığını ancak Atina'nın, İngiltere'nin bunu hayata geçirmesine izin vermeyeceğini belirtiyor.

Guardian, İspanya'nın bugün Meclis'ten onay alacak yeni başbakanı Zapetero'nun reform vaatlerini ele aldığı haberinde, yeni İspanyol kabinesinde 8 erkek, 8 de kadın bakan bulunacağını anımsatıyor ve yeni hükümetin eşcinsel çiftlere evlilik izni vereceğini yazıyor.

Reklam
Reklam

Times ise, Zapatero'nun kraliyet yasalarını değiştirerek tahta kraliçelerin de çıkabilmesine imkan vereceğine dikkat çekiyor.
Daily Telegraph, "Suudi Arabistan'ın diğer yüzü" başlıklı haberinin altında, telefona kendisinden önce cevap verdiği için kocası tarafından dövülen ünlü televizyon sunucusu Rania El Baz'ın fotoğraflarına yer veriyor.

Independent, "Rusya kapitalistin el kitabına kavuştu" başlıklı haberinde, ünlü Forbes dergisinin dünden itibaren Rusça versiyonunun piyasada satılmaya başladığını aktarıyor. Gazete, Rusya'nın komünizmden kapitalizme geçiş sürecinde son adımını da attığını ve Forbes dergisinin, Lenin'in doğum yıldönümünde Rusya'ya "Merhaba" dediğini yazıyor.