Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - Türkiye'nin 'Gerçekle Yüzleşme' saati; Rusya'daki Beslan trajedisi ardından soruluyor: Medya ne kadar özgür?; ve Almanya'daki Saarland seçimlerinden çıkartılacak ders haberleri, bugünkü Avrupa Basını'nın gündemini oluşturdu

Financial Times, Günter Verheugen'ın Ankara ziyaretinde, "Türkiye'nin AB yolunda gerçekle yüzleşme vakti yakınlaşıyor" sözlerini başlığına taşıdığı haberinde, Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu yetkilisinin, Türkiye'nin son 18 ayda kaydettiği sosyal reformlardan çok etkilendiğini söylediğini ama eksiksiz uygulamanın da görülmesi gerektiğini hatırlattığını yazdı.
Gazete, bu ziyarete koşut biçimde, Finlandiya eski cumhurbaşkanının liderliğinde bir grup Avrupa Birliği siyasetçisinin dün Türkiye'ye koşullu destek veren açıklamasına da dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Independent ise, "Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin, zina tartışmasıyla tehlikeye girmiş olabileceğini" belirttiği haberinde, Verheugen'in dün Türkiye'de bu konudaki soruları yorumsuz bırakmasına karşın, Brüksel'deki sözcüsü Jean-Christophe Flori'nin Ankara hükümetine önceden bir uyarı göndermiş olduğunu yazdı.

Independent, zinayı suç sayma girişiminin Türkiye'deki reform sürecini gölgeleyebileceği görüşünü aktardı.

Gazete, Avrupa Birliği diplomatlarının bu konuda Türkiye hükümetine tavsiyelerde bulunurken, 'sizi istemeyenlerin elini güçlendirmeyin' dediklerini belirtirken, Ankara'yla temasa geçen kimi Avrupalı diplomatlar, zinanın suç kapsamına sokulması durumunda, bunun Avrupa Birliği İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8'inci maddesi ile çelişebileceğini ve Türkiye'ye müzakere tarihi verilmemesini isteyenlerin bunu bir yasal engel olarak öne sürebileceği ifadelerine yer verdi.

Güney Rusya'nın Beslan kentinde rehine krizinin yüzlerce kurbanı dün toprağa verilirken, İngiliz gazetesi Guardian manşetini, 'İntikam' olarak attı.

Reklam
Reklam

Gazete, "Yastan sonra, sıra tehditlerde" alt başlıklı haberinde, Beslan'ın acılı sakinlerinden biri olan Aslan adlı gencin 'Elbette intikam saldırıları olacaktır, bir hak bu. İnguş halkına yönelik saldırılar olacak muhtemelen. Yakınlardaki bölgenin İnguş halkı daha şimdiden sınırdan uzak yerlere kaçmaya başladı' ifadelerine yer verdi.

Times gazetesi ise, militanların kimliği konusundaki çelişkili açıklamalar bir yana, 'Rehine krizinde ölenlerin tam bilançosu nedir?' sorusunun bile kafaları karıştırdığını yazdı.

Günlerce rehine sayısının 350 dolayında olduğunun söylenmesine karşın, gerçek sayının bin 200 civarında olduğunun çok sonra ortaya çıktığını yazan Times, şimdi gerçek ölü sayısının da Kremlin tarafından düşük tutulmaya çalışıldığı görüşünde.

Daily Telegraph, "Putin'in medya sansürü" başlıklı haberinde Rusya'da devlete bağlı iki ana televizyon istasyonunun, bütün kriz boyunca çok sınırlı bilgi verdiğini, 'hatta normal yayın akışlarını bile bozmadıklarını' yazdı.

Gazeteye göre, daha eleştirel bir bakış açısının dile getirildiği gazetelerin de ne kadar özgür olduğu tartışma götürür. Trajediyi çarpıcı fotoğraflarla halka duyuran İzvestiya gazetesinin yazı işleri müdürünün dün istifa ettiğini yazan Telegraph, 'Dürüst haberciliğin bedelini ödedi' diye yorum düştü.

Reklam
Reklam

Le Monde'a göre, militanların kimliğini saran belirsizlik sürerken, Beslan trajedisi sansür ve yalanların sardığı bir havaya büründüğünü açıkladı.

Liberation ise, Rusya'nın Çeçenistan'daki 'kirli savaşına' ses çıkarmayan Avrupa Birliği, özellikle de Fransa ve Almanya, iki yüzlüce davranıyor. Gazeteye göre, hem üzüntü verici, hem de uzun vadede, tehlikeli bir tutum bu. Liberation, gayet açık bir dilde, 'Rusya'nın toprak bütünlüğünün korunması amacı, Çeçenistan'daki savaşı haklı gösteremez' diye belirtiyor yorumunu yaptı.
Avrupa basını, Almanya'daki bölgesel seçimlerin muhasebesine bugün de devam etti.

Saarland eyaletindeki seçimlerde, iktidardaki Sosyal Demokrat parti büyük hezimete uğradığını yazan gazeteler, Başbakan Schröder'in ekonomi politikalarını sandıklarda cezalandırmışa hayli kaygılı ifadelerle yer verdiler.

Alman gazetesi Frankfurter Rundschau, "demokrasiyi toptan ilgilendiren bir seçim sonucu" başlıklı haberinde, Saarland eyaletinde 25 yaşın altındaki seçmenlerin yüzde 11'inin, ve işsizlerin ise yüzde 14'ünün, aşırı sağcı Ulusal Demokrat Parti'ye oy verdiğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam