Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - İngiltere'de bütün gazetelerin sayfaları iki meseleye yoğunlaşmış durumda. Bunlardan biri, Başbakan Tony Blair'in dün Avam Kamarası'nda Avrupa Anayasası'nı referanduma sunma kararını açıklaması ve buna bağlı yorumlar, ikincisi de Goldman Sachs Bankası'ndaki sekreterin, patronlarından milyonlarca sterlin çalmaktan mahkum olması olarak karşımıza çıkıyor.

Financial Times, birkaç hafta öncesine kadar Avrupa Birliği'nin yeni anayasasını referanduma sunmayacağında ısrar eden Blair'in yeni kararını, "siyasi zayıflığının yansıması" olarak görüyor ve "kayıp liderin çaresizce oynadığı kumar" olarak yorumluyor.

Reklam
Reklam

Gazete, Blair'in referandum konusundaki "u" dönüşünü ikna edici biçimde izah edemediğini ve yeni anayasanın, Avrupa Birliği ile üye ülkelerin hükümetleri arasındaki ilişkiyi temelden değiştirmediğini itiraf ettiğini belirtiyor. Gazeteye göre, Blair'in referanduma mecbur kalması, eğitim gibi alanlarda reform yapamaması ve Irak'ta Amerika Başkanı Bush'la ittifak edip işgale katılmasından dolayı siyaseten zayıf kalmasından kaynaklanıyor. Gazete, Amerikan yönetiminin Ortadoğu'da daha tarafsız bir tutum almasını sağlayacağı vaadini de yerine getiremeyen Blair'in, Bush'un, Ariel Şaron'a geçen hafta verdiği tavizler yüzünden zarar gördüğünü vurguluyor. Financial Times, referanduma razı olması sayesinde hazirandaki Avrupa Parlamentosu seçimleri ile 1 yıl sonraki genel seçimlerde rahatlayacağını düşünen Blair'i, fırsatçılıkla suçluyor.

Independent'te bir köşe yazarı, referandumun o kadar da kötü bir şey olmadığı görüşünü savunarak, bu sayede Avrupa taraftarlarının, Murdoch'un yalanlarını çürütme şansı yakalayacağını belirtiyor. Gazetenin bahsettiği Rupert Murdoch, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi İngiltere'de de çeşitli gazetelere, televizyonlara sahip olan medya patronu. Onun gazetelerinden biri de Times.

Reklam
Reklam

Times, birinci sayfasını diğer gazetelerden hayli farklı bir konuya ayrıyor. Anglikan Kilisesi lideri Başpiskopos Rowan Williams'ın, hükümete yönelik şiddetli eleştirilerine yer veren gazete, Dr. Williams, aldatıcı resmi açıklamaların, halkın demokrasiye güvenini ve saygısını artık iyice tehlikeye düşürdüğünü, sivil itaatsizlik boyutunda bir tepkiyle karşı karşıya kalabileceğini belirten açıklamalarını yayınlıyor.

Times, Avrupa Anayasası'na başyazısında değiniyor. Gazete, Tony Blair'in yeni anayasayı komplo gibi sunanları eleştirdiğini, bunun bir ortaklık projesi olduğunu söylediğini aktarıyor ve buna cevap veriyor. Times, yeni anayasanın İngiltere hükümetinin 20 alandaki veto gücünü elinden alacağını, dolayısıyla, yetkilerin, mali kaynakların ve istihdamın Brüksel'e aktarılmakta olduğunu ileri sürüyor.

Fransa'da yayınlanan Le Figaro, Blair'in "u" dönüşü yüzünden başka üye ülkelerde de hükümetlerin anayasayı referanduma götürmek zorunda kalabileceğini, bunun da büyük bir kumar olacağını belirtiyor.

Reklam
Reklam

İsviçre'de yayınlanan Le Temps, Blair'in, bu referandumu parlamentodaki oyalamalar sayesinde mümkün olan en geç tarihte düzenlemeye çalışacağını, yani gelecek yılki genel seçimlerin ertesine sarkıtacağını ileri sürüyor. Gazete, Blair o zaman hem muhalefetin küçük partisi Liberal Demokratlar'ı hem de anamuhalefetteki Muhafazakarların Avrupa yanlılarını da safına katıp, güçlü bir "evet" kampanyası başlatmayı planlıyor.

Avusturya'da yayınlanan Die Presse, İngiltere'de Avrupa Birliği konusundaki bir referandumun düzgün yapılınca kazanılmasının mümkün olmayacağını yazıyor.

Üye ülkelerden başka birinin İngiltere'den önce anayasayı reddetmesi ihtimaline Blair'in umut bağlamış olabileceği ihtimaline dikkat çeken gazete, her iki seçeneğin de, Avrupa'nın çöküşüne yol açacağını savunuyor.

Independent, Goldman Sachs Bankası'nın Londra temsilciliğinde milyoner patronlarına hizmet veren Joyti De-Laurey, dün suçlu bulunduğunu ve hakimin, cezasının açıklanacağı hazirana kadar kefaletle serbest kalmasına izin vermediğini yazıyor. Gazete, mahkeme tarafından Joyti De-Laurey'in, patronlarının şahsi hesaplarından, hiç farkettirmeden, 4 milyon 303 bin sterlin çaldığına hüküm verildiğini aktarıyor.

Reklam
Reklam

Financial Times, Felluce'deki çarpışmalardan sonra Kadir3 şeyhlerinin, halkı direnişe katılmaya çağırdığını bildiriyor. Gazete, Irak'ta en fazla müridi olan Kadirilerin kökünün Abdülkadir Geylan3'ye dayandığını belirtiyor. Amerikan işgaline tepki göstermeye başlayan tarikat şeyhleri şimdi yüzbinlerce müridi seferber etmeye çalıştığını yazan gazete, selefilerle tarihe dayanan rekabeti bir kenara bırakan Sufilerin şimdi toplumu direnişe çağırmasının Amerikalı yönetici Paul Bremer'ın dikkatinden kaçmadığını belirtiyor. Ayrıca bir Iraklı gazeteci, Financial Times'e, Sufilerin Saddam Hüseyin rejimiyle de yakın ilişkisi olduğunu, hatta Amerikalıların yakalanması için 10 milyon dolar ödül vaat ettiği eski Başkan Yardımcısı İzeddin el Duri'nin tarikat ehli olduğunu anlatıyor.

Gazeteci, Duri'nin, savaş öncesinde Bağdat'ta Abdülkadir Geylani ile Nakşibendi'lerin benimsediği 8. yüzyıl şeyhi Şeyh Maruf'un türbelerini onardığını belirtiyor.

Financial Times, Uluslararası Para Fonu IMF'nin başkanlığına İspanya eski Maliye Bakanı Rodrigo Rato'nun getirilmesi ihtimalinin iyice arttığını belirtiyor. Gazete, kurumun yeni yöneticisinin büyük sınavları aşması gerekeceğini, bağımsız analiz gücünden taviz vermeden, özellikle Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük hissedarlara acı gerçekleri söylemekten çekinmemeleri gerektiğini yazıyor.

Reklam
Reklam