Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - İngiliz basınındaki birçok gazete, Türkiye hükümetinin zinayı suç sayan yasayı çıkartmaya yönelik çalışmalarına ve gelen tepkilere geniş yer ayırdı. Financial Times , 'Avrupa Birliği ülkeleri zinayı suç saymaz' başlıklı yazısında, Başbakan Erdoğan'a itafen, "Zinayla ilgili planlarınızı geri çekin. Yoksa bu konu hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın geleceğini köreltmek için kullanılabilir' ifadelerini kullandı.

11 Eylül sonrasında Müslüman bir ülkenin Avrupa'yla kucaklaşmasının jeopolitik önemini vurgulayan Financial Times, laik ve demokratik bir Türkiye'nin, geleceğin Avrupa Birliği'nde yer almasının hem Türkiye hem de Avrupa açısından büyük değer taşıdığı kanısında.

Reklam
Reklam

Gazete, "Zinayla ilgili yasa önerisi geçirilirse, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin İslamcı köklerinden duyulan şüpheler canlanacak ve Türkiye'nin üyelik taleplerine karşı çıkanların ekmeğine yağ sürecektir" şeklinde yazdı.

Guardian, "Son aylarda sessiz sedasız anlaşıldı ki, Türkiye'nin müzakerelere başlaması için yeşil ışık yakılacak" başlıklı yazısında, "Ama Tayyip Erdoğan'ın zinayı yasadışı ilan etme girişiminin zamanlaması daha kötü olamazdı. İlerleme raporuna 1 aydan az, aralık ayındaki kritik zirveye ise yaklaşık 3 ay kaldı" ifadelerini kullandı.

Guardian, "Gerçi Avrupa Birliği çapındaki yasaların, şahsi ahlakı ilgilendiren konulara karışmadığı doğrudur" ifadelerini kullandığı yazısında, örnek olarak İrlanda ve Portekiz'de kürtajın suç sayılmasını gösterdi.

Öte yandan, birliğin yürütme organı konumundaki komisyonun 'tek pazardan' sorumlu üyesi olan Avrupa Komisyonu'nun üyelerinden Fritz Bolkestein'in, Türkiye aleyhinde yaptığı dünkü açıklamaları, İngiltere'de gazetelerin birçoğuna yansımış.
Daily Telegraph, Türkiye'deki on milyonlarca Müslümanın, Avrupa değerlerini tehdit ettiğini söyleyen Bolkestein'ın, Brüksel'de öfkeli bir tartışmayı alevlendirdiğini yazdı.

Reklam
Reklam

Daily Telegpraph, buna karşılık İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un da, gazetenin ifadesiyle, 'Türkiye'ye anlayışla bakan' yaklaşımını aktarıyor. Straw, 'Türkiye'yi dışlamak isteyenler, bunun Avrupa açısından stratejik etkilerini de çok dikkatlice hesap etmeliler' diye uyarıdığının da altını çizdi.

Times gazetesi, genişleme sorumlu komisyon üyesi Günther Verheugen'ın Türkiye ziyareti sırasında, bir başka komisyon üyesinden gelen bu uyarının, Brüksel'deki çekişmeyi su yüzüne çıkardığını yazdı.

Paris merkezli International Herald Tribune'nin sayfalarında da Türkiye tartışması var. Gazete, tarihi anan Bolkestein'ın, Viyana kuşatmasında Osmanlı karşısında kazanılan zaferin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişiyle boşa kazanılmış bir zafer olacağı şeklindeki sözlerinin, pek hoş karşılanmadığını yazdı.

Gazete, Türkiye'yle demokrasi ve insan hakları sicili dahil birçok konuda hararetli bir pazarlığın süregittiğini belirtti.

Almanya basınından Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, Avrupa Birliği'nin kapılarını Türkiye'ye açmanın doğru bir karar olacağından şüpheli olduğunun altını çizdi.

Reklam
Reklam

Gazete, "Türkiye kararının sadece hükümet liderleri nezdinde değil, Avrupa vatandaşları arasında tartışılıp saptanması gerekiyor" başlıklı yazısında "Coğrafi ve siyasi yönden anlaşılır sınırların dışına taşan bir Avrupa Birliği, nasıl bir yere dönüşecek? Türkiye'nin üyeliği, her şeyden önce Avrupa Birliği'nin siyasi bütünleşmesine ket vuracak. Bu ise Avrupa'nın küresel bir güç olmasını engelleyecek" ifadelerini kullandı.

Tımes, "Fransızların başörtüsü yasağı, Sih öğrencileri kapıda bıraktı" başlıklı haberinde, "Fransa'daki devlet okullarında dini sembollere getirilen yasağın yankıları sürüyor. Anlaşılan, yasaktan etkilenen sadece başörtülü Müslüman kızlar değil. Fransa'da sayıları Müslümanlara göre daha az da olsa, Sih göçmenler var. Ve Sihlerin inançları ise, erkeklerin başlarını türbanla örtmesini öngörüyor. Fransa'da sadece 5 bin kadar Sih var. Ve yasaktan bu yana, 5 Sih öğrenci, okullarından geri çevrilmiş" ifadelerini kullandı.

İngiltere'den Independent, rehinelerin fotoğraflarıyla dolu ön sayfasına, "1 numaralı okuldaki akıl almaz dehşet" başlıklı haberinde, Beslan trajedisi ardından Çeçenistan sorununu mercek altına yatırdı.

Reklam
Reklam

"Batı başkentleri Putin'i neden bu kadar güçlü biçimde destekliyor" başlıklı haberinde ise Le Monde, Beslan'daki olaylar ardından Rus liderin yaptığı televizyon konuşmasında, Çeçenistan'la diyalog olasılığını düşünenlerin suratına kapıyı kapattığını yazdı.
Gazete, Putin'in bunun yerine telaffuz ettiği 'yeni mücadele yöntemlerini', Çeçenlere zulüm olarak tercüme etti.