Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - İngiltere'nin yüksek tirajlı gazetelerinden Independent'te yer alan "Avrupa birinci ve ikinci sınıf olarak ikiye ayrılamaz" başlıklı yorum yazısında, zirveye davetli olmayan üye ülkelerle yeni üye olacakların, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Fransa Cumhurbaşkanı Jaques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in zirve toplantısına tepki gösterdiğine dikkat çekiyor.

ÜÇLÜ ZİRVE, İNGİLTERE'NİN FRANSIZ-ALMAN KULÜBÜNE DAHİL EDİLMESİ Times gazetesinde yer alan zirve toplantısıyla ilgili yorum yazısında ise şunlar söyleniyor:

Reklam
Reklam

"Her şeyin ötesinde üç lider, anayasanın enkazı ile yüz yüzeler. Bu yılın başında hiç bir devlet dönüp de geçen yıl yaşanan hezimete bakmak istememişti. Avrupa Birliği'nin şimdiki dönem başkanı İrlanda'nın Başbakanı Bertie Ahern ve Dışişleri Bakanı ise bu konuyla ilgili olarak 24 ülkeyle toplantılar yapıp duruyorlar. İngiltere, Fransa ve Almanya liderlerinin bu akşam yiyecekleri yemek, bu üç ülke arasında anayasa konusunda yeni bir girişim için gerekli olan isteğin bulunup bulunmadığını gösterecek"
Berlin'deki zirve, İngiltere'nin Fransız-Alman kulübüne dahil edilmesi olarak görülüyor.

"BLAIR'IN GÖÇMEN AKININDAN KURTULMA ÇABASI" Daily Telegraph gazetesi ise Doğu Avrupa'dan gelebilecek göçmen akınını kontrol altına alma amacıyla İngiltere'nin önlemlerine değiniyor.

Avrupa Birliği, Mayıs ayında 10 yeni ülkenin katılımıyla tarihindeki en büyük genişlemeye yaklaşıyor.

"Blair'in göçmen akınından kurtulma çabası" başlıklı haberde, yalnızca İngiltere ve İrlanda'nın 1 Mayıs'tan itibaren Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Litvanya gibi ülkelerden 73 milyon kişiye sınırsız çalışma izni vereceğini belirtiyor. Bu konuda Blair'in, muhalefetteki muhafazakarların lideri Howard Dean'den baskı gördüğüne işaret eden gazete, Dean'in diğer bazı AB ülkelerinin yaptığı gibi, yeni üye olacak ülkelerin vatandaşlarına İngiltere'de çalışma ve devlet yardımı konularında geçici bir süre sınırlama getirmesini istediğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

KUZEY IRAK'TAKİ KÜRT GRUPLAR, PEŞMERGELERİ DAĞITMAYI REDDETTİ Guardian gazetesindeki haberde, Kuzey Irak'taki Kürt grupların peşmerge adıyla bilinen kendi askeri birliklerini dağıtmayı reddettiklerini ve Irak ordusunun kendi topraklarında konuşlanmasını veto etmeye hazırlandıklarını yazıyor. Gazete, Kuzey Irak'taki Kürtler'in daha fazla özerklik planlarının Irak'taki Sunni ve Şii liderlerin yanı sıra komşuları Türkiye, İran ve Suriye'nin de muhalefetiyle karşılaştığına işaret ediyor.

Haberden kısa bir bölüm:

"Kürtler'in bu tavrı, Irak'ın farklı milis güçlerini dağıtmak istediklerini söyleyen Amerikalı ve İngiliz yetkilileri de rahatsız etti. Eğer Kürtler'in peşmerge kuvvetlerine izin verilirse, bu durum pek azı Amerikan yanlısı olan başka silahlı grupların da aynı muameleyi talep etmelerine yol açabilir"

MÜŞERREF: "NEDEN PAKİSTAN'IN NÜKLEER TESİSLERİ DENETLENİYOR?" Financial Times gazetesi, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'le yaptığı röportaja geniş yer verdi. Habere göre Müşerref, ülkesinde nükleer bombanın babası olarak bilinen Abdül Kadir Han'ın, nükleer sırları başka ülkelere sızdırdığının ortaya çıkmasıyla çok zor durumda kaldığını itiraf ediyor. Pakistan'ın askeri bir darbeyle göreve gelen Devlet Başkanı Pervez Müşerref, nükleer denetçilerin hiç bir koşulda ülkesinin sivil ya da askeri nükleer tesislerini denetleyemeyeceğini söyledi. Müşerref, "Bu çok hassas bir konu. Bir başka nükleer güç kendi tesislerinin denetlenmesine izin verir miydi? Neden Pakistan'ın denetleme yapacak kişilere izin verilmesi bekleniyor?" dedi.

Reklam
Reklam

BU ZİRVEYLE, AVRUPA'NIN BİRLEŞME DAVASI DAHA DA İLERİ GÖTÜRÜLECEK Almanya'nın Der Tagesspiegel gazetesi de Berlin'de gerçekleştirilen zirveyi ele aldı. Gazete, bu zirve sayesinde Schröder-Chirac ikilisinin oluşturduğu güvensizlik duygularının yatışacağını yazıyor. Berlin zirvesi tarzındaki toplantıların Avrupa'nın birleşmesi davasının daha da ileriye götürülmesi için gerekli olduğunu savunan gazetenin yazısı şöyle devam ediyor:

"Eğer on beşler arasında bir uzlaşma sağlamaya çalışırsanız, hiç bir zaman ilerleme sağlayamazsınız. Fakat eğer Almanya daha az sayıda Avrupa Birliği üyesi ile bir girişim başlatırsa, bu girişime dahil olmayanlar feryat etmeye başlar"

AĞIR TOPLAR, YUMURTA KABUKLARI ÜZERİNDE YÜRÜMEK ZORUNDA Fransa'nın Liberation gazetesi ise Irak Savaşı sonrası Avrupa ülkelerinin farklı politikalar izlediğine ve Avrupa Birliği'nin genişlemesine çok az vakit kaldığına işaret ediyor. Gazete, Avrupa'nın üç büyük ülkesinin birlik projesinin daha da ileriye götürülebilmesi için ortak hareket etmeleri gerektiğini söylüyor. Haberde zirveyle ilgili olarak, "Bunu başarmak için, ağır toplar yumurta kabuklarının üzerinden yürümek zorunda" diyor.

Reklam
Reklam

ÜÇ BÜYÜKLER, KENDİ İSTEKLERİNİ KABUL ETTİRMEYE ÇALIŞIYOR Çek gazetesi Lidove Noviny, yarınki zirveden ekonomi, eğitim ya da savunma politikaları konusunda çıkacak tavsiyelerin; İngiltere, Almanya ve Fransa'nın kendi isteklerini Avrupa Birliği'ne kabul ettirmeye çalıştıkları konusundaki tartışmalar kadar uzun ömürlü olmayacağını yazıyor.