Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - İngiliz basınındaki birçok gazete, Türkiye'nin AB üyeliği müzakereleri için verilmesi muhtemel olan tarihle alakalı olarak yapılan açıklama ve eleştirilere yer verdi.

Financial Times, "Fischler'den Avrupa Birliği'nin Türkiye planına eleştiri" başlıklı haberinde Avrupa Komisyonu'nun tarımdan sorumlu üyesi Franz Fischler'in Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermesinin büyük bir hata olacağını savunduğu ifadelere yer verdi.
Financial Times'a göre Franz Fischler, Komisyon'un diğer 29 üyesine gönderdiği mektupta, Türkiye'nin demokratik kriterleri ve dini kimliği konusunda ciddi kaygıları olduğunu; üstelik Türkiye'ye üyelik yolunu açmanın bütçeye de büyük bir yük bindireceğini söyledi.
Financial Times, Avrupa Komisyonu'nun ekim ayında yayınlayacağı ilerleme raporunda, Türkiye'yle müzakerelere başlanmasına olumlu yaklaşmasının beklendiğini bildirirken, tarımdan sorumlu üyenin, meslektaşlarına gönderdiği mektuptaki, "Türkiye'nin uzun vadede demokratik ve laik bir ülke olup olmayacağı şüpheli bir konu; kökten dinciliğin eline düşebilir" ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Financial Times, Avrupa Birliği'nin kapısını çalan ama kuyrukta Türkiye'nin de arkasında durduğu anlaşılan bir ülke olan Ukrayna'daki hayal kırıklığı ve Kiev hükümetinin taktik değiştirdiği konusuna değindi.
Gazete, Avrupa Birliği'ne yakın gelecekte kabul edilmek için bastıran, ancak bu talebinde bir ilerleme sağlayamayan Ukrayna'nın, bundan böyle Avrupa'yla belli konularda basamak basamak kısa vadeli işbirliği anlaşmalarını tercih edeceğini yazdı.
Financial Times'a mülakat veren Ukrayna Başbakanı Yanukovich, 'Brüksel'in red yanıtlarının küçük düşürücü' olduğunu; bu yüzden bağları güçlendirmek için, ticaret ya da serbest dolaşım gibi sınırlı konularda adımlar atarak yakınlaşmayı planladıklarını söyledi.
Gazete, Avrupa Birliği'nin komşularına yeni açılımlar sunan bir dizi anlaşma önerisini önümüzdeki ay çantadan çıkaracağını belirterek, Ukrayna'nın da şimdilik böyle bir işbirliğiyle yetinmeyi kabul ettiği sinyalini verdiğini yazdı.

Independent gazetesi "soykırım" başlıklı haberinde ise, Sudan'ın Çad sınırındaki Darfur bölgesinde uzun süredir etnik bir krizin odağında olduğunu belirtti.
Bölgeden kaçanların sayısının 1 milyonu aşkın olduğunun altını çizen gazete, haberinde, Amerikan Dışişleri Bakanı, insan hakları örgütlerinin saptadığını kabul ettiğini ve Darfur'da yaşananları soykırım diye nitelediğini yazdı.
Karayipler'de Grenada Adası'nı yerle bir eden kasırga, İngitlere'de hemen hemen bütün gazetelerde yer alırken; Times, "yeni bir gün ve yeni bir kasırga, dünyamız bu fırtınalı geleceği kaldırabilir mi?" başlıklı haberinde dünyanın birçok yerinde aşırı uçta iklim değişikliklerinin küresel ısınmanın tehlike çanları olabileceğini ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Times'a göre, Karayipleri etkisi altına alan İvan adlı bu son kasırga, bu yıl bölgeyi vuran 9'uncu büyük kasırga. Üstelik, İvan'ın yatışmadığını yazdı.
İspanya'da ulusal gazeteler ise, İspanya Başbakanı Rodriguez Zapatero'nun, dün Irak'a ilişkin söylediklerine geniş şekilde yer verdi.
El Mundo, "Şayet diğer ülkeler de İspanya'nın izinden giderse, Irak'ın geleceği için daha hayırlı olur" başlıklı haberinde, Başbakan Zapatero'nun dün Tunus'u ziyareti sırasında yaptığı açıklamalara geniş şekilde yer verdi.

ABC gazetesi ise, "Başbakan, dünya demokrasilerinin bir parçası olan İspanya'yı uluslar arası alanda utanç verici bir konuma itti" başlıklı yazısında Almanya ya da Fransa'nın hükümet başkanlarının bile bu kadar saçma bir öneriyi telaffuz etmediğini ileri sürdü.